Primaria Bacau cauta un investitor caruia sa "ii puna in brate" un teren central de 4,52 hectare si un proiect imobiliar de 150 milioane de euro

Concesionarea terenului pe care se afla actualul stadion este calificata de unul din consilierii locali drept "cea mai mare teapa imobiliara"

Stadionul "Municipal" - fost “Dumitru Sechelariu" - din centrul Bacaului va fi demolat, iar alte cateva terenuri de sport, care insumeaza peste trei hectare, vor fi dezafectate pentru a lasa loc unui viitor centru comercial... sau, cu alte cuvinte, unei viitoare afaceri imobiliare de proportii.

Soarta terenului de sub stadionul Bacau, cu o suprafata totala de 4,52 hectare, a fost pecetluita in urma sedintei extraordinare in care consilierii orasului au aprobat (cu o larga majoritate de voturi) caietul de sarcini si documentatia aferenta licitatiei pentru concesionare.

Conform hotararii CL, terenul de aproape 5 hectare va fi concesionat pe o perioada de 49 de ani unui investitor "cu potential", adica dispus sa investeasca 150 milioane de euro intr-un proiect imobiliar de tip "City Center" (un complex comercial, de afaceri si hotelier).

Potrivit evaluarilor realizate de experti imobiliari, terenul pe care este amplasat stadionul municipal valoreaza peste 50 de milioane de euro.

Atat de degradat incat... nu se mai poate face nimic!?

Mai mult, concesionarul trebuie sa isi asume obligatia de a reloca actualul stadion pe cheltuiala proprie, ceea ce inseamna demolarea obiectivului si ridicarea unui nou complex sportiv pe un teren aflat in proprietate publica, situat la marginea orasului.

In expunerea de motive atasata hotararii de Consiliu Local se precizeaza ca intretinerea actualului stadion cauzeaza costuri foarte mari, iar structura sa de rezistenta este nesigura, aflandu-se intr-o stare avansata de degradare. Cu un pesimism debordant, semnatarii documentului trag concluzia ca "nu exista posibilitatea de a aduce stadionul la parametri de functionare conform normativelor".

Aceasta, in conditiile in care, in timpul mandatului anterior, fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a "pompat" sume importante din bugetul local pentru modernizarea obiectivului. Cat de eficient au fost utilizate miliardele... asta deja este o alta poveste. Relocarea Stadionului va presupune investitii totale in valoare minima estimata la 30 milioane euro.

"Concesionarul trebuie sa reloce noul stadion inainte de a-l darama. Asa incat, inainte de a demara constructia la «City Center», concesionarul trebuie sa ridice un stadion nou, de 20.000 de locuri pe scaune, la standardele UEFA si FIFA. Stadionul va fi construit in 12 luni si va costa 30 milioane de euro, investitie suportata integral de concesionar.

Dupa care acesta se poate apuca de daramarea actualului stadion si de demararea investitiilor la «City Center»", a explicat primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache.

Pe langa stadionul propriu-zis, investitorul va trebui sa construiasca in tribuna din partea de vest, la parter, vestiarele echipelor si birourile administrative ale clubului, la primul etaj - un restaurant si zone de agrement si la etajul al doilea - 10 loje executive.

De asemenea, autoritatile locale im-pun si construirea unui teren de antrenament si a unei piste de atletism de 400 metri lungime, precum si a unei parcari cu o capacitate de 1.340 locuri.

Minim 100 milioane euro puse la bataie pentru "City Center"

Dupa planul municipalitatii bacauane, investitorul are la dispozitie 30 de luni (de la data punerii in posesia terenului concesionat) pentru a dezvolta proiectul "City Center".

Conditiile stipulate in caietul de sarcini includ si o serie de indicatii referitoare la investitiile ce se doresc a fi realizate in centrul Bacaului - "obiective in valoare totala minima de 100 milioane euro": centru comercial si de distractii ultramodern, parcare acoperita pentru 700 automobile, complex hotelier clasificat la minim 4 stele,

trei imobile de birouri cu o suprafata totala construita de 18.000 mp, construirea de strazi publice si a intregii infrastructuri aferente acestora, construirea retelei de utilitati publice.

Primarul Romeo Stavarache sustine ca municipalitatea nu a primit inca nici o oferta scrisa din partea vreunui investitor interesat sa preia fraiele proiectului, insa recunoste ca, neoficial, sunt cunoscute cinci companii care si-au manifestat intentia de a dezvolta respectivul complex.

Redeventa "cantareste" cel mai greu

"Batalia" pentru cele 4,52 hectare din centrul Bacaului va fi transata, cel putin la nivel declarativ, in functie de trei criterii majore, dintre care primul este "cel mai mare nivel al redeventei", cu o "greutate" de 50 de puncte.

