Proiecte importante demarate de Primarie au nevoie de Hotarari de Guvern pentru a fi finalizate, insa, prin scoaterea ministrilor PD de la guvernare, planurile lui Emil Boc ar putea ajunge in impas. De exemplu, zeci de hectare pe care Consiliul Local intentiona sa le preia de la Armata, ar urma sa intre in patrimoniul Consiliului Judetean (CJ). Seful CJ, liberalul Marius Nicoara, este deja foarte optimist.

Marius Nicoara sustine ca nu va da inapoi cand se va pune problema sa-l sprijine la Guvern pe primarul Boc, pentru diverse proiecte locale. Numai ca exista proiecte la care cei doi isi revendica separat paternitatea, ca de exemplu, preluarea terenurilor Armatei.

Surse din CJ spun ca inca de pe vremea cand Ministerul Apararii era condus de liberalul Teodor Athanasiu, primarul Boc a reusit sa-i blocheze lui Nicoara, in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), cererea privind preluarea unor terenuri importante de la Armata.

Iar dupa ce Athanasiu a fost inlocuit cu PD-istul Sorin Frunzaverde, sperantele lui Nicoara s-au diminuat chiar pana la zero.

Voci din culisele administratiei locale spun ca Boc l-ar fi repezit cu inversunare pe Nicoara, atunci cand acesta i-a cerut sa-i lase cel putin terenul de 4 hectare de pe B-dul 21 Decembrie (fost depozit al Armatei) ca sa poata construi un sediu pentru Consiliul Judetean.

“Nu pot sa spun ca a fost chiar o disputa intre mine si primar, ci doar ca fiecare dintre noi si-a pastrat propria pozitie. Ca si in afaceri! Boc avea nevoie de aceste terenuri pentru municipalitate, iar eu pentru Consiliul Judetean”, a explicat Nicoara.

A venit randul CJ

Acum Consiliul Judetean va reface intreaga documentatie pentru a fi trimisa la Minister in vederea preluarii terenurilor Armatei. “Totul va depinde de ministrul Apararii.

Noi ii trimitem proiectul, iar acesta va trebui sa-l sustina mai departe in CSAT, iar daca acolo primim vot favorabil, putem obtine si Hotarare de Guvern pentru a putea prelua aceste terenuri”, a declarat secretarul general al judetului, Mariuca Pop.

La randul sau, Nicoara a afirmat ca spera sa nu mai intampine nici o probleme pentru ca sunt vizate proiecte serioase pe terenurile Armatei.

“Daca noua structura a Guvernului va fi validata (n. red. - iar la Aparare va ajunge liberalul Teodor Melescanu), atunci ar mai ramane doar votul CSAT”, a declarat Nicoara, admitand ca, aici s-ar putea sa aiba, totusi, o problema.

Este suficient ca un singur membru din CSAT sa respinga cererea CJ si atunci proiectul nu va merge mai departe.

Trebuie reamintit ca pentru proprietatile Armatei, atat terenul de pe strada 21 Decembrie, cat si pentru poligonul de tragere de pe Valea Garbaului - unde CJ vroia sa construiasca un stadion - si nu numai, Consiliul Local a emis, la inceputul acestui an, o hotarare pentru a le prelua in administrare.

La acea vreme directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, presedintele executiv al PD Cluj-Napoca, sustinea ca aceste terenuri sunt, de fapt, ale municipalitatii, ca ele au fost date doar in folosinta Armatei si pentru ca a auzit ca altcineva este interesat sa se intabuleze pe aceste terenuri (Consiliul Judetean - n.

red.), municipalitatea a intervenit. “Tot ceea ce trebuie sa mai faca Consiliul Local este sa-si intabuleze aceste terenuri si sa-si vada de propriile proiecte de investitie”, aprecia la acel moment Apostu. in prezent el nu mai are aceeasi siguranta.

“Ar fi bine ca aceste terenuri sa nu fie date prin parti pris si sa se urmareasca interesul clujenilor”, a comentat Apostu.

Ce mai pierde Primaria

Numai in vara anului trecut, printr-o Hotarare de Guvern, Primaria Cluj-Napoca a reusit sa preia Baza de Agrement Sportiv din Grigorescu (cu aproximativ 8 hectare de teren), aflata in proprietatea RADP.

Acum doi ani, prin intermediul si lobby-ul lui Boc, proiectul centurii de ocolire Valcele - Tureni - Aiton - Apahida, promovat de Consiliul Judetean, era inlocuit la Ministerul Transporturilor, cu un alt proiect, scos din analele Directiei Regionale de Drumuri.

Azi, Consiliul Local va adopta proiectul de restructurare al RADP, motiv pentru care va avea nevoie si de o noua Hotarare de Guvern, pentru a deveni proprietar tabular pe cele aproximativ 60 de hectare pe care le mai detine regia.

