„Uniti avem puterea“

Studentii au blocat pentru mai mult de o ora circulatia pe strada Constantin Daicoviciu

„Sintem oameni, nu cifre“, „Ole, ole, ole, secretara nu mai e“, „Unde-s banii?“ sau „Taxe americane, conditii africane“. Acestea au fost lozincile scandate de cei aproape 1.000 de studenti Politehnisti in fata sediului Rectoratului UTCN.

Protestul a fost anuntat pentru ora 11.30, dar a inceput numai la ora 12, o data cu sosirea unei coloane din campusul Observator. Manifestarea de protest a fost pusa la cale de Organizatia Studentilor din Universitatea Tehnica (OSUT).

„Solidaritate“ si „Uniti avem puterea“ au fost cuvintele care au imbarbatat studentii strinsi in fata sediului principal al universitatii clujene.

Taxe mai mici

Protestul studentilor s-a axat pe cele mai importante revendicari, pe care ei le considera „normale intr-o tara europeana“.

Taxe mai mici, contracte de studiu care sa nu fie modificate pe toata perioada studiilor, mai multe locuri decente in camine, transparenta in folosirea fondurilor universitare, suplimentarea personalului din secretariate, pentru o mai buna comunicare cu studentii, reprezentare in senatul universitatii, precum si introducerea reexaminarilor gratuite, acestea sint cele mai arzatoare revendicari ale

studentilor. Ei spun ca taxele de studii au crescut de la 20 la 30 si chiar 40 de milioane de lei vechi in ultimul an. Protestatarii nu au putut negocia ieri cu conducerea UTCN.

Vinerea discutiilor

Singurul reprezentant al UTCN prezent ieri in interiorul cladirii Rectoratului a fost purtatorul de cuvint Catalin Popa, care a precizat ca studentii vor avea vineri o intilnire cu o delegatie a conducerii. Motivul pentru care intreaga conducere a UTCN a lipsit ieri in timpul protestului a fost inmormintarea a unui cadru didactic care a decedat la finalul saptaminii trecute.

In memoria sa, protestatarii au tinut si un moment de reculegere. Studentii au amenintat cu greva generala, in cazul in care vineri nu vor primi raspunsuri la revendicarile formulate.