Dupa ce sedinta a fost suspendata de doua ori si dupa trei tururi de scrutin, senatorii au reusit, marti, intr-un final, sa-l valideze pe Ilie Sarbu in functia de presedinte al Senatului. Cu votul majoritatii senatorilor prezenti, mai exact 43 de voturi, Ilie Sarbu a fost validat la sefia Camerei Superioare. Atat PD-L cat si PRM au boicotat sedinta si au parasit sala, refuzand sa voteze propunerea PSD. Contracandidatii lui Sarbu au fost Radu Campeanu (PNL) si Gyorgy Frunda (UDMR).

Cu sustinerea PSD, UDMR si PC, Ilie Sarbu a fost validat la al treilea tur de scrutin. Sarbu a primit 43 de voturi, in timp ce liberalul Radu Campeanu a fost votat de 32 de senatori. Potrivit regulamentului presedintele Sentului este validat in functie la al treilea tur de scrutin cu votul majoritatii senatorilor prezenti in sala.

Senatorii si-au exprimat optiunea pe buletinele de vot, initial in primele doua tururi de scrutin nu s-a obtinut o majoritate pentru alegerea presedintelui Camerei Superioare. In primul tur, Ilie Sarbu a obtinut 43 de voturi, Radu Campeanu 29 de voturi, iar Gyorgy Frunda doar 10 voturi. In al doilea tur, Ilie Sarbu a obtinut 45 de voturi si Radu Campeanu 33 de voturi.

PD-L si PRM au boicotat votul

PD-L a anuntat de la inceputul sedintei ca va parasi sala in semn de protest fata de "sustinerile reciproce ale PSD si PNL". Liderul PD-L, Gheorghe Constantin, a declarat de la tribuna Senatului ca partidul sau nu sustine niciun candidat.

Senatorii PRM au cerut pauza de consultari la o jumatate de ora de la inceperea sedintei. Dupa ce senatorii s-au intors in sala, PRM a solicitat amanarea votului pentru miercuri dimineta. Refuzati de presedintele de sedinta Norica Nicolai, peremistii au solicitat o a doua pauza de consultari care le-a fost aprobata. Intorsi pentru a doua oara in sala, senatorii PSD si PNL au solicitat inceperea votului. PRM a revenit pentru a treia oara la tribuna si au anuntat ca parasesc sala.

Reamintim ca fotoliul de presedinte al Senatului a ramas vacant in urma nominalizarii lui Nicolae Vacaroiu la sefia Curtii de Conturi. Conform algoritmului politic, PSD a facut nominalizarea pentru postul ramas vacant fiind partidul cu cei mai multi senatori. De altfel, si in interiorul PSD nominalizarea unui candidat pentru functia de presedinte al Senatului a starnit polemici aprinse. Doru Ioan Taracila si Serban Nicoale au fost propusi de grupul senatorial, iar Ilie Sarbu de catre presedintele PSD, Mircea Geoana. Dupa lungi negocieri in interiorul partidului, Geoana a reusit sa-l impuna pe Ilie Sarbu.