Esential

Bucuresti - Guvernul se pune la adapost de DNA Actuala Comisie de la Cotroceni care discuta avizul de anchetare a doi ministri in functie va fi desfiintata in momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta adoptata ieri de Guvern, cea care stabileste.

Ordonanta de urgenta adoptata ieri de Cabinetul Tariceanu II, la propunerea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, prevede ca, la data intrarii ei in vigoare, actuala comisie de la Cotroceni, in formula in care lucreaza, isi inceteaza activitatea.

Noua ordonanta prevede ca abia peste 30 de zile de la data la care intra in vigoare ordonanta, CSM sa inainteze presedintelui tarii propunerile pentru noua comisie, care ar urma sa fie alcatuita din judecatori.

Asta inseamna ca anchetarea a doi ministri in functie - cel al Justitiei, Tudor Chiuariu, si cel al Muncii, Paul Pacuraru - va fi inghetata in acest interval, iar suspendarea lor de catre presedinte sau inceperea urmaririi lor penale nu pot avea loc decit daca actuala Comisie de la Cotroceni si-ar prezenta raportul in citeva zile - pina la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial.

Monitorul de Botosani

Bucuresti - O noua declaratie-soc a presedintelui Traian Basescu i-a spus unei jurnaliste: „Vin direct la tine la birou sa o facem.“

Aflat la inaugurarea unei fabrici de masini-unelte portabile, presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze votul de miercuri din Parlament. In schimb, i-a raspuns din nou unei ziariste intr-un limbaj cu subinteles. Jurnalista:

“Spuneti-ne un comentariu despre votul de ieri din Parlament“. Traian Basescu: „Nu aici, mergem la Bucuresti. Trebuie sa luati comentariile partidelor politice, nu ale mele. Nu presedintele a votat.“

Jurnalista: „Domnule Basescu, ati mai vorbit cu Geoana? Ne faceti o declaratie, ne faceti?“ Traian Basescu: „Vin direct la tine la birou sa o facem.“ Nu este pentru prima data cind presedintele are o astfel de iesire fata de reprezentantii mass-media.

Jurnalul de Est

Bucuresti - Efectele motiunii Sanctiuni. Acesta este cuvintul care a marcat ziua de dupa esecul motiunii de cenzura. Conducerile PSD si PD au reactionat dur la indisciplina de partid a citorva parlamentari: PD a exclus doi parlamentari, iar PSD se pregateste sa excluda patru.

PSD a decis retragerea sprijinului politic si demararea procedurilor de excludere pentru parlamentarii Razvan Theodorescu, Ioan Solcanu,

Alin Teodorescu si Dan Mihalache, pentru declaratii politice, a anuntat presedintele partidului, Mircea Geoana.

Cei patru votasera impotriva motiunii de cenzura a PSD, dar, sustine Geoana, „votul era liber“, iar ceea ce a deranjat a fost atitudinea celor patru.

„Desi au mai fost si alti parlamentari care au votat impotriva motiunii, nu au fost sanctionati, deoarece votul este liber.

Sanctiunile au fost luate strict in functie de declaratiile facute, care au fost ostentative impotriva motiunii“, a explicat Geoana.

El a refuzat sa spuna ce anume se va intimpla cu presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, desi acesta a votat tot impotriva motiunii.

Votul lui Iliescu a fost cu spatele la sala, pentru a nu fi vazut, dar el a fost aplaudat de parlamentari liberali, inclusiv de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Monitorul de Cluj

Iasi - Dezvaluiri incendiare in „dosarul zaharului“ „Dosarul zaharului“ este, cu siguranta, cel mai complex caz pe care procurorii ieseni l-au avut de instrumentat in ultimii ani. Oameni de afaceri, directori de banci si ofiteri de credite sint implicati in scandal.

Cazul a atras atentia DNA, care a inceput ancheta inca din 2001. Prima parte a dosarului a luat drumul Bucurestiului, unde procurorul Gheorghe Suhan a finalizat cel dintii rechizitoriu din anul 2002, trimitind in judecata un prim lot de inculpati.

Partea a doua a dosarului a ramas la Iasi, fiind finalizata de catre procurorul Corneliu Marian Gheorghita. Cele doua dosare au fost apoi reunite intr-unul singur, care in prezent este judecat de un complet special anticoruptie.

Insa dupa mai bine de sase ani, de cind se afla pe rolul Tribunalului Iasi, procesul bate pasul pe loc.

John Livingstone, parte vatamata constituita in parte civila in acest dosar, acuza autoritatile de tergiversarea procesului. Afaceristul arunca intreaga vina pe umerii notarului public Stefan Coste si pe cei ai fostului jurist Maricel Munteanu, actualul aparator al Bancpost.

John Livingstone, una dintre partile vatamate din acest dosar, aduce acuzatii grave referitor la modul in care decurge procesul, care se afla pe rolul instantei de mai bine de sase ani , si notarului public care s-a ocupat de acest caz, Stefan Coste.

Jurnalul de Est

Cluj - Elevii abuzeaza de 112 Serviciul de Telecomunicatii Speciale a apelat la profesori pentru a-i sensibiliza pe elevi in problema apelurilor false la numarul de urgenta.

Reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) s-au intalnit ieri cu profesorii clujeni pentru a le cere sprijinul in reducerea numarului de apeluri false catre numarul unic de urgenta 112. Conform acestora, aproape trei sferturi din apelurile catre 112 sunt apeluri false.

Oficialii STS au avut ieri o intalnire cu profesorii coordonatori de proiecte si programe din scolile clujene pentru a initia o campanie care sa determine scaderea numarului apelurilor false catre numarul unic de urgenta.

Conform reprezentantilor STS, actiunea a fost indreptata spre profesori, deoarece multe din apelurile false catre numarul unic de urgente sunt facute de copii. Statistica prezentata de oficialii STS la intalnirea de ieri, de la Liceul Bathory, indica o crestere semnificativa a numarului apelurilor false in timpul pauzelor scolare sau la finalul cursurilor.

Ziua de Cluj

Iasi - Bomba in PSD Iasi Conducerea PSD le-a retras, ieri la amiaza, sprijinul politic senatorilor Razvan Theodorescu si Ion Solcanu, precum si deputatilor Dan Mihalache si Alin Teodorescu, pentru declaratiile negative la adresa partidului.

Gestul lui Mircea Geoana survine dupa ce parlamentarii respectivi au influentat colegii de partid pentru a vota impotriva motiunii. "Nu a fost pedepsit Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc pentru ca acesti parlamentari au votat dupa propria constiinta, dar nu au facut declaratii inainte de vot, menite sa influenteze si ceilalti colegi.

Ion Solcanu a facut aceste declaratii, ba a mai tras dupa el si alti parlamentari din filiala Iasi a partidului. Chiar dansul a declarat acest lucru. A influentat colegii. Asta este. Domnul Solcanu va trebui sa raspunda si in fata organizatiei din care provine", a declarat Mircea Geoana, presedintele PSD.

Presedintele partidului a adaugat ca, in perioada imediat urmatoare retragerii sprijinului politic, impotriva celor patru parlamentari vor incepe procedurile de excludere din PSD. Filiala PSD Iasi se afla de miercuri seara intr-o agitatie de nedescris. Telefoanele zbarnaie continu, iar animatia era de nedescris pana la ore tarzii in noapte.