Pentru atribuirea contractului de concesiune, investitorului i se mai cere experienta similara in domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare in valoare de minimum 100.000.000 de euro ("cotata" la 30 de puncte), precum si experienta similara in domeniul constructiei de stadioane la standarde UEFA/FIFA - 20 de puncte.

In ceea ce priveste redeventa, hotararea de Consiliu Local impune un nivel minim, precizand ca valoarea acesteia trebuie sa asigure recuperarea in 25 de ani a pretului de vanzare a terenului, in conditii de piata, la care se adauga costul lucrarilor de infrastructura aferente, din suma acestora scazandu-se costul estimat al demolarii.

"Este cea mai mare teapa imobiliara"!

In timp ce Primaria Bacau asteapta oferte cat mai generoase din partea investitorilor, vocile contestatarilor se inmultesc pe zi ce trece, principala nemultumire fiind legata de demolarea stadionului municipal

Odata cu acesta va disparea si sediul FCM Bacau, al Sport Club Municipal.

"Nu am vazut in caietul de sarcini ce se va intampla cu aceste sedii si cu spatiile firmelor care au investit acolo", a declarat consilierul independent Aurel Damian, cel care s-a ales si cu o explicatie seaca din partea municipalitatii: se vor acorda despagubiri, iar daca acestea nu vor fi multumitoare, se va pronunta justitia.

In acelasi spirit contestatar, conducerile filialelor PLD si PNG Bacau acuza prin vocea liderului PLD Bacau, Ion Chiriac, ca "primaria, sustinuta, in mod ciudat, de consilierii liberali, social-democrati, conservatori si independenti, pune la cale o importanta afacere ale carei beneficii nu vor fi in nici un caz in favoarea cetatenilor orasului".

"Din punctul meu de vedere, am senzatia ca se doreste sa se dea cea mai mare teapa imobiliara. Trebuia organizata o discutie publica pe aceasta tema", este de parere consilierul local Petrica Munteanu.

In asentiment cu acesta, secretarul general al PNG, Dorin Ciulina, a apreciat ca "doar prin valoarea mare a terenului pe care se afla amplasat, chiar in centrul municipiului, stadionul reprezinta miza unei tranzactii ciudate: un centru comercial in locul unei arene sportive, in conditiile in care in Bacau au disparut in ultimii 15 ani trei stadioane

si alte cinci baze sportive si au fost construite sau se afla in curs de realizare, la o populatie de doar 170.000 locuitori, cinci mari supermarketuri si alte patru mari magazine de cartier".

Vocile critice sustin ca stadionul municipal se afla situat intr-una din putinele zone verzi ale orasului ce ar urma sa dispara odata cu arena. Cei care considera necesara relocarea stadionului pun in discutie oportunitatea realizarii unui proiect imobiliar de tip "City Center", atragand atentia Primariei ca ar trebui sa analizeze si alte variante de investitii.

In replica, Romeo Stavarache a raspuns fara a-si acorda prea mult timp de gandire: "Nu puteam face fabrica acolo! Ce sa facem altceva?".

Pentru a-si completa golul de idei, primarul a fost invitat sa ia in calcul o serie de optiuni care vizeaza conservarea spatiului verde, tinand cont ca acesta devine o "specie pe cale de disparitie" in oras.

Pentru a contracara decizia Consiliului Muncipal, PNG Bacau a anuntat initierea unei campanii de strangere de semnaturi din partea bacauanilor care se declara impotriva respectivei hotarari de demolare.

In urma cu cinci ani, un stadion exclusivist

Stadionul "Municipal" din Bacau are o capacitate de 18.750 de locuri, fiind construit in anii’50. De-a lungul timpului, arena a fost supusa unor lucrari de modernizare, incepand cu extinderea tribunei a II-a si a peluzelor si continuand cu montarea scaunelor si a instalatiei de nocturna, in vara anului 2001.

Ca urmare, in 2002 a fost declarat singurul stadion din tara, in afara Stadionului National si arenei "Ghencea" din Bucuresti, care putea gazdui, la acea vreme, meciuri internationale oficiale in Romania.

Din 2004, insa, nu au mai fost mai efectuate lucrari de modernizare, desi se aveau in vedere atat inlocuirea pistei de zgura cu una sintetica, reinnoirea gazonului si a sistemului de drenare a terenului, cresterea capacitatii tribunelor, modernizarea grupurilor sanitare si, nu in ultimul rand, realizarea unor tribune acoperite si facilitati la nivelul standardelor europene.

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri)