Esential

Sibiu - Temperaturi cu minus si zapada de 5 cm La Paltinis si la Balea a nins la acest sfarsit de saptamana, iar stratul de zapada masoara cinci centimetri. In statiunea Paltinis stratul de zapada asternut in acest sfarsit de saptamana atinge patru centimetri, dar se mentine, datorita temperaturilor care nu trec de 0 grade celsius.

La peste 2.000 de metri altitudine, in schimb e mult mai frig, doar -8 grade celsius. La Balea Lac a nins, pentru a doua oara in acest sezon. Prima zapada a cazut luna trecuta, doar ca acum lucrurile au intrat in serios. Zapada asternuta ajunge la cinci centimetri la Balea Lac, iar frigul reuseste sa si intretina la fel de consistent omatul.

Ziarul de Sibiu

Iasi - Mai marii tarii, aliniati la racla In acest weekend, la Iasi s-au aflat cei mai multi demnitari care au venit vreodata la acelasi eveniment in oras. La moastele Sfintei Parascheva, la care are loc cel mai mare pelerinaj din tara, au venit atit presedintele Traian Basescu cit si premierul Calin Popescu Tariceanu cu aproape jumatate din Guvern. Basescu nu a pupat racla, pe motiv ca nu a stat la rind.

Ziarul de Iasi

Cluj - Regiunile UDMR: Cluj, Bistrita-Nasaud si Maramures UDMR propune impartirea Romaniei in noi 15 regiuni de dezvoltare, dublu fata de numarul actual.

Conform propunerii UDMR, Clujul ar urma sa faca parte dintr-o regiune de dezvoltare alaturi de judetele Bistrita-Nasaud si Maramures. In Transilvania ar urma sa fie sase regiuni de dezvoltare.

Ziua de Cluj

Cluj - Pensii private cu forta Sindicalistii sunt nemultumiti de campania agresiva pentru pilonul II de pensii private. “Am primit sesizari privind firmele care se ocupa de pilonul II de pensii private, care se pare ca obliga salariatii, prin conducerea institutiilor, sa incheie contracte pentru pensii private.

Oamenii sunt speriati si nu au vrut sa faca o plangere scrisa.

De regula, cei mai multi vin si se plang de faptul ca directorii ii obliga sa incheie contracte pentru pensii private prin amenintari. Momentan, sunt 17 companii de pensii private si presa a anuntat ca in doi sau trei ani vor ramane doar cinci.

Ce se va intampla cu cei care fac contracte cu firmele care dispar, nu stim”, a spus presedintele Blocului National Sindical (BNS) Cluj, Andrei Rusu.

“Vom lua masuri si vom vedea ce se poate face, mai ales ca pana pe 17 ianuarie presiunea companiilor va fi din ce in ce mai mare. Trebuie sa sesizam organele de cercetare penala”, a declarat deputatul independent Mircia Giurgiu.

Ziua de Cluj

Neamt - Smecherii din Neamt au dat peste Mossad Scandalul din jurul unei suprafete de peste 50 de hectare de teren dintr-o zona de lux a municipiului Piatra Neamt risca sa degenereze, dupa ce a ajuns la cunostinta ministrului de externe al Israelului, prin intermediul fiului pagubitei, angajat cu grad mare intr-un serviciu de informatii din Tara Sfanta.

Romania libera editia de Moldova

Timis - Spalatoria auto „Bega” Isi spalau masinile si alte obiecte direct cu apa din Bega! Este vorba despre mai multi timisoreni care au fost prinsi asupra faptului in urma unui control facut in ultimele zile.

La verificari au luat parte angajati de la Serviciul Inspectia Teritoriala a Apelor din cadrul Directiei Apelor Banat, inspectori de la Directia de Mediu din cadrul Primariei, precum si politisti comunitari, care au verificat starea de salubrizare a Canalului Bega.

Oamenii legii au vrut sa ii descopere pe cei care depoziteaza pe malul Canalului Bega diverse deseuri, cat si a celor care deverseaza reziduuri in cursul de apa. Inspectorii au dat amenzi de 9.000 de lei pentru ca au gasit mai multe depozite de gunoaie pe malurile Canalului Bega, precum si persoane care spalau obiecte de uz casnic si autovehicule in Bega.