“in baza unei sentinte judecatoresti, intabularea se poate face numai pe baza unei reglementari guvernamentale”, precizeaza juristul RADP, Gabriela Taran. Apostu o contrazice.

“Pentru terenuri nu avem nevoie de Hotarare de Guvern, numai pentru salariile compensatorii ale muncitorilor de la RADP. Iar cu asta nu cred ca vom intampina probleme. Este un caz special, oamenii de la RADP au nevoie de acesti bani”, a raspuns Apostu.

intre timp, Nicoara anunta ca-i va cere viitorului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, sa verifice ce cheltuieli au fost intreprinse pentru proiectul centurii ocolitoare Valcele-Apahida. “Proiectul nostru era mult mai ieftin. Nu ma pot pronunta, inca, daca vom putea stopa proiectul Ministerului (cel promovat de Boc - n.

red.), stiu ca s-au defrisat deja paduri si ca s-au facut niste cheltuieli. Pe de alta parte, daca lucrarile vor continua, costurile vor fi infinit mai mari. De aceea, trebuie sa avem o intalnire cu noul director al Companiei de Drumuri si sa vedem ce se poate face”, a declarat Nicoara.

Nu-si fac griji pentru bani

Faptul ca Boc l-a facut ieri “impostor” pe premier, in conditiile in care acesta a garantat venituri suplimentare pentru Cluj, nu-i sperie pe reprezentantii administratiei clujene. “Declaratia lui Emil Boc a fost una politica. Eu am sa-l sprijin in continuare pe primar pentru atragerea a cat mai multor fonduri guvernamentale la Cluj.

Si nu cred ca vor fi probleme pentru ca Tariceanu a inteles ca afirmatiile lui Boc nu au nici o legatura cu ceea ce se intampla la nivel de administratie locala”, a apreciat Nicoara.

La randul sau, Sorin Apostu considera ca municipiul Cluj-Napoca trebuie sa-si obtina in continuare banii de care are nevoie. “Nu ne putem intoarce in timp, atunci cand din pricina administratiei Funar, Clujul nu primea bani. Suntem in urma si avem nevoie de aceste fonduri.

Clujenii si-au platit taxele, iar orasul lor nu trebuie sa stea in urma oraselor din Moldova”, a apreciat Apostu.

Primaria mizeaza inca pe propteaua guvernamentala

Reprezentantii Primariei spun ca se bazeaza in continuare pe alocarile de la bugetul de stat, desi PD a trecut in opozitie. Pana acum, primarul Emil Boc s-a laudat ca a reusit sa aduca circa 40 de milioane de euro de la bugetul central pentru municipiu.

Primaria Cluj-Napoca a primit de la bugetul de stat subventii-record in ultimii doi ani, cu mult peste alocarile destinate municipiilor cu economie comparabila (Timisoara, Sibiu, Bacau) si de 5 ori mai mult decat a adus administratia Funar in 12 ani.

“Banii care au venit pana acum i-am meritat, intrucat Clujul se afla pe locul al treilea la contributii si trebuie sa primim inapoi o parte din ei”, a comentat Apostu. Potrivit acestuia, exista cateva proiecte derulate in prezent cu sprijin guvernamental care trebuie finantate obligatoriu si de acum inainte.

Printre acestea se numara centura de ocolire sau construirea sediului Filarmonicii.

in ce priveste proiectele de interes strict local, cum ar fi parkingurile sau zona pietonala, pentru care s-au facut alocari de la bugetul central in anii trecuti, directorul tehnic a mentionat ca, daca bugetul local nu va putea acoperi cheltuielile cu realizarea lor, se va apela la Guvern.

“Cred ca Guvernul va raspunde cu aceeasi solicitudine ca si pana acum”, a conchis Apostu.

40 de milioane de euro de la Guvern

Din 2005 pana in prezent, primarul Emil Boc a reusit sa aduca la bugetul municipiului aproximativ 130 de milioane de lei (in jur de 40 de milioane de euro), pentru diferite proiecte.

Astfel, in perioada 2005-mai 2006, in bugetul local au intrat aproape 55 de milioane de lei, suma dubla fata de totalul subventiilor de la bugetul de stat primite de Cluj-Napoca pe vremea primarului Gheorghe Funar (27,2 milioane de lei, in perioada 1992-2004, potrivit datelor de la Primarie).

Totalul alocarilor guvernamentale pe 2006 se ridica la 71,8 milioane de lei, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 50% fata de anul precedent.

in primele trei luni din 2007, potrivit purtatorului de cuvant al Primariei, s-au alocat bani de la bugetul central numai pentru modernizarea Regiei Autonome de Termoficare, in valoare de circa 6 milioane de lei.

