Antibiotice va fi scoasa la privatizare la finele acestui an. Anuntul a fost facut ieri de seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu (foto), care a fost in vizita la fabrica ieseana.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta de Atanasiu, s-a prezentat si pozitia AVAS-ului in ceea ce priveste si soarta altor doua socitati aflate in patrimoniul statului, respectiv Terom si Nicolina. Insa, cea mai mare importanta a fost acordata companiei iesene de farmaceutice. „Este ultima intreprindere de medicamente din tara administrata de AVAS.

Aceasta companie dispune de o echipa excelenta si un management foarte bun. Din aceste puncte de vedere, AVAS doreste sa realizeze o privatizare de succes la compania ieseana", a declarat Atanasiu. Seful AVAS a mai precizat ca scopul institutiei de privatizare este de a aduce la Antibiotice un investitor care sa poata sustine planul de investitii aferent si sa asigure buna activitate a fabricii.

"Trebuie sa obtinem un pret maxim pe fabrica ieseana. Investitorul care va veni trebuie sa fie dispus ca pe o perioada de circa 4 ani sa reinvesteasca profitul si sa nu acorde dividende. Pina in prezent, au fost realizati trei pasi importanti din procesul de privatizare al Antibiotice", a mai explicat Atanasiu.

Acesta a precizat ca in urma anuntului preliminar publicat de AVAS pentru vinzarea pachetului de actiuni detinut la Antibiotice, s-au inregistrat 27 de oferte din partea unor companii de farmaceutice dar si din partea unor firme de investitii financiare.

"De asemenea, s-a selectat si un consultant juridic pentru asigurarea serviciilor de asistenta pe perioada intregului proces de privatizare. In prezent cautam un consultant financiar pentru elaborarea strategiei de privatizare. Nu ne ramine decit sa lansam oficial anuntul de privatizare. Acest pas va fi realizat cel mai probabil in luna octombrie a acestui an", a asigurat seful AVAS.

In ceea ce priveste soarta Terom, Atanasiu a precizat ca recent s-a efectuat un control la fabrica ieseana in urma unor sesizari si ca fabrica isi va urma procesul de lichidare. Verificarile au vizat in special instrainarea activelor si utilajelor.

"La noi nu a fost nimeni in control. In schimb, AVAS a solicitat mai multe documente privind vinzarile de active", a explicat Valeriu Scutaru, directorul Terom. „Miine (n.r. - azi) vom primi vizita unui oficial al AVAS.

Planul de restructurare a fost deja aprobat si urmeaza sa fie discutat in Consiliul de Supraveghere Interna si apoi va fi inaintat Guvernului", a completat Vasile Cernescu, liderul de sindicat. In schimb, Nicolina isi va juca ultima sansa la inceputul lunii viitoare. „Daca nu se vor vinde activele, fabrica va intra in lichidare", a incheiat Atanasiu.