Social-democratul Adrian Nastase noteaza luni, intr-o postare pe blogul personal, ca PSD a devenit o formatiune mica, "de rangul doi", incapabila sa castige alegerile, intrucat si-a pierdut combativitatea, s-a destructurat organizatoric, avand prea multe centre de comanda, fata de PDL, care este mai bine organizat. Nastase avertizeaza ca, la felul in care se misca acum, PSD-ul risca sa ramana in continuare in opozitie.

Nastase isi incepe postarea amintind ca, pe 6 decembrie 2009, partidul a pierdut alegerile prezidentiale, plasandu-se in felul acesta, "pentru macar trei ani, in opozitie". El sustine ca orice discutie despre viitorul formatiunii trebuie sa inceapa de la acest esec in alegeri, intrucat PSD-ul, care pana in 2004 a reprezentat partidul la care se raporta intreaga scena politica, a ajuns acum "la mijlocul grupei", PDL preluand acum pozitia dominanta.

  • "Din 1989 pana in 2004, scena politica nationala era impartita in doua. PSD-ul (sau cum se numea in acele zile) – pe de o parte –  si partidele care doreau sa invinga PSD-ul – de cealalta parte. In principiu, pentru un astfel de obiectiv, toate celelalte partide se uneau, indiferent de ideologie, si incercau sa creeze o masa critica necesara unei confruntari. Cand reuseau sa invinga (anul 1996 este singurul exemplu), se considera ca avusese loc o surpriza", scrie Nastase.
  • "Din 2004 incoace, paradigma politica romaneasca s-a schimbat. PSD-ul intra in coalitii cu altii pentru a incerca sa invinga PDL-ul lui Traian Basescu. Si nu reuseste. Daca in 6 decembrie, candidatul PSD ar fi castigat, rezultatul ar fi fost considerat o surpriza. Am ajuns un partid mai mic, capabil, eventual, sa produca surprize  nu sa castige, in mod natural, competitiile electorale", continua acesta.
  • "Mai mult, daca in 2004, stanga reprezentata de PSD era la egalitate de voturi cu intreaga Alianta DA (PD+PNL), acum voturile dreptei depasesc cu mult voturile noastre. Daca am folosi termeni fotbalistici, semanam cumva cu Romania anilor ’90. Atunci castigam grupele eliminatorii fara nicio emotie si mergeam, de fiecare data, la turneele finale. Acum ne clasam pe la mijlocul grupei unde din cand in cand mai facem un egal cu Franta, la Paris, furnizand un meci urat si doar o surpriza pentru casele de pariuri", noteaza liderul PSD.

Potrivit lui Nastase, PDL, "exceptand excesele antidemocratice si lipsa de ideologie", este copia de mai demult a social-democratilor, devenind acum "un partid organizat, cu forta teritoriala, cu verticala decizionala, unit in jurul unor teluri comune".

  • "Prin comparatie, noi suntem dezorganizati, cu zone geografice descoperite si cu multe, prea multe centre de comanda care genereaza incapacitatea unirii pentru atingerea unui scop si, de asemenea, neputinta sustinerii, a impunerii unor proiecte", scrie fostul premier.
  • "Cel mai grav nu este ca am ajuns din nou in Opozitie, ci ca, la felul in care ne miscam acum, nu o sa iesim foarte repede din ea. (...) De aceea, cred ca inainte de a discuta de nume si de alegeri, trebuie sa vedem unde am ajuns si ce ne propunem pentru viitor", avertizeaza Nastase.

Rezumand astfel cele mai importante probleme ale partidului, fostul premier afirma ca PSD a devenit o formatiune de rangul doi, pierzandu-si "obisnuinta de a castiga si combativitatea", ca s-a "destructurat organizatoric" si ca a uitat sa construiasca "proiecte si viziuni cu privire la viitorul nostru politic si cu privire la viitorul pozitiv al Romaniei".