Putem rasufla usurati. Eventualele conflicte iscate la meciurile Universitatii pe stadionul “Oblemenco“ vor fi anihilate rapid. Desigur, daca raportul jandarmi-suporteri va fi de 8 la 1, si daca ne ajuta Dumnezeu ca la ora meciului Postasu si Charlie sa doarma.

La un joc Craiova - Dinamo va fi cam greu, poate nu si imposibil, daca sunt adusi la meci toti jandarmii din tara ca sa iasa matematic.

Fortat probabil de startul returului, Generalul de brigada dr. Olimpiodor Antonescu, prim-adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si Sef al Statului Major, a convocat, in perioada 27-28 februarie, subordonatii pentru o serie de exercitii si instructaje pe linia asigurarii masurilor de ordine publica.

In ziua a doua, Gruparea de Jandarmi Mobili Craiova a prezentat cateva activitati practic-aplicative, cu eventuale probleme ce pot aparea la un meci al Craiovei. Exercitiile au avut etape bine stabilite care au fost respectate cu strictete atat de jandarmi, cat si de ultrasii-atacatori.

Iata cum s-au desfasurat evenimentele. Ora 8.30: nu se intampla nimic, incidentele sunt amanate de o cafea si nu orice cafea, ci cea a generalilor. Ora 9.05: galeria ajunge la stadion, se face perchezitia, intra in arena, se declanseaza un conflict spontan, sunt evacuati.

Unii figuranti, dealtfel si ei jandarmi, probabil din exces de zel, cuprinsi de spiritul competitiei, au rupt scaune din sectorul oaspetilor. Totul a fost parca prestabilit, ca prea le-a iesit bine. Daca functiona si statia de amplificare, se putea spune ca “a iesit pizda“, vorba unui jandarm.

Probabil vocea impozanta care a trebuit sa urle in portavoce a primit o avansare imediat dupa calmarea spiritelor. Gata. Pe stadion, linistea si ordinea a fost asigurata de cei care servesc si apara.

Numai ca, in afara arenei, galeria, neescortata, se imparte in doua factiuni care se iau la bataie. Fortele de ordine intervin prompt dupa 10 minute! Acum nu mai exista 2 grupuri intre suporteri, s-au aliat pentru un nou razboi cu organele. Iar nu este respectat planul, caci masina care trebuia rasturnata a rezistat eroic alegandu-se in schimb cu un geam spart, probabil de nervi. Acum chiar s-a terminat. Nelegiuitii sunt arestati si bagati in dube.

Asistenta rasufla usurata, ropote de aplauze vin din partea sefilor, care au privit linistiti de la tribuna oficiala. Concluzii: niciodata nu vor fi probleme, atata vreme cat la un meci Craiova - Steaua (unde sunt cam 40.000 de oameni), vor fi disponibilizati 300.000 de jandarmi. Adica, populatia orasului. Gradul de risc va fi minim, daca in tribuna nu este Postasu.

Si cu el prezent, tot e bine daca emite, in prealabil, un comunicat de presa, in care sa specifice minutul pe unde va sari in teren si, eventual, de ce, pentru a fi inclus la dosar si motivul. In aceste conditii, poate garanta oricine ca suntem in siguranta si nu ne ramane decat sa ne vedem pe stadion.