Majoritatea membrilor de partid asteptau inca de miercuri seara capul senatorului Ion Solcanu pe o tipsie de inox. De cealalta parte, fanii cuplului Solcanu-Iliescu si-au ascuns cu greu bucuria invingatorilor pentru cei care au sprijinit guvernul mafiotilor de la Iasi.

Senatorul Ion Solcanu a afisat o tinuta de invingator in toate declaratiile "la cald" luate de jurnalistii ieseni.

Romania libera editia de Moldova

Cluj - Caravana “Bolyai” se intoarce Delegatia formata din opt tineri maghiari ce militeaza pentru reinfiintarea universitatii Bolyai, care a pornit catre Strasbourg saptamana trecuta, se intoarce astazi in Romania.

Tinerii, insotiti de vicepresedintele Comitetului pentru Initiativa Bolyai (CIB), Kovacs Lehel, au depus la Comisia Europeana liste cu semnaturi stranse in decursul ultimelor luni pentru infiintarea mai multor facultati autonome cu predare in limba maghiara.

Kovacs a relatat ca in urma intalnirilor pe care le-a avut in timpul “excursiei” a fost sfatuit sa continue demersul pentru re\nfiintarea universitatii Bolyai si la celelalte foruri internationale.

“Speram sa fie adoptata rezolutia europarlamentarului Goren Lindblad. Ea cere Romaniei sa ratifice Charta Limbilor Regionale si sa puna capat discriminarii minoritatilor, ceea ce s-ar putea termina prin reinfiintarea universitatii in limba maghiara Bolyai”, a afirmat Kovacs.

Ziua de Cluj

Cluj - Proteste de strada pentru salvarea Croco Cafeneaua Croco este unul din localurile simbol ale Clujului.

Alaturi de celebra Arizona, Croco a fost zeci de ani reper, dar si refugiu pentru generatiile de studenti care si-au purtat pasii prin oras.

Loc de intalnire a sufletelor boeme, infiintat in urma cu 47 de ani, Croco mai are de trait doar cateva zile. Din 15 octombrie, spatiul care adaposteste acum cafeneaua va fi inchiriat de BCR. Suma care se vehiculeaza pe piata pentru chiria lunara este de 15.000 de euro.

Vestea ca celebra cafenea va fi inchisa i-a suparat pe cei care i-au trecut pragul de atatea ori. Ca urmare, cativa clujeni si-au propus sa organizeze in urmatoarele zile un protest pentru mentinerea cafenelei.

Evz Transilvania

Arad - Ancheta DNA la Primaria Arad Primaria din Arad este cercetata de procurorii DNA, in cateva cazuri ce privesc aplicarea Legii Fondului Funciar

Viceprimarul munici-piului Arad, Tiberiu Dekany, a declarat ieri ca pe adresa Primariei au sosit citatii de la procurorii DNA, cu privire la aplicarea Legii Fondului Funciar, iar un alt dosar privind o tranzactie cu un teren, este deja in cercetare.

Potrivit lui Dekany, procurorii au trimis cel putin trei citatii privind aplicarea Legii Fondului Funciar, una din ele fiind referitoare la proiectul CasaRom".

Prefectul judetului Arad, Gavril Popescu, a atacat deja in instanta hotararea Consiliului Local Municipal care modifica contractul semnat intre Primarie si compania multinationala "CasaRom".

"In prima hotarare erau prevazute o serie de drepturi si obligatii care au disparut in hotararea de acum. Ramane doar un teren de 32 de hectare, vandut cu 16 mii de dolari, la care, pe deasupra, se mai adauga si milioanele investite in infrastructura", a declarat prefectul.

Potrivit lui Gavril Popescu, hotararea este nelegala, pentru ca printr-un articol al acestui act se procedeaza la modificarea unui act administrativ care a produs efecte in sfera dreptului civil. Respectivul articol, din contractul initial incheiat intre cele doua parti in 2001, face referire la faptul ca terenul poate fi vandut ulterior la pretul cu care a fost cumparat.

Ori, prin hotararea de la sfarsitul anului trecut, municipalitatea a modificat actul, astfel incat terenul sa fie vandut la pretul pietei, ceea ce Prefectura considera nelegal.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Economie

Eveniment

Bucuresti - De la 1 noiembrie, pensiile vor creste cu 30% Anuntul a fost facut de Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei de Guvern de ieri.

Primul-ministru a afirmat ieri ca excedentul bugetar va fi folosit pentru a finanta majorarea incepind cu 1 noiembrie, si nu de la 1 ianuarie 2007, asa cum se anuntase initial.

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca pensiile ar putea creste cu 30% de la aceasta data, valoarea punctului de pensie ajungind astfel de la 416 la 540 de lei.

„Prima etapa a majorarii pensiilor se va face la 1 noiembrie, cresterea fiind de aproximativ 30%. Valoarea exacta o voi sti dupa ce fac o analiza a excedentului bugetar, urmind ca cea de-a doua etapa sa fie de la 1 ianuarie, si anume majorarea punctului de pensie la 580 de lei“, a declarat Pacuraru.

Primul-ministru a sustinut ca prin aceasta masura, a devansarii datei de majorare a pensiilor, le da un semnal celor care au criticat masura spunind ca este nesustenabila.

„Avem si anul acesta un excedent si acest excedent inteleg sa-l folosim in interesul pensionarilor si sa nu-l raportam ca excedent bugetar, ca nu ne ajuta la absolut nimic“, a conchis premierul.

Jurnalul de Est

Prahova - Proiect pentru imbunatatirea traficului in Prahova La inceputul acestei saptamani au fost depuse primele proiecte privind Programul Operational Regional (POR), vizand imbunatatirea infrastructurii de transport regional si local.

In ceea ce priveste judetul Prahova, dupa cum ne-a precizat directorul Directiei de Integrare Europeana, Gheorghe Rizea „Consiliul Judetean intentioneaza sa solicite finantare pentru un proiect in vederea amenajarii DJ 236 care vine dinspre Centura Constanta - Buzau spre DN1, prin spatele supermarketului Carrefour.

Este in curs de intocmire documentatia tehnica pentru largirea tramei stradale. Insa, lucrurile sunt ingreunate de faptul ca pentru a moderniza acest drum trebuie cumparate unele suprafete de teren de la particulari.

Este vorba despre mai mult de 100 de proprietari. Inca nu a fost stabilit un pret de la care se va porni negocierea, insa acum se actualizeaza un raport de evaluare care o sa prevada acest lucru.

Toate procedurile ar putea dura cel putin doua luni, urmand ca ulterior sa poata fi depus proiectul. Acesta este evaluat la 8-10 milioane de euro, exceptand pretul care va fi platit proprietarilor pentru suprafetele de teren care urmeaza sa fie achizitionate”.

Dupa depunerea cererii de finantare la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR), procesul de evaluare, selectie si contractare trebuie sa parcurga mai multe etape: verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare, a eligibilitatii solicitantului si a proiectului; evaluarea tehnica, financiara si strategica a cererii de finantare

pe baza criteriilor aprobate de Comitetul de Monitorizare a POR; analiza conformitatii proiectului de executie; vizita pe teren pentru verificarea documentelor de eligibilitate; emiterea deciziei de finantare de catre

Autoritatea de Management si semnarea contractului de finantare intre beneficiarul de finantare si ADR.

Prahova

Cluj - Surplus de manageri pe piata clujeana Fondurile europene sunt irosite prin pregatirea de manageri, considera conducerea AJOFM Cluj.

Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, sustine ca pe piata fortei de munca locala se pregatesc prea multi manageri din fonduri publice europene, in dauna meseriilor cu cerere mare, cum ar fi cele din constructii.

Beneficiari ai fondurilor sustin ca programele pentru pregatirea managerilor sunt mai mult decat necesare.

Ziua de Cluj

Tulcea - Greva la aeroportul Tulcea Salariatii cer salarii mai mari cu 20%. Consiliul Judetean spune ca nu are de unde sa ofere acesti bani.

Salariatii aeroportului "Delta Dunarii" din Tulcea se pregatesc de greva. Viorel Tinica, liderul BNS Tulcea, a declarat in sedinta de dialog social care a avut loc la Prefectura Tulcea, ca angajatii Aeroportului Tulcea au parcurs toate etapele legale ale declansarii conflictelor de munca si, in cateva zile, vor inceta activitatea. Cei 70 de salariati ai aeroportului

tulcean revendica salarii mai mari. Ei sunt nemultumiti ca, la acest aeroport, nu se aplica grila de salarizare cuprinsa in contractul coletiv de ramura negociat la inceputul acestui an intre sindicalisti si patronat.

Romania libera editia de Dobrogea

Iasi - Investitii de milioane de euro in drumurile iesene Proiectele aflate pe masa Consiliului Judetean Iasi cintatesc o tona si au o valoare totala de aproximativ 57 de milioane de euro.

Reprezentantii CJ Iasi vor sa reabiliteze o serie de drumuri judetene. Daca proiectele se vor materializa, acestea vor contribui la dezvoltarea economica, precum si la cea turistica a zonelor vizate.

Cele mai importante proiecte de infrastructura din zona Moldovei care ar putea fi puse in practica prin co-finantare europeana se afla pe masa presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Lucian Flaiser.

Exista trei proiecte care vizeaza reabilitarea unor drumuri pe care Lucian Flaiser spera ca le va rezolva pina la sfirsitul acestei saptamini. Proiectele aflate pe masa Consiliului Judetean Iasi cintaresc o tona si au o valoare totala de aproximativ 57 de milioane de euro.

De luni bune, Directia de Integrare Europeana, Dezvoltare si Comunicare lucreaza la finalizarea acestor proiecte.

Jurnalul de Est

Suceava - Aeroport si autostrada din bani austrieci Firma austriaca Porr a anuntat ca intentioneaza sa reabiliteze aeroportul din Suceava din fonduri proprii.

Aceeasi companie ar putea sa realizeze si un tronson de autostrada in judet care sa faca legatura intre granita romano-ucraineana de la Siret si zona Ardealului. Drumul ar urma sa treaca prin Vatra Dornei si sa fie legat de alte rute ocolitoare ce ar urma sa fie construite pana in 2008 in jurul principalelor aglomerari urbane din judet.

Autoritatile locale declara ca dezvoltarea retelei de drumuri este o prioritate in conditiile cresterii numarului de masini.

Evz Moldova

Constanta - Inchirierea plajelor catre privati, rentabila 95% din suprafata plajelor turistice a fost contractata in ultimii doi ani. Jumatate din suma incasata va fi utilizata pentru sustinerea lucrarilor specifice.

Conform bilantului realizat la sfarsitul sezonului estival, 95% din suprafata plajelor turistice a fost inchiriata, fata de anul 2005 cand au fost incheiate contracte pentru numai jumatate din aceasta suprafata.

Actiunea de inchiriere a plajelor catre operatorii privati a demarat in 2006, din acel moment suprafata de plaja inchiriata fiindin continua crestere.

In prezent, Directia Apelor Dobrogea Litoral are in derulare 42 de contracte, din care 37 de contracte de inchiriere a sectoarelor de plaja, un contract de prestari servicii privind asigurarea folosirii potentialului turistic si de agrement al plajei din Neptun si patru contracte de inchirere a plajei din statiunile Venus si Saturn si din Mangalia.

Venitul preconizat sa fie obtinut pentru acest an a fost de peste 6.600.000 de lei, din care pana acum au fost incasati 4.600.000. Romania libera editia de Dobrogea

Sibiu - Patronii sunt la mana salariatilor Angajatorii si investitorii din judetul Sibiu se plang ca sunt la mana salariatilor. Pentru ca forta calificata de munca lipseste, reprezentantii patronatelor spun ca trebuie sa aduca mana de lucru de peste hotare sau sa accepte personal autohton,

dar nespecializat. Investitorii straini sunt nemultumiti de rezultatele slabe pe care afacerile lor le-au obtinut in Sibiu.

Principala problema o constituie slaba pregatire a angajatilor, desi, initial, zona le-a fost prezentata ca avand un potential mult mai ridicat. „Initial mi s-a spus ca in zona sunt in jur de 20.000 de salariati cu experienta in domeniu.

Lumea care ramane in tara asta nu cunoaste, nu stie sau nu are chef”, spune Piero Francisci, director general al Coifer Impex. Angajatorii subliniaza ca pregatirea salariatilor se afla deseori sub minimul de cunostinte primare.

Ziarul de Sibiu

Iasi - Lichidatorii ieseni, nemultumiti pentru ca nu mai pot afla date despre firmele cu probleme Peste 8.000 de firme iesene sint in situatie de lichidare. In acelasi timp, Oficiul Registrului Comertului nu mai poate furniza nici un fel de date legate de o societate sau actionarii acesteia.

Astfel, lichidatorii ieseni sint nemultumiti pentru ca munca lor este ingreunata, acestia nemaiputind afla date despre actionarii unei companii.

Reprezentantii Fiscului s-au intilnit ieri cu lichidatorii ieseni pentru a debate o serie de probleme cu care se confunta acestia din urma in lamurirea situatiei unui debitor. Cea mai grava problema adusa in discutie este imposibilitatea de a mai primi date despre firmele inregistrate la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Iasi.

Conform unei Ordonante de Guvern, ORC Iasi nu mai poate furniza informatii cu caracter personal, referitoare in special la domiciliul, adresa postala sau locul si data nasterii actionarilor societatilor comerciale inmatriculate.

Baza o constituie un paragraf din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2007, care modifica Legea societatilor comerciale, care arata ca se intra sub incidenta Legii nr. 677/2001, privind protectia datelor cu caracter personal.

„Problema ridicata de lichidatori a vizat cu precadere aceasta lege! Majoritatea au declarat ca nu mai pot afla nimic legat de o anume firma si nu au nici o alta alternativa care sa le furnizeze datele respective, astfel incit situatia la care s-a ajuns este destul de incerta!“,

a declarat ieri Maria Taran, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi.

Jurnalul de Est

Arad - Italienii din Padova, interesati sa dezvolte zone industriale Reprezentantii regiunii italiene Padova au anuntat ca sunt interesati sa investeasca in judetul Arad, in special in dezvoltarea unor noi zone industriale.

Italienii au spus ca au identificat oportunitati de afaceri in Arad, unde costurile de productie si forta de munca sunt ieftine in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana.

“Zonele industriale din judetul Arad sunt atractive, in conditiile in care ofera o serie de avantaje. Exista posibilitati de dezvoltare si obiectivele provinciei Padova se pot armoniza cu cele ale judetului Arad, iar impreuna sa obtinem o crestere economica in urma careia sa putem participa pe pietele mondiale”,

a declarat Flavio Manzolini, asesor al provinciei Padova. Printre localitatile aradene unde cei din Padova ar putea sprijini dezvoltarea zonelor industriale se numara Santana, Curtici, Pancota, Simand, Zimandul Nou si Olari.

