Rep: De curand ati devenit, prin alegeri, presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. cum va vedeti in aceasta functie?

M.G.: In urma cu aproximativ sase ani m-am implicat intr-un proiect ce a vizat infiintarea unei fundatii ce are ca principal obiectiv constientizarea populatiei cu venituri modeste despre importanta depistarii precoce a cancerului de san. Am depus eforturi uriase pentru realizarea acestui deziderat, pentru ca fiecare femeie sa stie ce are de facut pentru a preveni aceasta boala.

Cum acest proiect s-a dovedit a fi o reusita, la propunerea unei bune prietene m-am decis sa candidez la sefia Crucii Rosii din Romania. Prin venirea mea la carma acestui organism nu vreau sa politizez aceasta institutie, ci vreau sa preiau tot ce s-a facut bine pana in prezent, sa aduc un plus de transparenta si sa-i aduc prestigiul pe care l-a avut in perioada interbelica.

Este o organizatie veche de 130 de ani, care in toate tarile lumii este respectata si, as putea spune, e asezata pe un piedestal. Este cea mai mare organizatie neguvernamentala cu profil umanitar, care se bazeaza pe voluntariat, pe responsabilitate termeni care la noi in timpul comunismului s-au demonetizat pentru ca voluntariatul era obligatoriu.

Dar cred ca au trecut destul de multi ani si putem sa asezam si sa dezvoltam voluntariatul in spiritul societatii civile romanesti.

Rep.: Cum vi s-a parut acest ultim act al concursului national de sanatate si prim ajutor “Sanitarii priceputi” ?

M. G.: Pentru mine acest concurs are o insemnatate aparte, deoarece este pratic prima mea iesire la rampa de cand am preluat presedentia Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. De asemenea, concursul din acest an, ajuns la editia cu numarul 45, a revenit la locul nasterii, Bacaul fiind judetul care a lansat cu multi ani in urma aceasta intrecere intre elevi.

Cred ca in zilele noastre un concurs de genul acesta, pe care multi l-ar putea cataloga drept invechit, este de admirat si ma bucur ca a dainuit peste timp. Consider ca tipul acesta de concurs este extraordinar de instructiv si util pentru copii care au o copilarie incarcata de o televiziune extrem de agresiva.

Am vazut la festivitatea de premiere fete de copii emotionati si in acelasi timp fericiti si cred ca acest lucru este cel mai important si scoate in evidenta faptul ca munca noastra nu e in zadar. Tocmai de aceea pentru anul viitor ne propunem sa-l revigoram si sa-i dam o mai mare amploare.

Rep: Se spune ca in spatele unor oameni puternici se afla femei puternice. Este valabil acest lucru si in cazul familiei Geoana?

M.G.: Este o intrebare interesanta la care de multe ori caut si eu un raspuns. Cred ca relatia dintre mine si sotul meu se bazeaza pe respect si intelegere. Cand aceste doua ingrediente se regasesc in viata unui cuplu, succesul este garantat.

Rep: Cum impacati viata de familie, tinand cont de faptul ca sunteti sotia unui important om politic din Romania, cu functiile publice pe care le detineti?

M.G.: Sincer, nu exista un conflict, exista doar un conflict de timp, fiind vorba despre disponibilitatea timpului. A fi presedintele Crucii Rosii este o munca voluntara, esti primul voluntar al Crucii Rosii si tot ce presupune este o mai buna organizare a timpului. E adevarat ca si copii mei sunt mai mari acum si pot sa-mi organizez timpul mai usor.

In ceea ce-l priveste pe sotul meu, el nu-mi ocupa timp deloc, pentru ca este tot timpul ocupat si plecat. Asa ca, eu cred dupa parerea mea ca este o combinatie ideala ca, atunci cand unul dintre parteneri este implicat atat de activ si la un nivel asa inalt intr-un domeniu, celalalt trebuie sa gaseasca un domeniu complementar ca sa nu fie conflicte, o competitie sau concurenta.

Dupa parerea mea, unei femei i se potriveste acest profil de umanitate in a-si ajuta aproapele. Eu una, ma simt implinita lucrand mai intai la Fundatie si mai apoi la Crucea Rosie.

Rep: Stiut fiind faptul ca femeile au un puternic spirit de observatie, chiar critic, cum caracterizati partidul condus de sotul dumneavoastra?

M.G.: Incercand sa ma detasez de latura familiala, cred ca PSD-ul este un partid puternic, format dintr-o garnitura de profesionisti, de nivel european. Eu cred ca daca publicul ar fi corect informat, toata lumea ar recunoaste faptul ca sunt cel mai bine plasati de a reprezenta Romania la nivel international.

Rep: Cu ce impresii plecati din Slanic Moldova?

M.G.: Nu am mai fost niciodata, desi am mai fost invitati sa venim aici. Imi inchipuiam ca este o statiune mult mai mica, dar am ramas profund impresionata de cum arata, de ce se intampla aici si de cat de gospodari sunt oamenii.