Unul dintre partenerii concernului finlandez pentru Cluj, Foxconn, va pune la bataie primele 1300 de locuri de munca din cele 15.000 preconizate pentru proiectul Nokia Village din comuna Jucu. Un inginer va primi un salariu de 5000 de lei, iar un muncitor va castiga 700 de lei. In plus, partenerul Nokia de la Cluj face legatura cu Bill Gates.

Au inceput demersurile pentru recrutarea muncitorilor pentru Nokia. Primii pasi in investitie s-au realizat prin prezenta la Cluj, pentru prospectarea pietei muncii, a principalului furnizor de servicii din Grupul Nokia, Foxconn Hungary Gyarto.

Delegatia, condusa de directorul Peter T?los si de directorul de resurse umane Zsanna Kubina, s-a intalnit cu Daniel Don, director al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. T?los a mentionat ca Foxconn, unul dintre partenerii traditionali ai Nokia, produce subansamble electronice pentru telefoane.

“Salariile vor fi stabilite direct de catre Nokia”, a declarat T?los. Linia de productie pentru Nokia din Ungaria este localizata in orasul Komarom, in apropierea sediului Foxconn. Nokia a investit pana acum in Ungaria 100 de milioane de euro. Fabrica s-a finalizat in 2000. in februarie 2007 Nokia a anuntat ca va mai investi in Ungaria 10 milioane de euro.

Conform datelor Nokia, fabrica din Komarom a produs in sase ani 300 de milioane de telefoane mobile.

Salarii de 1.500 de euro pentru ingineri

“Politica de salarizare si de prestare a serviciilor din Ungaria a celor de la Foxconn se va pastra si la Cluj”, a declarat Don. in Ungaria, Foxconn isi plateste muncitorii care lucreaza pe sisteme de productie automatizate cu 65.000 de forinti (500 de lei), iar un inginer este recompensat cu 700.000 de forinti (5200 de lei).

Grila de salarizare va suporta ajustari pe piata romaneasca, adica 700 de lei net pentru muncitori si 5000 de lei pentru un inginer, arata Don. El sustine ca Foxconn, care activeaza in grupul Nokia din Ungaria, va realiza, ca la vecinii nostri, primele opt din cele zece etape necesare fabricarii telefonului.

Lucreaza pentru Bill Gates

Foxconn Hungary este partener si cu gigantul Microsoft. “O afacere a noastra am realizat-o in parteneriat cu Microsoft. Toate companiile IT care conteaza pe piata lucreaza cu Foxconn”, a mai declarat T?los. Compania maghiara este o subsidiara a Foxconn Taiwan. Capitalul initial al companiei infiintate in 1974, sub denumirea Hon Hai Precision, era de numai 7500 de dolari.

Aceasta era profilata la inceput pe expertiza in componentele mecanice si electronice, dar s-a reorientat catre nanotehnologii, tehnologii bazate pe transfer de caldura si tehnologii wireless. Compania are 15.000 de inventii patentate in toata lumea, cele mai cunoscute fiind placile video G-Force.

Foxconn Group a fost cotata anul trecut pe locul 206 in topul celor mai profitabile 500 de companii ale lumii. in acelasi an, compania a anuntat o investitie de 1 miliard de dolari in China, in sectorul IT. Potrivit presei taiwaneze, Foxconn Group este cea mai importanta companie din tara.

Racolari in licee

O echipa a AJOFM Cluj a vizitat saptamana aceasta Facultatea de Telecomunicatii din Universitatea Tehnica si Grupul Scolar Agricol “Alexandru Borza”. “Am constatat o anumita reticenta in randul tinerilor din mediul preuniversitar, din cauza lipsei de informare cu privire la oportunitatile pe care le ofera sosirea grupului Nokia”, sustine Don.

“Ne-au contactat cu o jumatate de ora inainte de a veni. Noroc ca aveam o clasa a XII-a prezenta in scoala. Prezentarea a fost ambigua, iar elevii nu au inteles mare lucru”, s-a plans directorul Grupului Scolar, Lenuta Ciupei. “AJOFM ne-a contactat cu doua ore inainte de prezentare, de aceea nici nu au prea fost studenti. Noi am fost abordati prin directorul administrativ.

Incurajam actiunile de informare, dar trebuie facute transparent”, sustine decanul Facultatii de Electronica, Dan Pitica. Prima bursa a locurilor de munca pentru Nokia va avea loc in iunie, a aratat directorul AJOFM.

91 de milioane de telefoane in 2007

Grupul Nokia a vandut 91,1 milioane de telefoane in primul trimestru din 2007, in crestere cu 21% fata de perioada similara din 2006, iar cota detinuta pe piata mondiala s-a plasat la 36%. Vanzarile grupului au urcat cu 4%, la 9,8 miliarde de euro, dar sub media previziunilor analistilor, de 10,1 miliarde. Pretul mediu al telefoanelor a scazut la 89 de euro. Profitul operational s-a diminuat cu 7%, la 1,27 miliarde de euro.