In acest sens, au avut loc discutii cu primarii din aceste localitati, care sunt interesati sa dezvolte zone industriale si care pot oferi atat teren pentru constructia unitatilor de productie, cat si forta de munca ieftina, cautata de oamenii de afaceri italieni.

Business Standard

Vrancea - Productie record la mere si pere Situatia statistica privind stadiul lucrarilor agricole in Vrancea arata ca pina in prezent recoltatul la floarea soarelui s-a realizat in proportie de 100% de pe cele 12.250 ha cultivate.

Pentru prima data in judetul nostru, vrinceni vor cultiva coriandru

Productia medie obtinuta anul acesta la floarea soarelui a fost de 612 kg/ha, iar productia totala realizata la nivelul judetului a ajuns la 7.411 de tone.

Cultivatorii de porumb au recoltat dintr-o suprafata totala de 58.719 ha doar 42.874 ha, ceea ce reprezinta aproximatv 75% din intreaga suprafata, productia medie la hectar fiind de 1.150 kg.

Dintr-o productie pe care o estimau anul acesta la 61.948 de tone, cultivatorii de porumb abia au reusit sa adune in tot judetul 49.008 de tone, ceea ce reprezinta 80% din productia estimata pentru anul 2007.

Potrivit oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, cartofii de toamna au fost recoltati in totalitate, respectiv intreaga suprafata cultivata de 1.909 ha. Productia medie obtinuta la acest produs este de 4.480 kg/ha, in timp ce productia totala recoltata este de 8.552 de tone. Cea mai mare productie a fost insa inregistrata la fructe.

Productia medie la hectar la mere a fost anul acesta de 8386 de kilograme, aproape dublul celei estimate de 4.300 kg/ha. In aceasta toamna, de pe o suprafata de 794 ha de livezi de meri s-au recoltat in total 6.658 de tone de mere.

Ziarul de Vrancea

Cluj - Campanie pentru colectarea electrocasnicelor stricate Autoritatile organizeaza miine o campanie nationala pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Aceasta se va desfasura in toate orasele cu peste 20.000 de locuitori.

Deseurile care intra in aceasta categorie vor putea fi depuse de catre cetateni in apropierea ghenelor sau containerelor in cursul zilei de simbata, de unde vor fi ridicate de catre firmele de salubritate. In ceea ce priveste Clujul, astfel de colectari sint organizate in ultima zi de miercuri a fiecarei luni, respectiv 31 octombrie si 28 noiembrie.

Cu ocazia sarbatorilor de iarna vor avea loc patru actiuni de ridicare a deseurilor electrice si electrocasnice, in 5, 12, 19 si 26 decembrie, in functie de programul stabilit de comun acord cu firmele de salubritate.

Monitorul de Cluj

Banci/Finante

Sibiu - Morgan Stanley a pus piciorul in Sibiu Cea mai buna banca de investitii din lume, potrivit Euromoney, dar si a treia in topul mondial al companiilor cu cel mai bun loc de munca, Morgan Stanley, a devenit actionar la Bursa din Sibiu.

Infiintata in 1935, de magnatii americani Henry Morgan si Harold Stanley, banca de investitii Morgan Stanley este acum a doua din lume, ca valoare de piata. 717 miliarde dolari este valoarea totala administrata acum de banca. 58.333 este numarul actual al angajatilor din intreaga lume.

Bursa din Sibiu primeste astfel un spor urias de incredere, prin descinderea bancii de investitii americane la Sibiu. Presedintele bursei sibiene, Teodor Ancuta este convins ca prezenta Morgan Stanley in randul actionarilo va avea un impact foarte mare.

Prezenta Morgan Stanley la Sibiu deschide posibilitatea ca Bursa din Sibiu sa primeasca drept partener una din marile burse americane, dupa cum spune Teodor Ancuta. Scenariul acest nu este imposibil, potrivit lui Ancuta,

cu atat mai mult cu cat Morgan Stanley a fost coordonatorul unor operatiuni importante in Romania, precum listarea RCS&RDS si ALRO Slatina la Londra, dar si vanzarea pachetului de 75 la suta din Rompetrol al lui Dinu Patriciu.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Sucursala BT in Cipru Banca Transilvania (BT) si-a deschis prima sa sucursala din strainatate, cea din Cipru. Cea mai noua unitate a bancii se afla in Nicosia, pe str. Spyros Kyprianou nr. 18.

“Acest proiect va aduce, cu siguranta, oportunitati pentru intregul Grup Financiar BT in ceea ce priveste serviciile noastre bancare, de private banking, operatiunile trade finance sau creditele sindicalizate, dar si pentru partea de brokeraj si asset management”, a mentionat Horia Ciorcila, presedintele BT.

Activele bilantiere ale bancii au ajuns in primele sase luni la 9,8 miliarde de lei, in crestere cu 22% fata de 2006. Fata de prevederile bugetului de venituri si cheltuieli pe intreg anul 2007, nivelul activelor a fost realizat in proportie de 83%.

Ziua de Cluj

Bucuresti - Modificari operate in Legea contabilitatii Institutiile publice, autoritatile si ministerele sint obligate sa depuna in 60 de zile de la inchiderea exercitiului financiar anual si la 45 de zile de la inchiderea trimestrului de referinta la Ministerul Economiei si Finantelor un exemplar din situatiile financiare trimestriale si anuale.

In caz contrar, aceste institutii vor fi amendate, iar, in termen de zece zile lucratoare de la aplicarea sanctiunii, Ministerul Economiei va dispune blocarea deschiderilor de credite pentru ordonatorii principali de credite, a bugetului asigurarilor sociale de stat,

precum si a asigurarilor de somaj si a bugetului Fondului national unic de asigurari de sanatate si a bugetelor locale, potrivit modificarilor aduse ieri, prin Ordonanta de Urgenta, la Legea contabilitatii.

Totodata, in cazul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, ministerul poate dispune blocarea conturilor deschise la unitatile Trezoreriei statului.

Totusi, de la aceste prevederi sint exceptate platile din fonduri externe nerambursabile, plata drepturilor salariale si a contributiilor aferente, precum si a drepturilor de asigurari si asistenta sociala;

rambursarile de credite interne si externe, comisioanele si alte costuri aferente; contributii si cotizatii catre organizatii internationale; partile din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, conform legii.

Aceasta decizie a fost luata pentru ca tara noastra sa poata respecta termenul de transmitere a datelor la Eurostat (institutul european de statisica - n.r.), avind in vedere ca

Ministerul Economiei are la dispozitie 75 de zile de la incheierea trimestrului de referinta pentru prelucrarea datelor si transmiterea la Institutul National de Statistica a conturilor de executie bugetara.

Jurnalul de Est

Imobiliare

Cluj - Mirajul imobiliar Compania de servicii imobiliare in sistem de franciza RE/MAX, cu sediul central in SUA, vrea sa detina in Romania la sfarsitul anului viitor o retea formata din 40 de agentii imobiliare, fata de 16 in prezent.

Compania are birouri in Cluj-Napoca (2), Brasov (2), Bucuresti, Bacau, Oradea, Ploiesti si Timisoara.

RE/MAX Romania intermediaza atat tranzactii cu proprietati din Romania, achizitionate de persoane din strainatate, cat si tranzactii care implica proprietati din strainatate, cumparate de persoane din Romania.

RE/MAX are birouri in 63 de state, cumuland 6.800 de birouri cu 120.000 de agenti.

