Scandalurile din politica Romaniei post-aderare si-au gasit o finalitate: i-au zapacit pe oameni. Nu ne-a trebuit foarte mult sa ne dam seama ca, in ciuda artileriei de informatii lansate din Capitala, localnicii Maramuresului istoric sunt total dezorientati. Tocmai de aceea posibilitatea de manipulare poate capata proportii alarmante, in timp record.

“Sunt scarbita” Zilele trecute ne-am propus sa vedem ce parere au oamenii “de peste deal” vizavi de Referendumul organizat in 19 mai. In Petrova “ploua cu bulbuci”, asa ca ne-am gandit ca nu avem prea mari sanse sa vorbim linistit cu localnicii decat undeva unde se sta la rand.

Si cum acesta este “sezonul” in care taranii isi pun la punct problemele cu proprietatile cultivabile, ne-am dus glont la Primarie. Ei bine, pe hol erau vreo 15 oameni, tacuti, de parca asteptau sa intre la stomatolog.

Incercand sa respectam atmosfera solemna, m-am apropiat de o femeie pe care am rugat-o sa-mi spuna cum vede “toata nebunia asta legata de schimbarea sau mentinerea presedintelui”.

N-au trebuit decat cateva secunde ca toti cei din jur sa-si dea seama care este subiectul discutiei, deoarece Maria Mihnea (asa s-a recomandat) a inceput sa-si verse naduful, in fraze parca demult gandite: “Nu sunt multumita deloc.

Daca ei, cei din Bucuresti, care sunt oameni cu stiinta, se cearta, noi, cei de jos, ce sa facem? Cum sa ne fie bine daca pe ei nu-i intereseaza decat scandalurile?”.

Replica a venit imediat din partea unei alte femei care statea pe-o laita: “Si eu sunt scarbita! Ne este noua rusine ca am intrat cu un asa scandal in Uniunea Europeana!” Pe holul Primariei din Petrova toata lumea incepuse sa vorbeasca.

Nu apuc sa le intreb pe femei ce stiu despre Referendum, ca un batran ma bate pe umar si-mi spune direct: “Nu prea o fo’ dreptate pana acum. Ma cheama Vasile Martiniuc si am 64 de ani, si am simtit ca mai multe drepturi am avut pe vremea lui Ceausescu”. Il intreb scurt: “Dar despre Referendum ce stiti?”. Raspunsul vine promt: “Stiu! Pui NU sa nu ramana!”.

Se aude o voce de femeie “Nu-i bine!”, in timp ce un barbat zice raspicat “Sa-l schimbe, ca din cat is amu pensiile nu mai putem trai!”. Replica altui localnic “’Poi, nu intra in atributiile presedintelui sa creasca pensiile” il pune pe ganduri pe cel care vorbise inainte.

“Nu ne-a explicat nimeni” La cativa pasi, observ doi tineri care asistau tacuti la discutie, pe care-i intreb daca stiu sa-si exprime corect optiunea. Barbatul raspune “voi vedea atunci” si-mi spune ca-l cheama Vasile Rac, in timp ce Mariana Glodean marturiseste: “Nu ne-a explicat nimeni, dar stiu ca trebuie sa vina Basescu inapoi la presedentie”.

Gavrila Petrovai si Ioan Moldovan incep sa se contrazica: “Ca sa-l schimbe, pui parafa pe NU”, in timp ce celalalt era de parere ca “Daca vrei sa nu mai fie, pui DA”.

Starea de confuzie s-a completat cu faptul ca in acel moment a trecut pe acolo viceprimarul, care a spus ca intrebarea va fi “Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?”. Imediat, o femeie a tras concluzia: “NU inseamna DA!”.

La toate acestea, un batran spune preocupat: “Nu mai inteleg nimic! Dar noi suntem de vina ca nu ne interesam. Ar trebui sa se faca o adunare generala, sa ne explice cum ii cu intrebarea asta. Va rog vorbiti dumneavoastra cu primaru’ ori cu vicele”.

Situatia pe care am intalnit-o in Petrova este in mod sigur identica cu cea din multe localitati, iar ceea ce spune “vecinul” poate schimba imediat o anumita optiune. Deci, deocamdata, nu trebuie sa ne surprinda anumite rezultate la vot, deoarece in foarte multe cazuri votul este “instinctiv” sau “la nimereala”.