Grupul pentru Reforma Universitara (GRU) constituit in cadrul Universitatii de Vest Timisoara (UVT) si-a facut, ieri, publica intentia de a solicita Senatului UVT si Ministerului Educatiei si Cercetarii revocarea din functia de rector a profesorului Ioan Mihai.

Principalul motiv invocat de protestatari este "prejudiciul enorm de imagine" adus universitatii si invatamantului superior timisorean de catre rectorul Ioan Mihai, in conditiile in care el este cercetat de procurorii DNA pentru pretinse acte de coruptie.

"Dosarul penal in care rectorul UVT este anchetat pentru acte de coruptie a fost trimis, in 6 august 2006, de la DNA Timisoara la DNA Bucuresti. Acest transfer de competenta poate insemna ca faptele sunt foarte grave sau ca prejudiciul este enorm", a precizat conferentiarul universitar Vasile Docea.

"Rectorul Ioan Mihai este membru corespondent al Parchetului..."

Printre celelalte acuzatii care, in viziunea celor 12 membri ai GRU, l-au adus pe Ioan Mihai in pozitia de a fi incompatibil cu functia de rector apare si "invinuirea" ca seful UVT a acceptat ca generalul (r) Vasile Paul sa predea studentilor timisoreni materia Stiinte Europene, desi rolul sau in reprimarea Revolutiei de la Timisoara este binecunoscut.

"Rectorul i-a dat girul moral generalului Paul, desi acesta se judeca cu mama unui student pentru ca a fost impuscata la Revolutie", a mai spus Docea.

Intrebat care ar fi motivul reticentei cadrelor universitare din UVT de a se alatura protestelor GRU, in conditiile in care din cei 1.200 de preparatori, lectori, conferentiari si profesori doar 12 s-au expus in lupta impotriva rectorului Mihai, profesorul Iancu Lucica a invocat frica de consecinte.

"Avem o reprezentare de 1% pentru ca unora le este frica, altii sunt de partea lui Mihai din interes, iar cei mai multi nu au nevoie de probleme. Oricum, foarte multi colegi gandesc ca si noi, dar nu vor sa apara in fata.

Noi nu suntem niste aventurieri, ci oameni obisnuiti care au infiintat GRU ca o reactie de aparare a profesorilor impotriva abuzurilor rectorului", a explicat profesorul care, in 2005, a fost distins cu premiul "Mircea Florian" al Academiei Romane.

"Ioan Mihai s-a suparat pe mine pentru ca am scris ca, in timp ce alti rectori din tara sunt membri corespondenti ai Academiei, domnia sa este membru corespondent al Parchetului", a mentionat, cu ironia necesara unei astfel de declaratii, profesorul Marcel Tolcea.

"Nu o sa iau nici o masura impotriva lor cata vreme nu fac prostii!"

La toate aceste acuzatii, rectorul UVT a raspuns cu o detasare imperiala. "Nu am fost niciodata cercetat de DNA. Singura mea intalnire cu politistii DNA a fost cand au venit aici pentru a ridica contractele unor licitatii. Cat despre revolta celor 12 angajati ai nostri, pot sa va spun ca nu o sa iau nici o masura impotriva lor cata vreme nu fac prostii.

Dar, din cate stiu, tocmai sunt pe punctul de a gresi. Eu nu am nici o problema cu ei, ii astept la discutii sau sa vina in fata Senatului. Inca de cand am fost ales, le-am spus membrilor Senatului ca daca nu vor fi multumiti de managementul meu sa ma dea jos, sa nu astepte patru ani. Eu nu ma cramponez de functie, pot sa plec oricand", ne-a declarat rectorul Ioan Mihai.