Primarul comunei Santana de Mures, social-democratul Viorel Bubau, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea mai multor infractiuni impotriva intereselor Comunitatii Europene. El este si presedinte al Asociatiei "Clubul de Echitatie Scorillo".

"Prejudiciul cauzat se ridica la valoarea totala de 174.201 RON (echivalent a 53.932,2 euro), din care 42.571 RON (echivalent a 13.180 euro) proveneau din fonduri SAPARD", se arata intr-un comunicat de presa al DNA, in care se precizeaza ca dosarul care il vizeaza pe Viorel Bubau a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Targu-Mures.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii anticoruptie au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale lui Viorel Bubau.

Potrivit Biroului de presa al DNA, procurorii anticoruptie au stabilit ca Viorel Bubau se face vinovat de folosirea si prezentarea de documente, respectiv de declaratii false, inexacte si incomplete, cu scopul de a obtine pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.

El mai este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, executarea de activitati miniere fara licenta de exploatare, evaziune fiscala si fals intelectual. Toate aceste fapte s-au produs in intervalul 2002-2007, cand la Santana de Mures s-a implementat unul din cele mai mari proiecte SAPARD din Romania.

Intreaga frauda a fost derulata, potrivit oamenilor legii, direct de primar sau prin intermediul SC Scorillo Prod SRL si a Asociatiei "Clubul de Echitatie Scorrilo". "De mentionat este ca SC Scorrilo Prod SRL Santana de Mures o avea ca asociat si administrator pe sotia inculpatului, Bubau Viorel fiind presedintele Clubului de Echitatie.

Aceasta situatie a declansat un conflict de interese, Agentia SAPARD nefiind instiintata asupra acestor incompatibilitati", se arata in comunicatul DNA. Potrivit anchetatorilor, Bubau ar fi fost implicat si intr-o serie de afaceri cu terenuri pe care le-a cumparat la pret mic, le-a introdus in intravilan si le-a revandut.

Anchetatorii au dispus totodata disjungerea cauzei fata de doua persoane din cadrul Agentiei SAPARD Alba Iulia, precum si fata de mai multi administratori de societati comerciale care au participat la licitatiile organizate pentru investitia de canalizare de la Santana de Mures.

Viorel Bubau nu a putut fi contactat ieri.