Principele Radu Duda, primul candidat la alegerile prezidentiale, a fost timp de sase ani subventionat de statul roman cu aproape 1 milion de euro pentru a face lobby si pentru a promova Romania peste hotare. Potrivit rapoartelor anuale intocmite de Duda in calitate de reprezentant special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila, el a promovat Romania si in destinatii exotice precum Polul Nord si Senegal. Pentru a promova imaginea Romaniei in lume, principele a participat la un seminar pe tema incalzirii Globale la Polul Nord. In Senagal, Duda i-a cerut ministrului apararii sa trimita tineri senegalezi sa studieze in institutiile de invatamant militar romanesc.

Din septembrie 2002 pana in septembrie 2008, Principele Radu Duda a ocupat functia de reprezentant special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila.

In cei sase ani de activitate Principele a primit in fiecare an diverse sume de bani de la bugetul statului. Potrivit rapoartelor de activitate depuse de principe, banii primiti de la bugetul de stat au fost destinati activitatilor de lobby pentru integrarea Romaniei in UE si apoi pentru diverse activitati de promovare a tarii pe plan international. In cei sase ani de activitate, statul roman a finantat activitatea principelui Radu cu peste 4,2 de milioane de lei noi si un salariu de 4.300 de lei. Au existat ani in care principele n-a cheltuit toti banii iar sumele ramase au fost returnate Guvernului. E vorba de cateva miliarde de lei vechi.

Descarca de aici tabelul cu sumele defalcate primite de Principele Radu Duda de la statul roman.

Pe site-ul princeradu.ro, pagina de internet unde este prezentata activitatea Biroului Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei, sunt publicate doua rapoarte de activitate pe anii 2006 si 2007. Pentru restul anilor nu exista rapoarte de activitate publicate. Din cele doua rapoarte reieise ca sumele alocate de statul roman au fost cheltuite de Principele Radu Duda in special pe deplasarile in strainatate, in tara si pentru cheltuieli curente (abonamente de telefoane si servicii de internet).

Lobby pentru Romania la Polul Nord

Spre exemplu, in anul 2007 Principele Radu a vizitat 41 de orase din Romania, a avut 14 intalniri cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Tot in acelasi an Radu Duda a efectuat 22 de vizite peste hotare. Activitatea de lobby a principelui a atins si parti mai exotice din lume. In raportul de activitate din 2007, Principele mentioneaza ca a efectuat si o vizita de lobby pentru Romania tocmai la Polul Nord.

Potrivit blogului personal, Radu Duda a efectuat vizita de lucru la Polul Nord pentru a participa la un simpozion dedicat studiului incalzirii globale, simpozion prezidat de Patriarhul de la Constantinopole.

O alta destinatie exotica aleasa de Radu Duda pentru a promova Romania a fost si Senegal. In Senegal, Principele a vizitat capitala Dakar si celebra insula Goree, cunoscuta si sub denumirea de Insula Sclavilor. “La Dakar, Principele Radu s-a intalnit cu Ministrul Fortelor Armate din Senegal, domnul Becaye Diop. Principele Radu, colonel in Armata Romana, i-a prezentat ministrului senegalez situatia actuala a sistemului de invatamant militar din Romania si a insistat pe intarirea colaborarii la acest nivel, in special prin marirea numarului de tineri ofiteri senegalezi trimisi pentru a studia in institutiile de invatamant militar romanesc.”, se mentioneaza in raport.

Potrivit tabelului de cheltuieli pentru deplasarile in strainatate, Principele Duda a cheltuit 196 mii de lei; pentru vizitele in tara: 174 mii de lei iar pentru protocol, convorbiri telefonice, internet, presa, achizitii de bunuri si mese oficiale: aproape 160 mii de lei.

In 2006 activitatea de lobby pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana l-a dus pe Printul Duda in alte doua destinatii exotice: Egipt si China. Potrivit raportului de activitate din 2006, principele Radu Duda a primit de la statul roman 450.000 de lei. Din aceasta suma a cheltuit cu deplasari in strainatate nu mai putin de 277.979 lei.

Principele Radu Duda a transmis ca nu doreste sa comenteze informatiile legate de activitatea sa ca reprezentant special al Guvernului Romaniei fiind nemultumit de un sondaj de pe HotNews.ro. “Alteta Sa a spus ca nu discuta cu nici unul dintre reprezentantii HotNews.ro. Specialistii nostri au constatat ca sondajul de pe site-ul HotNews.ro nu functioneaza corect. Cand se voteaza pentru Alteta sa se adauga si un vot la Traian Basescu. Pana nu se rezolva situatia, Alteta Sa nu va oferi nici un fel de declaratie reporterilor HotNews.ro”, a declarat Radu Ghina, consilierul Principelui Radu Duda.

UPDATE: Ulterior Cornel Comsa seful de campanie al Principelui Radu Duda a transmis cateva precizari legate de modul in care au fost cheltuite sumele primite de la statul roman. Citeste aici comunicatul oficial

Cu sau fara Patriciu?

Un aspect controversat al candidaturii Principelui Duda la prezidentiale este si apropierea acestuia de omul de afaceri Dinu Patriciu. In ultimele zile, principele a oferit declaratii care se bat cap in cap in ce priveste sustinerea sa de catre Dinu Patriciu. “Este o minciuna sfruntata pe care o vom demonta pe un site pe care il vom denumi opritiminciunile.ro. In cazul particular al domnului Patriciu, el este un fruntas liberal de mare vizibilitate si este normal sa isi sustina propriul candidat.” a declarat Principele Duda intr-un interviu pentru HotNews.ro

La numai cateva zile, intr-un material publicat de cotidianul Gandul, Radu Duda spune ca ar fi bucuros de sprijinul unui om ca Dinu Patriciu. “Reputatia unui om de afaceri ca Dinu Patriciu este suficienta ca sa nu-ti fie rusine cu asta”, a declarat Duda citat de cotidianul Gandul. Intr-un interviu acordat pentru Cotidianul.ro principele s-a delimitat din nou de Dinu Patriciu.