Timis Online

Arges - Competentele asistentilor de pe Ambulanta s-au redus Potrivit medicului Marius Popescu, coordonatorul serviciului de Ambulanta de la Curtea de Arges, de la 1 noiembrie apar noutati atat in ceea ce priveste legislatia, cat si modul de aplicare a legislatiei la urgentele prespitalicesti.

„Una dintre cele mai arzatoare probleme din cadrul acestei legislatii se refera la ceea ce are voie si ce nu are voie sa faca asistentul, incepand cu 1 noiembrie anul acesta. Lista de medicamente pe care pana acum asistentul avea voie sa o puna in aplicare s-a micsorat foarte mult”, a precizat acesta.

Observator Argesean

Economie

Eveniment

Cluj - Parcuri logistice de 5 miliarde de euro Clujul ar putea fi cuprins intr-o retea nationala initiata de compania olandeza Archicom.

O investitie de 5 miliarde de euro, bani pe care olandezii i-ar fi castigat printr-un proiect cu finantare europeana, ar urma sa se implementeze in jurul oraselor mari din Romania,

a declarat pentru ZIUA de Cluj Viorel Gavrea, directorul Tetarom, administratorul parcurilor industriale publice din judet. Acesta sustine ca la Cluj zona cea mai propice ar fi la limita dintre comunele Apahida si Jucu.

Ziua de Cluj

Cluj - Interdictie pentru Bechtel Reprezentantii administratiei locale din comuna Ciurila au cerut forului judetean impunerea unei restrictii temporare de tonaj pe Drumul Judetean (DJ) nr. 107 L - Filea de Jos - Filea de Sus - DJ 107 M.

Primarul Teodor Popa a primit sesizari ca, din cauza traficului camioanelor de mare tonaj, in special a celor de la Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, casele localnicilor sunt avariate, iar drumul a devenit impracticabil.

Ziua de Cluj

Sibiu - Autobuze ecologice Citeva autobuze din Sibiu vor functiona, din 2009, cu combustibil ecologic, pe baza de ulei de rapita.

Directorul Tursib crede ca acest tip de combustibil ar avea si efecte negative asupra autobuzelor dar, daca legea o cere, se va conforma.Doua autobuze din Cluj Napoca si alte doua din Alba Iulia vor circula cu combustibil pe baza de ulei de rapita, in loc de motorina.

Directorii regiilor autonome de transport local din cele doua orase au afirmat ca decizia este motivata de aparitia unei ordonante de urgenta, care prevede ca, pina in 2009, circa doi la suta din parcurile auto din fiecare judet din tara sa functioneze cu combustibil cu grad de poluare redus.

Monitorul de Sibiu

Cluj - Pretul painii o ia pe aratura Producatorii estimeaza ca pana la finele anului 2008 vom plati pentru un kilogram de paine mai mult cu 60%.

Anul 2007 a fost dezastruos pentru culturile agricole din intreaga tara, motiv pentru care specialistii in domeniu estimeaza o crestere a preturilor la panificatie. Potrivit producatorilor, de la 2,5 lei, cat costa acum un kilogram de paine, pretul va ajunge la finele anului 2008 la 4 lei.

Ziua de Cluj

Cluj - Primul week-end la mall Peste 200.000 de vizitatori in primele trei zile la Polus Center. Clujenii s-au grabit sa viziteze primul centru comercial de mari dimensiuni din oras inca din prima zi de functionare a acestuia.

Potrivit datelor oficiale, 73.00 de persoane au trecut vineri pragul Polus Center, in timp ce sambata numarul acestora a depasit 80.000. Pentru primul week-end, reprezentantii companiei au estimat ca au fost peste 200.000 de vizitatori.

Evz Transilvania

Constanta - Investitii pentru turismul religios Ministerul Culturii si Cultelor a virat in contul Arhiepiscopiei Tomisului fonduri bugetare care insumeaza peste doua milioane de euro, bani destinati repararii unor manastiri si biserici din judetul Tulcea.

Aproximativ jumatate din aceste fonduri sunt destinate unor lucrari ce urmeaza sa fie executate la Manastirea Cocos, lacas monahal destinat calugarilor, care s-a impus, in ultimii ani, ca un important obiectiv turistic.

Romania libera editia de Dobrogea

Arad - Autostrada pana la Nadlac Ungaria va incepe, cel mai probabil in primavara anului viitor, constructia autostrazii M43, intre orasul ungar Szeged (sud) si Nadlac, a declarat primarul din Szeged, Laszlo Botka, citat de MTI.