Ziua de Cluj

Cluj - Nisco Invest construieste cel de-al patrulea mall din Cluj: Akademia Center Dezvoltatorul imobiliar Nisco Invest, detinut de un grup de oameni de afaceri din Transilvania, va realiza cel de-al patrulea centru comercial din Cluj-Napoca, dupa Polus Center, Iulius Mall si Atrium Center.

Investitiile totale in centrele comerciale clujene ajung in prezent la 325 mil. euro. Nisco Invest a anuntat ca va investi peste 30 mil. euro intr-un centru comercial cu o suprafata de 41.000 de metri patrati la Cluj.

Constructia proiectului Akademia Center va demara la sfarsitul acestui an si se vor finaliza in 2009.

"Noul proiect va fi un centru multifunctional, dezvoltat la mica distanta de centrul orasului si va oferi optiuni variate de divertisment si relaxare, adresate in special tinerilor, dar si celor care tranziteaza zilnic centrul orasului",

a declarat Liana Dumitru, retail broker in cadrul Colliers International, agentul exclusiv al proiectului.

ZF Transilvania

Cluj - Locuinte noi pe varianta Zorilor-Manastur Societatea Gamla Rose, infiintata in acest an, este beneficiara unui proiect ce prevede un ansamblu de 350-380 de apartamente pe strada Frunzisului. Terenul de pe varianta Zorilor-Manastur, pentru care este pregatit proiectul, masoara 18.000 mp.

Complexul include o cladire ce va avea si spatii de birouri, iar alte trei imobile ce vor ajunge pana la 10 etaje sunt destinate exclusiv locuintelor.

“Apartamentele vor avea doua, trei si patru camere. Imobilele din complex au inaltimi diferite, am prevazut retrageri”, a precizat arhitectul Claudiu Botea, de la Arhimar, biroul responsabil de proiect.

Ziua de Cluj

Companii

Sibiu - Sometra - depozitul de zgura asteapta dupa avize Depozitul ecologic pentru depozitarea zgurii rezultate in urma producerii zincului si plumbului in cadrul SC Sometra SA este gata de la sfarsitul lunii iulie. De atunci, acesta asteapta diferite avize si comisii care sa isi dea avizele.

Discutia despre depozitul terminat, dar care nu poate fi folosit a aparut in cadrul dezbaterii publice a solicitarii de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru SC Sometra, dezbatere care a avut loc acum doua zile la Copsa Mica.

Reprezentantii Agentiei de protectie a mediului, prezenti la dezbatere, au ridicat din umeri - acestea sunt procedurile legale. „Din pacate, pana la avizarea depozitului pentru a putea fi folosit va mai trece ceva timp. Nu de ordinul lunilor, dar undeva la 30 - 45 de zile aproximam acest termen”, au declarat reprezentantio ARPM Sibiu.

In cadrul sedintei, reprezentantii autoritatilor locale din Copsa Mica si Micasasa au pus problema noxelor care pot fi simtite, uneori, in aer. „Din pacate, in momentul de fata noi primim rezultatele masuratorilor doar dupa 24 de ore.

Exista aceasta statie care va fi pusa in functiune si care va monitoriza si analiza in timp real noxele resimtite in aer. Totul depinde de conditiile meteorologice - fabrica elimina noxe in limitele prevazute, dar datorita conditiilor meteo acestea se pot face resimtite mai mult.

De aceea, daca va fi pusa in functiune aceasta statie de masurare, iar noi vom avea acces on-line la rezultate, vom putea tempera statia de aglomerare a fabricii, astfel incat sa fie reduse efectele negative asupra populatiei”, au declarat reprezentantii Sometra prezenti la dezbatere.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Lacat de la mediu pe fabrici din Ardeal Societatile Casirom Turda si ICPM Baia Mare mai pot functiona doar pana la sfarsitul lunii.

Cei doi agenti economici din Ardeal, Casirom Turda si ICPM Baia Mare, la care se adauga SC Cerola SA, din Craiova, nu vor primi autorizatia integrata de mediu, ca urmare, la 30 octombrie, soarta lor este pecetluita, a anuntat ieri, la Sibiu, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Zoltan Nagy,

Cele 26 de zile ramase la dispozitia agentilor economici pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, fara de care nu pot functiona, sunt in opinia presedintelui ANPM Romania, prea putine pentru ca firmele mentionate sa poata sa-si depuna documentatia necesara eliberarii acestui certificat.

„Noi nu ne putem permite sa trecem cu vederea nicio abatere de la mediu. Uniunea Europeana ne monitorizeaza atent in acest domeniu si tara noastra va fi sanctionata daca nu respectam normele impuse. Cele trei firme nu vor putea functiona de luna viitoare”, a spus Zoltan Nagy.

Evz Transilvania

Galati - ArcelorMittal Galati duduie Profitul combinatului siderurugic galatean este obtinut la o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro. Toate cele patru societati detinute de trust in tara noastra, combinatele siderurgice de la Galati si Hunedoara, fabrica de tevi din Roman si combinatul de la Iasi,

fostul Tepro, au realizat impreuna o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro, realizand un profit de 35 milioane euro.

Bilantul primului semestru demonstreaza o crestere semnificativa a profiturilor si fata de anul 2006, cand combinatul galatean a avut un profit net de 47,5 milioane, la o cifra de afaceri de 1,72 miliarde euro.

Pe ultimul loc in ierarhia afacerilor ArcelorMittal in Romania se afla combinatul de la Iasi, care a incheiat primele sase luni cu o pierdere de 0,76 milioane de euro. In ceea ce priveste vanzarile,

combinatul este pe primul loc in ierarhia societatilor ArcelorMittal din Romania, fiind urmat pe locul 2 de Uzina de tevi de la Roman, fostul Petrotub.

Dar cifra de afaceri raportata de Arcelor Mittal Roman pe primul semestru este de 138 milioane de euro, iar profitul destul de scazut, de numai 0,27 milioane de euro.

Romania libera editia de Moldova

Mures - Investitie de 5 mil. euro intr-un hotel de patru stele la Targu Mures Compania Manpel International, care a investit 3,5 mil. euro pentru a deschide, la inceputul acestui an, un hotel de patru stele la Targu Mures, va mai aloca inca 1,5 mil. euro pentru a completa aceasta investitie cu o baza de tratament si infrumusetare.

Hotelul President are 152 de locuri de cazare in 60 de camere, patru apartamente si doua apartamente prezidentiale. "Unitatea a fost construita pe structura unei foste fabrici de piele si de manusi, investitia aferenta fiind de circa 3,5 milioane de euro",

a declarat Aurelian Patran, director de productie la Manpel International, firma care detine hotelul. President are trei restaurante, bar, o sala de conferinte cu 300 de locuri, sala de fitness si sala de aerobic.

ZF Transilvania

Buzau - Rusii de la Mechel cumpara cu 90 mil. euro Ductil Buzau Grupul metalurgic rus Mechel, controlat de miliardarul Igor Ziuzin, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al producatorului de electrozi Ductil Buzau, intr-o tranzactie estimata la circa 90 milioane de euro, potrivit unor surse din industrie.

Vanzatorii sunt societatea FRO SpA, parte a gigantului francez Air Liquide, care a renuntat integral la detinerea de 71,85% din Ductil, precum si Broadhurst Investment, care controla 10,88% din actiuni si alti actionari, care au tranzactionat o mare parte din restul de 17,77%.

