In pericol de a nu primi licenta pentru sezonul viitor datorita restantelor de un milion de lei noi avute la stat, devenita teatrul de razboi al politicienilor locali, FC Politehnica Iasi are o sansa nesperata de a zari luminita de la capatul tunelui financiar in care navigheaza de ani buni.

Ieri, marketing-managerul Cotnari SA, Laurentiu Anghel, a anuntat ca societatea de vinificatie ieseana doreste achizitionarea pachetului majoritar al clubului! "Cotnari SA este, de mai mult timp, sponsor al clubului si avea in vedere sa-si sporeasca sustinerea catre cea mai cunoscuta echipa a Iasului.

Citind in «Ziarul de Iasi» declaratiile domnului primar referitoare la pericolul de a nu primi licenta pentru sezonul viitor, am hotarit sa facem acum acest pas. Sintem dispusi chiar sa preluam pachetul majoritar al clubului si sa ducem Politehnica, ca si Cotnariul, in Europa!".

Anghel a mai spus ca reprezentantii Cotnari SA doresc ca pina la finele lunii sa afle modalitatea exacta prin care ar putea prelua clubul. "Ne dorim o intilnire cu factorii de decizie ai clubului, in care sa aflam modul in care poate fi preluat pachetul majoritar. Avem disponibile resursele financiare ce au fost avansate pina acum, insa trebuie facut un plan de afaceri concret, detaliat.

Sper ca intilnirea sa se realizeze destul de repede". Reprezentantul Cotnari SA a prezentat si motivatia intentiilor societatii de a se implica in fotbal: "Stim ca fotbalul e un excelent purtator de imagine. Totodata, toti oamenii din echipa de conducere sint microbisti. In plus, consideram ca Poli, ca si vinul de Cotnari, este o emblema a Iasului, asa ca trebuie sa avem grija de ea".

Primarul Gheorghe Nichita, ce este si presedinte de onoare al gruparii din Copou, a primit cu bucurie vestea legata de intentiile Cotnari SA: "Ii asteptam cu bratele deschise! Saptamina aceasta oricum doream sa ma intilnesc cu mai multi oameni de afaceri pentru a le cere si lor parerea vizavi de modul in care vad implicarea la club si formulele legale de sustinere a Politehnicii.

Sper ca de aceasta data sa gasim solutia optima pentru a le putea asigura miilor de microbisti ieseni o echipa puternica, cu care sa se mindreasca peste tot in tara", a spus primarul.

Prioritatea: achitarea datoriilor catre buget

Problema esentiala cu care se confrunta Politehnica in ultimii ani este instabilitatea financiara. In lipsa unui sponsor puternic, greul sustinerii clubului a cazut pe umerii Consiliului Local.

Desi alocarea de fonduri de la bugetul local catre echipele de fotbal este o practica ce se aplica pe scara larga in tara, rivalitatile politice locale au dus la aparitia unor polemici aprinse pe tema amintita.

A rezultat aparitia periodica a unor lungi scurtcircuite in care clubul a trait la limita subzistentei, resursele proprii obtinute din drepturi TV, publicitate, vinzari de jucatori sau bilete nefiind suficiente.

Acutizarea disputelor politico-fotbalistice a aparut anul trecut, cind variantele de finantare propuse de partizanii primarului Nichita au fost contestate vehement, in special de consilierii liberali, iar contractul de prestari-servicii aprobat de CL - atacat in instanta de Prefectura.

La ora actuala, cind Poli trebuie sa returneze CL si CJ sumele primite dintr-un contract de asociere in participatiune, razboiul este inca in toi: consilierii Aliantei PNL-PD cer verificarea cheltuielilor clubului, iar prefectul Paduraru lasa de inteles ca finantarea Politehnicii a fost facuta cu deturnare de fonduri.

Din punct de vedere a datoriilor, Poli are acum restante ce nu depasesc 3 milioane dolari, cea mai importanta parte, 2.1 milioane $, figurind in dreptul fostelor societati sub care a activat clubul. Pe noua societate, Politehnica SA, datoriile cele mai presante, de un milion de lei noi, sint catre bugetul de stat.

In cazul in care acesti bani nu sint achitati pina pe 31 martie, Politehnica nu va primi licenta de club profesionist pentru sezonul viitor si, implicit, nu va putea juca la anul in Liga I, indiferent de rezultatele sportive din acest campionat.

Reamintim ca si anul trecut, clubul iesean a primit licenta in ultimul moment, conducatorii fiind nevoiti sa apeleze la imprumuturi pentru a rezolva problema. Bugetul anual aproximativ al unei echipe medii din Romania este, la ora actuala, 2.5 milioane $. Un club de genul Politehnicii poate obtine circa un milion de dolari din activitatile pe care le desfasoara.

Rezulta ca, in acest moment, aportul anual al unei societati care doreste sa implice in finantarea clubului este de 1.5 milioane $, in ipoteza in care finantarea publica s-ar sista in totalitate. Totusi, CL si-a aratat dispozitia de a mai contribui, pentru o perioada de timp, cu sume mai mici la bugetul clubului.

Pina in prezent, au mai fost citeva incercari nereusite de a aduce investitori la club, dintre care reamintim tatonarile cu Serghei Condratov, italianul Pietro Belardelli, Ioan Zapodeanu si Danut Prisecariu.