Daca totul merge conform planului, proiectul va fi incheiat pana in martie 2010, a precizat primarul, dupa o reuniune locala a politicienilor socialisti, la care a participat si premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

Guvernul ungar va trimite documentele referitoare la proiect la Bruxelles, in cateva saptamani, pentru a obtine aprobarea Uniunii Europene, a adaugat primarul.

Arad Online

Constanta - Portul Constanta, in fierbere Avind in vedere ca reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare (FNSP) sint decisi sa mearga cu protestele pina la blocarea totala a activitatii, saptaminile care urmeaza se anunta deosebit de tensionate pentru porturile romanesti.

Presedintele FNSP Constanta, Petre Costel, sustine ca in urma esuarii tratativelor cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, lucratorii din porturile Constanta, Tulcea, Braila si Galati vor inceta astazi lucrul, timp de odua ore, in semn de protest fata de lipsa de reactie a autoritatilor.

Telegraf Constanta

Prahova - Deseurile, "ascunse" subteran Municipiul Ploiesti ar putea beneficia, pe viitor, de sisteme moderne complet automatizate, subterane, de colectare a deseurilor.

In acest sens, a fost realizat un studiu de prefezabilitate, de catre o firma de profil, care a indicat costurile necesare acestei investitii, dar si modul concret de functionare pentru sistemele respective.

Dupa cum ne-a declarat Viorica Avram, seful Biroului pentru Protectia Mediului din cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti, „viitoarele sisteme ar putea fi instalate, subteran, pe actualele locatii ale pubelelor de gunoi - dupa ce vor fi create spatii speciale.

Studiul a luat in considerare doua variante: una in care exista containere de colectare a deseurilor menajere costurile fiind de 146.703.137 lei si o varianta in care sunt prevazute mai multe containere de colectare selectiva a deseu-rilor, pentru mase plastice, hartie, sticla si gunoi menajer.

Prahova

Covasna - APM a intrat in posesia a 3000 de ha Intr-un cadru deosebit de festiv, cu sampanie si prezenta decorativa a subprefectului Gabriel Siminiceanu, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna a primit custodia oficiala a doua rezervatii din judet:

Mestecanisul Reci - Baltile de la Ozun-Santionlunca si Rezervatia Dealul Ciocas-Dealul Vitelului. Reciul are o suprafata de 2.112 de hectare, iar Dealul Vitelului, 977 de hectare.

Covasna Media

Banci/Finante

Iasi - Atentie la creditul cu dobanda mixta! In prezent, pe piata exista trei tipuri de dobanda - fixa pe toata perioada de creditare, variabila pe toata perioada de creditare sau mixta (fixa in primele luni sau primii ani, iar ulterior variabila), fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Dobanda mixta incearca sa imbine ambele tipuri de dobanzi, oferind in prima faza stabilitatea dobanzii fixe, iar ulterior, nepredictibilitatea celei variabile. Astfel, ofera avantajele ambelor credite si dezavantajul nesigurantei in timp, in sensul ca, potrivit specialistilor, cand expira perioada cu dobanda fixa, la unele banci din Romania dobanda la credit se poate dubla.

Gazeta de Sud

Imobiliare

Cluj - Continental cumpara terenuri Compania Continental vizeaza deschiderea de anul viitor a mai multor hoteluri in Ucraina, Moldova si Bulgaria. Fiecare dintre unitatile care vor fi construite va avea peste 150 de camere, a declarat Radu Enache, presedintele Continental.

“Daca totul merge asa cum trebuie, anul viitor vom incepe constructia primelor unitati”, spune Enache. Programul de investitii al Continental prevede inaugurarea a 15 hoteluri in urmatorii trei ani, care vor insuma 2.500-3.000 de camere si pentru care vor fi alocate 150-160 de milioane de euro.

Ziua de Cluj

Sibiu - Polus Center Mall in Sibiu Proprietarii unguri ai celui mai mare mall din Romania, Polus Center, au declarat ca au in plan dezvoltarea unui mall asemanator in Sibiu insa nu au precizat cand se va intampla acest lucru. Compania TriGranit, din Ungaria, a inaugurat recent Polus Center, cel mai mare centru comercial pe un singur nivel din Romania.

Mall-ul se afla in Cluj-Napoca, investitia ridicandu-se la 140 de milioane de euro. Torok Arpad, director de dezvoltare in cadrul investitorului, a declarat ca firma intentioneaza sa dezvolte proiecte asemanatoare in Sibiu, Brasov, Constanta si Craiova, potrivit publicatiei financiare ungare Portofolio.hu.

