Problema cazarii in Sibiu a presedintilor Europei nu mai exista. Desi, initial s-a anuntat ca in perioada 7 - 9 iunie, la Sibiu sunt asteptati 11 presedinti de state din Balcani, directorul general al UNESCO, Koïchiro Matsuura, trei comisari europeni si secretarul general al Comisiei Europene, planurile s-au schimbat.

Oaspetii vor poposi de fapt la Bucuresti, iar in Sibiu vor ajunge pentru o singura zi, fara sa mai innopteze aici. „Intalnirea propriu-zisa va avea loc la Bucuresti. Din cate mi s-a transmis, la Sibiu vor ajunge in 8 iunie, fara sa mai fie nevoie de cazare, iar de aici vor pleca, probabil, direct acasa.

Cred ca oaspetii vor dori sa viziteze centrul Sibiului, sa viziteze Muzeul Brukenthal si vor lua, posibil, pranzul in Sibiu”, a spus primarul Klaus Johannis.

Saraci in apartamente prezidentiale

Apartamentele prezidentiale din Sibiu nu ar fi fost suficiente pentru oficialitatile care si-au anuntat prezenta. Invitatiile pentru marele eveniment din capitala culturala romaneasca au fost trimise de presedintie. In calitate de organizator, presedintia lucreaza alaturi de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe si Primaria Sibiu.

Data initiala a intalnirii a fost aleasa in functie de calendarul lui Koïchiro Matsuura, directorul general al UNESCO. Intalnirea presedintilor de state din Balcani are o traditie de doar doi ani, iar initiativa a apartinut bulgarilor. „Aceste intalniri au plecat de la rolul si importanta coeziunii in Balcani”, a precizat Sergiu Nistor, comisarul guvernamental pentru Sibiu 2007.