Capitalizarea bursiera a companiei Ductil pe Rasdaq este de 98,2 milioane de euro. Grupul rus Mechel este unul dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia si detine in Romania fostul Combinat de Oteluri Speciale, actualul Mechel Targoviste, si combinatul de prelucrare a sarmei de la Campia Turzii.

In urma tranzactiei, rusii isi consolideaza pozitia in piata romaneasca de profil, cumparand concurentul Ductil. Ceilalti competitori din piata sunt Mittal Steel Galati, Mittal Steel Hunedoara, TMK Resita si Tenaris. Ziuzin are in Romania un portofoliu de afaceri de circa 315 mil. euro.

Negocierile s-au derulat discret in ultimele luni la Moscova si Milano, sustin sursele citate.

Business Standard

IT&C

Cluj - Centru finlandez de software la Cluj Grupul finlandez Sesca a deschis primul sau birou din Romania la Cluj-Napoca. Sesca Technologies,

o divizie a grupului cu acelasi nume, va dezvolta software pentru industria telecomunicatiilor mobile, pe platformele Symbian, Microsoft si Linux.

“Angajarile au inceput“, ne-a declarat Tudor Precup, director de vanzari si marketing la Evozon Systems, partener local al Sesca Group. “Deschiderea unui nou birou, in Romania, creeaza inca un centru pentru operatiuni eficiente pentru Sesca Group.

Obiectivul centrului de dezvoltare si testare din Cluj-Napoca este sa continue operatiunile eficiente ale Sesca pentru a raspunde cerintelor in domeniile furnizarii de sisteme si dezvoltarii de proiecte”, a precizat conducerea Sesca.

Noul centru va fi supervizat de un management finlandez si se va concentra pe testare de software, servicii de dezvoltare si mentenanta in proiecte internationale. Ziua de Cluj

Iasi - Numarul unu in piraterie a ajuns la judecata Mihai Corneliu Stoica (28 ani) a fost deferit justitiei de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel pentru comiterea infractiunilor de realizare in scopuri comerciale de marfuri pirat,

promovare de marfuri pirat prin anunturi publice si mijloace electronice si reproducerea neautorizata de programe. In timpul anchetei s-a stabilit ca, in doar 10 luni, tanarul, supranumit "Busyka", a ridicat 11.000 de euro si peste 37.000 lei noi.

Stoica a intrat in atentia ofiterilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Iasi inca de la finele anului 2004, atunci cand acestia au inceput sa-i monitorizeze foarte atent activitatea.

Romania libera editia de Moldova

Media/Pub/Creatie

Sibiu - Don’t look back cu casa inchisa Spectacolul companiei britanice „Dreamthinkspeak”, care se desfasoara incepand cu sambata trecuta in spatiul primariei Sibiu va avea ultimele reprezentatii cu casa inchisa.

Organizatorii spectacolului au anuntat ieri ca toate biletele pentru reprezentatiile ramase au fost deja vandute. Spectacolul urmeaza sa mai aiba inca noua reprezentatii in Sibiu.

„Suntem mandri sa anuntam ca au fost rezervate toate locurile pentru spectacolul “Don’t look back” ce are loc la Primaria Municipiului Sibiu in fiecare zi, cu exceptia zilelor de luni, in perioada 29 septembrie- 14 octombrie.

Biroul de Coordonare al Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Echipa de Productie a spectacolului “Don’t look back” multumesc publicului pentru interesul deosebit manifestat fata de acest proiect si isi manifesta sincer bucuria pentru aprecierile pozitive cu care a fost primit acest spectacol”, arata organizatorii spectacolului.

De asemenea, organizatorii spectacolului au anuntat ieri ca sibienii vor avea ocazia vizionarii spectacolului numai in cazul neonorarii rezervarilor effectuate deja. “Don’t look back” a avut premiera sambata trecuta, iar p0rintre primii spectatori s-a numarat chiar primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Ziarul de Sibiu

AutoRoom

Bucuresti - Salonul auto de la Bucuresti si-a deschis portile Salonul International de Automobile Bucuresti (SIAB) s-a deschis ieri dimineata. Noutatea din acest an vine de la producatorul autohton de automobile, Dacia, care si-a prezentat cu aceasta ocazie noul model Logan pick-up.

Potrivit declaratiilor reprezentantului Renault in Romania, Francois Fourmont, productia noului model Logan pick-up va demara in primavara si va fi comercializat initial in Romania, Bulgaria, Turcia si Algeria.

Daca cererea va depasi capacitatea de productie a uzinei de la Pitesti, Renault ar putea produce acest model si pe liniile de productie din alte tari. Potrivit lui Fourmont, Logan pick-up va avea doua tipuri de motorizari, respectiv pe benzina si diesel.

Tirgul de la Bucuresti a fost inaugurat de premierul Calin Popescu Tariceanu, un impatimit al automobilelor.

Monitorul de Botosani

EuroJurnal

Cluj - Cel mai bogat ungur Sandor Demjan, actionar majoritar al TriGranit, este cel mai bogat om din Ungaria, conform clasamentului anual realizat de publicatia Napi Gazdas?g.

In Romania a dezvoltat complexele Polus din Cluj si Constanta, pe care le-a vandut fondului de investitii austriac Immoeast. Cu o avere de 1,4 miliarde de dolari, l-a devansat pe presedintele OTP Bank, Sandor Csanyi, care are 782 de milioane.

Demjan a obtinut primul loc datorita faptului ca valoarea companiei TriGranit a crescut, anul trecut, cu aproape 1,6 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari). Csanyi detine si el o participatie minoritara la TriGranit.

TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, are capital maghiar, american, canadian si britanic. Compania este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa Centrala si de Est,

cu proiecte finalizate de 1,5 miliarde de euro. Trigranit este implicata in 30 de proiecte in 12 tari, care presupun un program de investitii de cinci miliarde de euro.

Ziua de Cluj

Prahova - Europa imbatraneste In UE - un avort la fiecare 25 de secunde. Trei scoli se inchid zilnic din lipsa de elevi. Scadere dramatica in Bulgaria • Natalitatea in Romania, sub minimul critic.

Europa isi pierde tinerii si imbatraneste cu o viteza foarte mare, arata datele raportului anual al Institutului pentru Politici Familiale - organizatie care evalueaza harta demografica in cele 27 state membre ale UE.

In perioada 1980 - 2005, tinerii sub 14 ani au reprezentat 22,1% din numarul total al populatiei, iar acum reprezinta abia 16,2%.

Populatia statelor membre UE a crescut cu 37,6 milioane, in perioada 1980 - 2007, ceea ce reprezinta putin mai mult de 8%.

In anul 2006, circa 75% din cresterea populatiei in intreaga Uniune Europeana se datoreaza afluxului de imigranti, iar pentru intreaga perioada 1994-2006 procentul este de 80%.

Cu exceptia Ciprului si Maltei, populatia din noile state membre ori ramane aceeasi (Slovenia si Slovacia), ori scade (Bulgaria, Romania, Polonia, Ungaria, Cehia si Estonia).

Acest proces este mai evident in Bulgaria, unde in decurs de zece ani, scaderea este de 7,94%. In aceeasi perioada, populatia Romaniei a scazut cu 2,36%.

In afara de acest aspect, niciunul dintre noile state membre, cu exceptia Ciprului, nu are nivelurile de natalitate peste minimul critic.

In Uniunea Europeana are loc un avort la 25 de secunde. Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Romania si Spania sunt statele cu cel mai ridicat procent anual de avorturi, adica 77% din numarul total al avorturilor din UE in anul 2004.

Numarul avorturilor in Europa il depaseste pe cel al sinuciderilor, accidentelor rutiere si al infarcturilor. In fiecare zi in Europa se inchid trei scoli din cauza numarului insuficient de elevi, se arata in raport.

Prahova

Norvegia construieste o centrala cu apa de mare Norvegia va construi primul prototip de centrala pe baza de apa de mare, informeaza site-ul lefigaro.fr. Potrivit grupului energetic Statkraft, cel care se afla in spatele acestui proiect, scopul acestei initiative este promovarea unei noi forme de energie regenerabile.

O astfel de centrala numita "osmotica " va folosi diferenta de presiune dintre apa sarata si cea dulce. Daca doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sint separate de o membrana semi-permeabila, apa dulce "migreaza " spre cea sarata, generind o crestere de presiune care cu ajutorul unei turbine poate fi transformata in energie.

Monitorul de Botosani

Asigurari

Bucuresti - Politele RCA s-ar putea majora in 2008 Pentru anul viitor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) anticipeaza marirea tarifelor la politele pentru asigurarea civila auto (RCA), principalul motiv constind in majorarea limitelor de despagubire cu 50 de procente fata de acest an, asa cum a anuntat ieri institutia.

„Actualele limite de despagubire se vor majora puternic. Practic, valoarea lor se va dubla fata de cele din acest an. Acest lucru impune, in acelasi timp, reconsiderarea tarifelor primelor de asigurare pentru polita RCA, in sensul majorarii acesteia!“, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In 2007, limita de despagubire pentru pagube materiale in cazul politelor RCA se ridica la 100.000 de euro, iar, anul viitor, va ajunge la 150.000 de euro. In cazul accidentelor rutiere soldate cu vatamari corporale, limita de despagubire va fi de 750.000 de euro anul viitor, comparativ cu 500.000 de euro - in 2007.

Potrivit informatiilor prezentate de societatile de profil, tarifele percepute la politele RCA s-au majorat la inceputul anului cu 45 de procente pentru persoanele fizice si cu aproximativ 70% la persoanele juridice.

La nivelul anului trecut, potrivit informatiilor CSA, sumele incasate din vinzarea de polite RCA de catre cele 15 firme autorizate au atins 999,4 milioane de lei, iar despagubirile s-au ridicat la 562,8 milioane de lei.

In acelasi timp, valoarea pietei asigurarilor generale si de viata a atins 5,73 miliarde de lei, in urcare cu aproape 30% fata de 2005.

Jurnalul de Est

Pensii private

Iasi - BRD si-a lansat ieri la Iasi fondul de pensii private BRD-Groupe Societe Generale si-a unit fortele cu SOGECAP pentru a crea un partener de incredere in alegerea sistemului de pensii private obligatorii.

Experienta acumulata face din BRD Fond de Pensii un partener capabil de drum lung pentru cei care il aleg.

Infiintata in urma cu doua luni, noua societate care administreaza un fond privat de pensii are un capital social de 5,8 milioane de euro si, ca scopuri principale, asigurarea unor servicii de calitate si consiliere profesionista.

„BRD inseamna a doua banca romaneasca dupa activele bancare, inseamna prima societate din domeniul bancar listata la bursa, cu un numar de peste 700 de agentii in toata tara, si un partener de incredere atit pentru clientela particulara, cit si pentru cea comerciala!“,

a declarat ieri Bogdan Baltazar, membru al Consiliului de Administratie al BRD-Groupe Societe Generale. Cu peste doua milioane de clienti, banca vine in sprijinul celor care vor garantia unui partener fidel si sigur in alegerea unui fond de pensii.

Jurnalul de Est

Bucuresti - Schimbarea fondului de pensie aduce penalitati La ora actuala, au fost autorizate 17 fonduri de pensii administrate privat de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Dintre acestea, fiecare persoana are dreptul sa aleaga doar unul.

In situatia in care cineva adera la mai multe fonduri, din necunoastere sau din cine stie ce alte motive, adeziunile acestuia devin nule, iar repartizarea la un fond de pensii privat se va efectua aleatoriu, decizia luand-o Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

In schimb, dupa selectarea unui anumit fond de catre o persoana, aceasta poate avea o alta optiune, transferandu-se oricand la un alt fond de pensii.

Singura conditie, dupa efectuarea unui astfel de transfer, intr-un interval de timp mai mic de doi ani de zile de la data aderarii, va presupune plata unei penalizari de maxim 5% din valoarea totala a sumei colectate in cont la respectivul fond de pensii.

Dupa cei doi ani de zile, orice participant la un fond de pensii privat isi va putea schimba optiunea, de data aceasta, fara sa mai suporte eventuale penalitati.

Dupa aderarea la un anumit fond de pensii privat, fiecare persoana va primi un numar de cont personal.

Arcasu`

Cultura/Educatie

Sibiu - Parlamentul Cultural European la Sibiu Peste 100 de artisti, scriitori, filosofi si alte personalitati culturale de exceptie din 42 de tari din Europa se reunesc incepand de astazi la Sibiu, pentru cea de-a VI-a sesiune a Parlamentului Cultural European. Printre ei, tara noastra ii are ca reprezentanti pe Mircea Cartarescu si Ion Caramitru.

Sesiunea de la Sibiu, organizata in noul sediul al Bibliotecii Astra, are ca tema “Europa - O realitate pentru europeni prin cultura” si dezbateri cu subiectele “Comunicarea Ideii Europene” si “Rolul Istoriei in Integrarea si Cooperarea Europeana”.

“Cu ocazia acestei reuniuni, Sibiul mai face un pas in directia consolidarii pozitiei sale in circuitul dezbaterilor europene actuale.

Acest forum al celor mai patrunzatoare minti si spirite ale Europei castiga in relevanta pentru noi prin antrenarea unor personalitati culturale romanesti de exceptie. Romania si Sibiul au astfel ocazia nu doar de a gazdui acest eveniment, ci si de a contribui activ la creuzetul ideatic al Europei”, a declarat Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii si Cultelor.

Prima reuniune a Parlamentului Cultural European a avut loc in Brugges - Capitala Culturala Europeana din anul 2002. De atunci, oamenii de cultura s-au reunit in fiecare an, urmatoarele sesiuni fiind organizate la Graz, Genoa, Lisabona si Turku.

“Europa are un suflet. Acesta trebuie gasit in viata culturala. Parlamentul European isi propune sa amplifice vocea artistilor independenti pentru a echilibra influenta tehnocratica in dialogul european”, a declarat si ambasadorul Karl-Erik Norrman, Secretarul general PCE.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - In concert dupa 400 de ani Muzica din Codex Caioni, un stravechi manuscris transilvan continand partituri din jurul anului 1650, se aude din nou week-end-ul acesta la Sala Thalia.

Ansamblului “XVIII - 21, Le Baroque Nomade” canta duminica seara pentru prima data dupa patru secole muzica pierduta si redescoperita a Transilvaniei. Manuscrisul Codex Caioni, din care se va interpreta muzica din acest concert, a fost descoperit in Transilvania in anul 1988 intr-un zid, in timpul restaurarii unei manastiri,

si a creeat senzatie in intreaga lume muzicala europeana deoarece reprezinta o compilatie extrem de originala de piese reprezentative pentru diversitatea culturala a provinciei.