Investitorul a mentionat ca aceste orase au fost alese ca potentiale tinte de investitii datorita potentialului lor si pentru ca au peste 300.000 de locuitori.

Ziarul de Sibiu

Constanta - Relaxarea creditelor scumpeste locuintele Relaxarea creditelor acordate de banci permit tot mai multor romani sa contracteze un imprumut pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, cu valori tot mai mari. Fapt care duce la cresterea preturilor de pe piata imobiliara, unde cererea este cu mult peste oferta.

Fenomenul este recunoscut de bancheri si specialisti din domeniul imobiliar. Pretul pentru constructor la ridicarea de locuinte destinate populatiei cu venituri medii a inceput sa creasca in a doua jumatate a acestui an si poate ajunge la 800 de euro/mp la sfirsitul acestui an, cu 60% peste nivelul de la sfirsitul anului trecut, potrivit reprezentantilor constructorilor.

Telegraf Constanta

Companii

Cluj - Modernizare cash & carry Compania Metro Cash&Carry Romania va organiza in 17 octombrie o ceremonie de inaugurare a noului sau centru de distributie din judetul Cluj. Acesta face parte din programul structurat de remodelare si de modernizare a unitatilor pe care compania le opereaza in Romania.

Evenimentul va avea loc la magazinul Metro de pe strada Avram Iancu din localitatea Floresti.

Ziua de Cluj

Iasi - Printco, povestea unui vis devenit realitate In acest an, compania Printco sarbatoreste un deceniu de la infiintare. Tot in 2007, Printco a finalizat cea mai mare investitie in tehnologie de pina acum, in valoare de peste 1,2 milioane de euro, in vreme ce cifra de afaceri este estimata la 2,8 milioane de euro.

Compania a pornit de la o masina de tipar intr-o culoare in anul 1997, a investit mereu in noi tehnologii si „know-how“, pentru ca, acum, sa se impuna pe piata de profil. Specialistii arata ca, in domeniul serviciilor / produselor personalizate, nu este indicat sa apelezi la firme mari.

Cind vrei sa-ti inalti eleronul la masina, poti apela la uzinele General Motors si ei te vor ajuta cu siguranta... in trei ani si contra sumei de trei milioane de dolari vei avea putea stirni invidia prietenilor cu un eleron ceva mai inalt.

Jurnalul de Est

Tulcea - Ucrainenii inchid combinatul de feroaliaje Sub pretextul scumpirii energiei, patronii Feral trimit 400 de salariati in somaj. Sindicatul sustine ca patronii sunt suparati ca au pierdut un proces cu salariatii.

Conducerea combinatului de feroaliaje din Tulcea a notificat Sindicatul metalurgistilor si autoritatile tulcene ca astazi, va opri total productia. In acelasi timp, au fost trimise preavize salariatilor in care se precizeaza ca pot alege intre somajul clasic si somajul tehnic.

Romania libera editia de Dobrogea

Cluj - Trenuri Bombardier pe traseul Cluj - Oradea CFR Calatori ar putea cumpara in urmatorii doi ani trenuri Bombardier cu propulsie hibrida, electrica si diesel, la constructia carora este posibil sa participe si firme din Romania, a declarat directorul adjunct al CFR Calatori, Mihai Ion.

“Ne-am dori sa avem aceste trenuri in doi ani. Avand in vedere volumul mare de lucrari la infrastructura feroviara, cu intreruperi de linii si de retele electrice din cauza lucrarilor, trenurile ar fi utile datorita propulsiei lor mixte. Le-am putea folosi cat tine linia de tensiune si apoi am trece pe propulsia diesel”, a spus Ion.

Ziua de Cluj

Sibiu - Dafora vrea sa fuzioneze cu Forserv Medias Compania de foraj in domeniul petrolui si gazelor naturale Dafora Medias intentioneaza sa fuzioneze cu firma Forserv, din aceeasi localitate, care are activitati in sectoarele de foraj si reparare a sondelor.

