Sociologul Sebastian Lazaroiu a declarat la RFI ca Opozitia a reactionat "orbeste" in privinta proiectului prezidential de modificare a Constitutiei. Viitoarea lege fundamentala nu i se va aplica lui Traian Basescu, a explicat fostul consilier prezidential, care nu vede posibila modificarea Constitutiei in acest an. Lazaroiu nu exclude o viitoare intelegere intre presedinte si Opozitie: Parlament unicameral contra scurtarea mandatului actualului sef al statului. Miercuri, presedintele Basescu a transmisConsiliului Legislativ proiectul legii de revizuire a Constitutiei, in vederea avizarii acestuia. Dupa ce va primi avizul Consiliului Legislativ, proiectul de revizuire ar urma sa fie transmis Curtii Constitutionale si apoi Parlamentului spre dezbatere.

Sebastian LazaroiuFoto: HotNews.ro

Reporter: Cum vi se pare proiectul prezidential de modificare a Constitutiei, criticat deja de catre Opozitie?

Sebastian Lazaroiu: Mie nu mi se pare foarte spectaculos proiectul de modificare a Constitutiei, pentru ca in fond, daca ne uitam pe lucrurile care sunt propuse spre revizuire, avem unele chestiuni care vin din referendumul din 2009 si altele vin din experienta din ultimii cinci-sase ani, in care institutiile au functionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constitutie si care acum sunt practic clarificate.

Reporter: Opozitia spune ca proiectul prezidential de modificare a Constitutiei transforma Romania in "stat politienesc" si cere de asemenea ridicarea imunitatii presedintelui prin viitoarea lege fundamentala. Cum vi se par aceste idei?

Sebastian Lazaroiu: Opozitia a reactionat orbeste, cum face de multe ori, avand in minte ca noua Constitutie i s-ar aplica si presedintelui in functie, ceea ce nu-i adevarat. Opozitia, daca s-ar gandi mai bine ar putea sa dea urmatorul presedinte, ar fi in interesul ei sa-i asigure imunitatea persoanei respective, indiferent cine va fi ea. Imunitatea nu e doar o chestiune legata de interes personal, de interes legat de persoana care va ocupa functia, ci si o chestiune de stabilitate a statului. Imaginati-va ce s-ar intampla daca toti cetatenii ar face plangeri penale, pe motive inchipuite presedintelui Romaniei, cel care va fi si el va sta doar prin procese, aparandu-se de acuzatiile care i se aduc. E un mod de a atrage institutia presedintelui in noroi si in derizoriu, pana la urma.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.