In manuscrisul redactat de calugarul dominican Ion Caioni se gasesc de la piesele sacre ale italianului Monteverdi, germanului Sch?tz si slovacului Gallus pana la piese anonime romanesti si dansuri transilvane, multe de inspiratie populara.

Concertul, aflat sub conducerea muzicala a lui Jean-Cristophe Frisch, reuneste sapte muzicieni francezi si sapte romani, carora li se adauga doi dansatori care vor adauga un plus de farmec si miscare pieselor.

Spectacolul evoca o zi de nunta in Transilvania secolului XVII, cu toate episoadele bisericesti si lumesti, fiecare cu muzica sa: slujba religioasa, procesiunea, banchetul. Spectacolul de la Sibiu este inceputul unui turneu european pe care ansamblul “XVIII - 21, Le Baroque Nomade” il va intreprinde in Europa cu Codex Caioni.

Ziarul de Sibiu

Iasi - Emy Dragoi cvartet cinta in aceasta seara la Iasi Considerat unul dintre cei mai buni acordeonisti din Franta, romanul Emy Dragoi, impreuna cu cei trei colegi ai sai, va cinta in aceasta seara, incepind cu ora 19.30, la Magic Pizza (de linga Habitat Proiect), in Copou.

Asa cum s-au obisnuit iesenii, evenimentul face parte din seria proiectelor „Jazz in Cartier“, organizate de Asociatia Culturala „Arta in Cartier“. Toti cei care doresc sa participe la acest eveniment au intrarea libera.

„Prin acest concert se doreste retrairea anilor ’30-’40, prin intermediul acestui ansamblu Hot Jazz Club Romania, prin feeling-ul romantic al melodiilor, prin parfumul de epoca al Parisului acelei epoci“, a spus Mihaela Marculescu, coordonator de programe artistice in cadrul Asociatiei Culturale „Arta in Cartier“.

Stabilit de aproape zece ani in Franta, Emy Dragoi a devenit rapid unul dintre cei mai apreciati acordeonisti din aceasta tara, talentul sau plasindu-l pe primul loc.

Jurnalul de Est

Sibiu - Triada expozitionala marca Mircea Ignat Cunoscutul artist sibian, Mircea Ignat, pregateste pentru zilele urmatoare un adevarat tur de forta artistic, programand vernisarea a doua expozitii si deschiderea in fata publicului a propriului studio de creatie.

Triada expozitionala Mircea Ignat debuteaza astazi, de la ora 13:00, la sediul central al Casei de Economii si Consemnatiuni, unde artistul sibian isi verniseaza expozitia de sculptura si desen “Opera deschisa”.

Marti, 9 octombrie, artisul programeaza o noua expozitie, tot de sculptura si desen, de data aceasta in sala de expozitii a Galeriilor de Arta Passe - Partout.

“Demonstratia lui Mircea Ignat are doua mize vizibile. Prima priveste abordarea volumului si formei sculpturale.

Artistul cultiva cu obstinatie rigoarea arhitecturala in organizarea si ambientarea spatiului. In compozitie, reperajul cultural esential, si usor recognoscibil, extras din panteonul de vestigii ale umanitatii in evolutia ei milenara, il constrange la rezolutii plastice ce-i innobileaza viziunea sculpturala cu o aura de sacralitate si de solemnitate augurala.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Barocul in imagini si sunet Festivalul “Clujul Baroc” a fost lansat ieri de directorul Centrului Cultural Francez (CCF), Bernard Houliat, cu ocazia vernisajului expozitiei de fotografie a artistului algerian Ferrante Ferranti.

Acesta se va intalni in 8 octombrie, la Casa Matei, cu publicul clujean. Artistul propune 30 de fotografii in care prezinta curentul artistic Baroc ca fenomen de amploare mondiala.

Festivalul mai propune concerte de orga, de muzica baroc si o excursie la Gherla si la Castelul de la Bontida.

Ziua de Cluj

Sibiu - 30.000 RON pentru olimpicii sibieni Elevii si profesorii sibieni care s-au remarcat anul acesta la concursurile scolare nationale si internationale vor fi premiati astazi intr-o festivitate organizata de Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu.

Evenimentul este programat a se desfasura de la ora 13:00, in sala de sport a Colegiului National „Octavian Goga”. In total, in anul 2007 s-au remarcat prin rezultatele obtinute la concursurile si olimpiadele scolare 116 elevi sibieni, pregatiti la clasa sau suplimentar de catre 113 cadre didactice.

“Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu organizeaza, in sala de sport a Colegiului National „Octavian Goga” Sibiu, festivitatea de premiere a elevilor si profesorilor care au obtinut premii si mentiuni la fazele nationale si internationale ale olimpiadelor si concursurilor scolare.

In cadrul acestei gale, vor fi recompensati 116 de elevi olimpici si 113 de cadre didactice, din judetul Sibiu, care au obtinut rezultate deosebite in anul 2007”, arata Dorel Baila, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu. Toti premiantii vor fi recompensati cu suma totala de 30.000 RON.

Ziarul de Sibiu

Sport

Bucuresti - Rapid si Dinamo au spus adio Cupei UEFA Giulestenii au remizat acasa, scor 2-2, cu Nurnberg, dupa ce, in tur, fusese 0-0. In Suedia, Dinamo a cistigat cu 1-0 in fata celor de la Elfsborg, dupa ce, la Bucuresti, „ciinii rosii“ au pierdut cu scorul de 2-1.

Echipa Rapid Bucuresti a ratat calificarea in grupele Cupei UEFA, dupa ce a terminat la egalitate, scor 2-2 (1-1), meciul disputat ieri pe Stadionul „Giulesti-Valentin Stanescu“, in compania formatiei FC N?rnberg, in mansa secunda a primului tur al competitiei.

Pentru Rapid au marcat Cesinha 15’ si C. Lazar 90’^3, in timp ce FC N?rnberg a punctat prin Kluge 22’ si Misimovici 55’.

Rapid a deschis scorul in minutul 15, dupa ce Marius Maldarasanu a executat un corner de pe partea dreapta, iar Cesinha a marcat cu capul de la sase metri la coltul scurt. FC N?rnberg a restabilit egalitatea in minutul 22, atunci cind Kluge a inscris, dupa o ezitare a lui Maftei, de la aproximativ noua metri, la coltul lung.

Golul calificarii echipei FC N?rnberg a fost adus de Misimovici in minutul 55, care a sutat de la 18 metri la coltul lung, surprinzindu-l pe Andrade, iesit din poarta.

Totusi, Rapid a reusit egalarea, insa nu si calificarea, in minutul 90’^3, cind, la un corner de pe partea stinga, mingea a ajuns la Costin Lazar, care a trimis-o in poarta din trei metri.

Jurnalul de Est

Cluj - Muresan: Sase puncte cu Pandurii si Urziceni Presedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, spune ca nu l-ar multumi decat sase puncte in partidele cu Pandurii si Unirea Urziceni.

Oficialul clujean considera drept aberatii zvonurile conform carora clujenii il monitorizeaza pe fundasul stanga danez Jan Kristiansen.

CFR Cluj are in urmatoarele trei runde adversari de foc. Maine clujenii vor da piept cu Pandurii Targu Jiu, in deplasare, iar apoi vor infrunta pe Unirea Urziceni in Gruia, partida urmata de derby-ul “feroviar” cu Rapid, din Giulesti.

Iuliu Muresan nu concepe ca formatia sa sa nu obtina maximum de puncte