Propunerea va fi discutata de actionarii Dafora in adunarea generala programata pentru 14 noiembrie, se arata intr-un comunicat al Dafora, transmis, vineri, pietei Rasdaq. Operatiunea vine dupa ce, in luna august, Dafora a esuat sa preia constructorul de magistrale de titei si gaze Condmag Brasov. Dafora si-a marit, in luna mai, participatia la Condmag de la 26,2% la 43,65%

Ziarul de Sibiu

Timis - Lenjerie Triumph made in Dudestii Vechi O fabrica de confectii din Timisoara va produce lenjerie intr-o comuna bulgareasca. Pasmatex Conf International a deschis punctul de lucru de la Dudestii Vechi, comuna aflata in partea de nord-vest a judetului, unde populatia majoritara este de etnie bulgara. Aici se produc piese de lenjerie pentru cunoscutul brand "Triumph".

Romania libera editia de Transilvania Banat

Harghita - Italtruck Brasov (Iveco) aloca 2 mil. euro pentru un centru la Odorheiu Secuiesc Dealerul Iveco Italtruck din Brasov va investi circa doua milioane de euro pentru deschiderea unei reprezentante la Odorheiu Secuiesc, cuprinzand un punct de vanzari si service, a declarat directorul de marketing al companiei, Mihai Dima.

"Lucrarile au inceput in vara si prognozam ca vor fi finalizate in martie 2008", a afirmat Dima. Totodata, compania a inceput luna trecuta extinderea sediului central de la Brasov cu amenajarea unei suprafete de 15.000 de metri patrati, care va gazdui stocul propriu de autovehicule noi si o zona expozitionala.

ZF Transilvania

Galati - Menarom reangajeaza disponibilizatii Liderul sindical de la Menarom PEC din Galati, Viorel Ariton, a anuntat ca societatea de constructii navale a demarat procesul de reincadrare in munca a salariatilor disponibilizati la scurt timp dupa privatizare.

“In cursul acestei saptamani, societatea a reangajat primii muncitori, din cei concediati in primele etape de disponibilizare. Urmatoarele doua valuri de reangajari vor avea loc pe 15, respectiv pe 22 octombrie”, a declarat, vineri, liderul sindical de la Menarom PEC, Viorel Ariton. Personalul reincadrat provine din circuitele primare ale intreprinderii.

Business Standard

Vrancea - Urbis Adjud, amendata cu 10.000 lei de ITM Societatea de salubritate din municipiul de pe Trotus, Urbis SA Adjud, s-a ales saptamina trecuta cu o amenda de 10.000 lei din partea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea.

Masina de strins gunoiul a mai facut o victima in rindul muncitorilor de la salubritate

Si aceasta dupa ce masina de strins gunoiul a mai facut o victima in rindul muncitorilor de la salubritate. Pe 5 octombrie, Costache Buhai, 22 ani, s-a accidentat in timp ce colecta sacii menajeri.

Ziarul de Vrancea

Maramures - Actionarii SIF Banat Crisana, proprietarii Eurohotel Baia Mare Societatea de Investitii Financiare Banat Crisana SA a avut din punct de vedere economic o ascensiune remarcabila, in ultimii zece ani.

Potrivit directorului Constantin Muresan, cresterea profitabilitatii acestei societati, vorbind atat in ceea ce priveste cele 12 sucursale din tara, dar si strict de judetul nostru, a fost reflectata si in faptul ca, anual, cei 35.000 de actionari maramureseni au ridicat dividende.

In unele cazuri, profitul a fost reinvestit pentru ca in cativa ani sa asigure cresterea rentabilitatii si implicit a veniturilor proprietarilor maramureseni. Raportat la numarul populatiei judetului, actionarii SIF Banat Crisana au o pondere de aproape 1% si ar reprezenta o patrime din numarul locuitorilor baimareni.

Informatia Zilei editia de Maramures

IT

Cluj - Punctele de fidelitate ale clientilor din telefonia mobila, administrate cu un soft produs in Cluj Compania britanica Business Logic Systems face la Cluj aplicatii pentru industria telecom, care ajung ulterior sa fie utilizate de zeci de milioane de clienti din intreaga lume.

Clujeanul Adrian Radulescu (47 de ani) se afla, din decembrie 2006, in fruntea departamentului tehnic din cadrul companiei engleze de software Business Logic Systems Ltd.

In calitate de director tehnic (Chief Technical Officer - CTO), Adrian Radulescu coordoneaza, din cadrul singurului centru de productie din cadrul Business Logic Systems, dezvoltarea tuturor produselor software, care ajung ulterior sa aiba zeci de milioane de utilizatori.