Pentru ce a luat Boc bani de la Tariceanu

Regia Autonoma de Termoficare (9.980.000 lei)

Realizarea aleii pietonale (3.000.000 lei)

Ranforsarea sistemului rutier Traian Vuia (600.000 lei)

Intretinerea periodica a sistemului rutier Bulevardul Nicolae Titulescu si strada Observator (5.000.000 lei)

Intretinerea periodica a sistemului rutier de pe strada Bucuresti (5.000.000 lei)

Cheltuieli curente RAT (3.000.000 lei)

Mentinerea functionalitatii serviciului de furnizare a energiei termice pentru populatie (8.400.000 lei)

Manifestarile ocazionate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (150.000 lei)

Lucrari de executie la varianta ocolitoare B-dul Muncii (5.000.000 lei) Bulevardul Nicolae Titulescu si strada Observator, pentru realizarea sediului Filarmonicii si pentru constructia de parkinguri din municipiu (8.000.000 lei)

Catedrala Ortodoxa (5.580.000 lei)

Parking subteran Mihai Viteazul (3.500.000 lei)

Modernizare B-dul 1 Decembrie 1918 (9.000.000 lei)

Subventie RAT (3.500.000 lei)

Lucrari de reabilitare la imobile din invatamantul preuniversitar (1.137.000 lei)

Reabilitare la imobile din invatamantul preuniversitar (1.000.000 lei).

Optimism de consilieri

Alesii locali de la Cluj cred ca trecerea in opozitie a democratilor nu va afecta activitatea Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca. Cu exceptia grupului liberal, toate celelalte formatiuni politice vad o pierdere pentru Cluj, din punct de vedere financiar, iesirea PD de la guvernare.

“Noi am facut o intelegere cand am preluat acest mandat si am cazut de acord ca, orice se va intampla la nivel national, obiectivele noastre raman aceleasi la Cluj”, a declarat consilierul PD, Florin Stamatian. “Banii de la Bucuresti au venit pentru obiective de importanta nationala.

Cred ca orice guvern ar trebui sa inteleaga prioritatile administratiilor locale si sa le sustina”, a mai spus Stamatian.

Liberalii nu plang dupa vechea formula si nici dupa influenta primarului Emil Boc la Bucuresti. “Nu se va schimba absolut nimic, nu la nivelul Clujului. Vom functiona in aceeasi formula ca si inainte si ne vom sustine unul altuia proiectele”, sustine Radu Morariu, ales local din partea PNL.

Are Clujul de suferit financiar? “Nu cred ca va fi afectat orasul din nici un punct de vedere de iesirea democratilor de la guvernare”, mai crede Morariu.

Reprezentantii UDMR regreta trecerea in opozitie a PD si sustin ca orasul de pe Somes va avea mult de suferit. “Liberalii de la Cluj nu au reusit sa se impuna la fel ca PD la nivel national. Nu am reusit sa compensam pierderea ministrilor democrati.

Spre exemplu, la invatamant, Radu Munteanu nu a fost nominalizat in locul lui Hardau”, a declarat Laszlo Attila, consilier local UDMR.

Social-democratii vad partea pozitiva a lucrurilor. “Macar liberalii nu vor mai vota la pachet proiectele lui Boc, care trec pe criterii politice in CL”, crede Remus Lapusan, consilier local PSD.

Lapusan spune ca trecerea in opozitie a democratilor reprezinta un castig pentru Cluj-Napoca, pentru ca “Boc nu va mai putea zice ca se duce la Bucuresti ca sa aduca bani si va trebui sa stea mai mult pe la Cluj”.

Mircea Petric, reprezentant al PC, afirma ca alesii locali vor colabora la fel ca si inainte. “Nu sunt un admirator al domnului Boc, din contra. insa nimeni nu ii poate nega meritele lui in ceea ce priveste atragerea de fonduri pentru Cluj”, recunoaste Petric.

Cum voteaza PD in Consiliul Judetean

Data fiind remanierea Guvernului, si la nivelul administratiei judetene sunt asteptate schimbari. Initiativele presedintelui Consiliului Judetean, liberalul Marius Nicoara, ar putea avea de suferit, datorita faptului ca dintre cei 47 de consilieri, opt sunt reprezentanti ai PD.

“Urmeaza sa ne intalnim in cel mai scurt timp la nivelul Biroului Permanent Judetean si sa luam o decizie legata de cum ne vom prezenta pe viitor”, a precizat unul dintre liderii grupului PD, Steluta Cataniciu.

Colegul ei, Mircea Morosan, a declarat ca nu crede ca se va pune problema sa ia o atitudine negativa fata de proiectele pe care le va initia Nicoara. “Si la nivel de administratie locala, consilierii PNL au sprijinit proiectele lui Boc si cred ca o vor face in continuare.

Asa vom face si noi pentru ca pana la urma este vorba despre interesele clujenilor”, a apreciat Morosan. Presedintele Nicoara a sustinut ca nu se asteapta sa intampine dificultati in sedintele publice, din partea grupului PD.

“Am mai avut noi mici disensiuni, dar colegii din PD au aderat intotdeauna la proiectele importante”, a comentat Nicoara.