ZF Transilvania

Sibiu - Fara politica pe internet Liderii politici locali nu sunt absolut deloc interesati de internet. Desi s-a vorbit foarte mult despre alegerile din 2004, care s-ar fi castigat cu marea contributie a internetului, in Sibiu nu se misca aproape nimic. Domeniile psdsibiu.ro, prmsibiu.ro, pnlsibiu sau pcsibiu.ro sunt inca de vanzare.

Democratii au site-ul cumparat, insa este inregistrat pe persoana fizica: Livia Sava. Cel care si-a dezvoltat imaginea si pe internet este primarul Klaus Johannis. Acesta a activata in perioada campaniei electorale pagina www.klausjohannis.com, insa dupa un an, aceasta a fost inchisa.

Acum aceasta pagina apare ca fiind inregistrata de o societate din Statele Unite, iar pe adresa este un motor de cautare cu diferite servicii din Sibiu.

Ziarul de Sibiu

Media/Pub/Creatie

Cluj - Sesizarile clujenilor de pe site-ul Domnuleprimar.ro n-au primit raspuns din luna iunie. A uitat Boc de Cluj? De la inceputul lui iulie, pe site-ul domnuleprimar.ro au fost inregistrare aproape 1000 de sesizari ale clujenilor, care au ramas insa fara raspuns.

La inceputul lui septembrie, cand CLUJEANUL a mai sesizat acest aspect, absenta raspunsurilor a fost pusa pe seama perioadei estivale si a numarului mare de angajati ai Primariei clujene care au fost in concediu. De atunci insa a trecut mai bine de o luna in care s-au adunat 211 solicitari din diverse domenii.

Cele mai multe continua sa sesizeze probleme legate de trafic, intersectii aglomerate, treceri de pietoni care nu exista sau parcari insuficiente.

Cluj-Napoca este in topul celor mai active orase de pe site-ul domnuleprimar.ro. Se afla atat in topul reclamatiilor (4273), cat si in cel al opinilor (428), pe primul loc inca de la infiintare. Pe locurile imediat urmatoare, in topul reclamatiilor, se afla sectoarele 3 si 6 din Bucuresti, iar la opinii urmeaza galatenii, cu 113.

Clujeanul

Sibiu - Laptele “Zuzu” s-a nascut si la Sibiu Firmele cu renume nu se uita la bani cand e vorba de promovarea marcii intr-un stil profesionist. Campaniile publicitare nationale costa zeci si chiar sute de mii de euro. Specialistii sibieni sunt in topul agentiilor de publicitate din tara, iar rezultatele campaniilor confirma increderea clientilor.

Campaniile publicitare la radio si TV sunt una dintre pietrele de temelie in promovarea si consolidarea unei imagini. Din acest motiv, firmele investesc sume importante si isi aleg cu grija colaboratorii. Sibiul ocupa una dintre primele pozitii printre profesionistii in domeniul publicitar.

Ziarul de Sibiu

Constanta - Caravana cinematografica a lui Cristian Mungiu soseste la Constanta Caravana cinematografica a filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, organizata de Voodoo Films si Image Factory, cistigatorul Palme d’Or de anul acesta, soseste, miine, la Constanta.

Pelicula va avea o proiectie de gala in prima zi, pe data de 16 octombrie, cu incepere de la ora 19.00 si alte trei proiectii in cea de-a doua zi, cu incepere de la ora 16.00.

Pretul biletelor pentru aceste proiectii, care vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor, este de 10 lei. Orasul de la malul marii este, nu intimplator, ultimul popas al caravanei cinematografice, fiind unul dintre cele mai importante centre din tara si unul cit se poate de potrivit pentru incheierea acestui eveniment unic.

Telegraf Constanta

Sibiu - Juriu de 5 stele la Astra film Fest Ca si in editiile trecute, ASTRA Film Fest 2007 aduce la Sibiu 10 personalitati ale lumii internatioanle a filmului pentru a face parte din juriu. Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami, Michael Sinclair Stewart, Michael Yorke sau Cristi Puiu sunt doar cativa dintre personalitatile invitate.

Conducerea Astra Film Fest considera ca prezenta unor nume de nivel mondial in cadrul festivalului de la Sibiu asigura atat o jurizare mai buna dar confera si festivalului sibian o reprezentare mai buna pe plan international.

Ziarul de Sibiu

Bursa

Sibiu - Polonezii sunt actionari la Bursa din Sibiu Bursa din Varsovia, a doua mare piata din Europa Centrala si de Est dupa bursa de la Viena, a confirmat intentia de a intra pe piata din Romania, reafirmata in urma cu o saptamana si a cumparat 2% din capitalul Bursei din Sibiu.

Intrarea in structura actionariatului a Bursei din Varsovia (WSE) a fost confirmata vineri. Cu numai doua zile inainte, presedintele Bursei din Varsovia, Ludwik Sobolewski, spunea ca nu exclude posibilitatea achizitiei unui pachet de actiuni ai BMFMS si adauga ca o colaborare cu Bursa din Sibiu era aproape.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Cu ochii pe Banca Transilvania Banca Transilvania (BT) Cluj-Napoca s-a dovedit cel mai vanat emitent la ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). BT va da publicitatii la 16 octombrie rezultatele financiar-contabile obtinute pe al treilea trimestru al anului, cu doua saptamani mai repede decat a anuntat initial.

Brokerii au tranzactionat vinerea trecuta 4 milioane de actiuni ale bancii clujene, prin 317 operatiuni de vanzare-cumparare, in valoare de 3,6 milioane de lei. In urma acestor tranzactii, cota de piata a BT s-a majorat cu 1,12%, de la un pret de pornire de 90 bani/actiune la unul de inchidere de 90,5 bani/actiune.

Ziua de Cluj

Cluj - Tranzactii cu Prodvinalco Trei tranzactii cu actiuni ale producatorului de alcool Prodvinalco, ce au implicat nume ale unor persoane initiate, au fost raportate la finele saptamanii trecute la Bursa de Valori Bucuresti. Doru Bolos,

director executiv al societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Interdealer Capital Invest Cluj-Napoca, a anuntat ca Ioan Irimiea a vandut miercuri 12.263 de actiuni, la pretul de 1,65 lei/titlu.

Acelasi actionar a mai instrainat joi 10.000 de actiuni, de data aceasta la 1,70 lei/unitate. Presedintele SSIF Broker, Petru Prunea, a informat la randul sau ca o alta tranzactie cu actiunile unei persoane initiate, Nicolae Tarcoci, fost director comercial al Prodvinalco, a implicat joi vanzarea a 36.500 de actiuni, la 1,70 lei/unitate.

Ziua de Cluj

EuROfonduri

Sibiu - Bottesch, vice peste 483 de milioane de euro Din aceasta saptamana, judetul Sibiu a intrat in lupta directa cu celelalte cinci judete componente ale Regiunii 7 Centru, pentru atragerea unei cat mai mari „portii” din cele 483 de milioane de euro, puse la dispozitie de UE prin intermediul programului Regio.

Banii vin inspre Sibiu si prin intermediul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, unde vicepresedinte este Martin Bottesch, actualul presedinte al CJ Sibiu.Fondurile europene in valoare de 483,62 milioane de euro vor fi disponibile in regiunea centru in urmatorii sase ani pentru proiecte operationale regionale destinate dezvoltarii si reabilitarii infrastructurii, modernizarii serviciilor sociale, de sanatate, pentru situatii de urgenta si educationale.

Ziarul de Sibiu

Timis - Banii europeni, asteptati cu sufletul la gura Regiunea Vest are un portofoliu de proiecte dublu ca valoare fata de banii alocati judetelor Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis. Aproape 900 de milioane de euro ar fi trebuit sa fie alocati Regiunii V Vest ca sa poata fi finantate toate proiectele eligibile existente deja in portofoliul Agentiei de Dezvoltare Regionala.

Consiliile judetene din Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis au fost cele mai active la acest capitol, majoritatea proiectelor avand ca aplicant aceste institutii. Cel mai bine plasat in topul proiectelor finantabile este judetul Caras-Severin, care a scris proiecte eligibile in valoare de peste 108 milioane de euro.

Evz Vest

Cultura/Educatie

Cluj - La Cluj se organizeaza cea mai mare conferinta din ultimul deceniu privind Kabbala Institutul de Studii Iudaice al Universitatii "Babes-Bolyai" organizeza, in perioada 16-18 octombrie, in Aula Magna si in cladirea institutului (Strada Croitorilor, nr. 13), Reuniunea Internationala "Filosofia si Kabbala".

Este vorba despre cea mai mare conferinta organizata in ultimul deceniu pe tema aceasta, avand ca invitati specialisti in kabbala precum Moshe Idel (Ierusalim), David Myers (Los Angeles), Klaus Dethloff (Viena) si Paul Fenton (Paris). Manifestarea va fi deschisa oficial marti, in Aula Magna, incepand cu ora 9.

Clujeanul

Cluj - Transilvania Jazz Festival s-a incheiat in forta Prima editie a Transilvania Jazz Festival s-a incheiat ieri seara cu recitalul francezilor de la Regis Huiban Grup si cu un jam session la Diesel Club, cu Andre Ochodlo & The Jazzish Quintet din Polonia.

Vedeta incontestabila a festivalului a fost americanul Billy Cobham. “Suntem foarte multumiti de cum a decurs prima editie, chiar peste asteptarile noastre. Inclusiv artistii au fost multumiti, chiar entuziasmati de publicul clujean”, a spus directoarea festivalului, Simona Hodos.

Ziua de Cluj

Timis - Opera din Timisoara, pe gustul vienezilorMelomanii vienezi se pregatesc sa ia cu asalt Opera din Timisoara, odata cu noua legatura aeriana intre cele doua orase. Zeci de austrieci, iubitori de muzica clasica de calitate, s-au interesat luna aceasta la Biroul Roman de Turism din Viena despre programul Operei Romane din Timisoara.

Potrivit directorului biroului, Simion Giurca, institutia culturala din orasul de pe Bega este foarte bine vazuta in capitala Austriei, iar strainii care au avut o singura data macar sansa sa asculte prestatia solistilor au fost realmente impresionati.

Parte din succesul Operei timisorene se datoreaza si puternicului lobby facut de actualul director al Operei de Stat vieneze, timisoreanul Ioan Hollender.

Evz Vest

Showbiz&Fun

Bihor - Uriah Heep, show la "Toamna oradeana" Trupa britanica Uriah Heep, una dintre legendele rockului clasic, urma sa sustina, ieri seara, la Oradea, concertul de final al sarbatorii zilelor orasului.

Seara de concerte de ieri, desfasurata pe scena din centrul orasului, in Piata Independentei, urma sa fie deschisa in jurul orei 20.00 de oradenii de la Celelalte cuvinte, iar in jurul orei 21.00 erau programati cei de la Uriah Heep, cu un recital de o ora si jumatate. Pentru show-ul de la Oradea, artistii au incasat aproximativ 13.000 de euro.

Evz Transilvania

Bihor - „Lele”, cu Lore, Base si Filip Buna seara si bine v-am gasit. Ma bucur sa particip la sarbatoarea voastra. Am participat si cand am fost primar al Capitalei, sunt prezent si acum ca si presedinte al tarii si voi participa si atunci cand nu voi mai fi presedinte.

Va asigur de toata prietenia mea si... sa traim bine!”, acestea au fost cuvintele pe care Traian Basescu, presedintele Romaniei, le-a adresat oradenilor vineri seara, de Ziua municipiului.

Inainte insa de a urca pe scena, seful statutului a facut ceea ce-i place tare mult: proverbiala sa baie de multime. Chiar daca poporul din Centru a fost mai razlet comparativ cu anul trecut, Basescu a gasit in ce se scalda.

Bihor Online

Bihor - Un oradean la Grammy A plecat in America in urma cu sapte ani pentru ca Romania i-a trantit usile in nas. "Nicio casa de discuri nu a avut incredere sa ma promoveze. Cica . Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa plec in America", spune mahnit artistul.

Instinctul nu l-a inselat. Dimpotriva. Tara tuturor posibilitatilor l-a consacrat. Bluesman-ul oradean A.G. Weinberger este, acum, primul artist din Romania propus pentru nominalizari la Premiile Grammy.

Bihoreanul

Sport

Constanta - Constanta i-a purtat pe “tricolori” spre EURO 2008 “Ne prieste aerul de Constanta”, a declarat selectionerul Victor Piturca la finalul partidei Romania - Olanda, disputata simbata seara, la Constanta, pe Stadionul “Farul”, Victoria cu 1-0, prima obtinuta de “tricolori” in istoria confruntarilor cu Olanda, reprezinta un pas important spre turneul final al Campionatului European de fotbal din 2008.

In ciuda vremii nefavorabile, suporterii constanteni au purtat Nationala spre un mare succes, finalul partidei gasindu-i pe “tricolori” in traditionala hora la centrul terenului, consacrata pe vremea generatiei lui Hagi. Pentru a-si pastra prima pozitie in Grupa G, Romania trebuie sa invinga Luxemburg si Albania.

Telegraf Constanta