Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la un eveniment al Camerei de Comert Americane, ca presa nu este o putere in societate daca participa la reglarea de conturi intre politicieni, ci numai daca face critica sociala pornind de la actiunea efectiva a statului, relateaza Mediafax.

Basescu a spus ca viziunea sa despre stat include in primul rand datoria de transparenta a acestuia, astfel incat cetatenii sa poata sti ce face statul in fiecare moment.

"In aceasta privinta, presa are un rol major. Sigur, noi vedem in primul rand presa in rolul sau de instanta critica. Aceasta critica nu poate fi utila decat daca este bazata pe o descriere corecta a actiunii statului. Presa nu este o putere in societate daca participa la reglarea de conturi intre politicieni, ci numai daca ea face critica sociala pornind de la actiunea efectiva a statului. Stiu ca acesta nu este un mesaj foarte popular pentru jurnalisti, dar datoria de transparenta a statului nu poate fi realizata daca presa o blocheaza infatisand cetateanului orice altceva in afara felului in care tara este guvernata", a spus Basescu.

El a felicitat membrii "Am - Cham" pentru faptul ca se preocupa de viitorul Romaniei. In opinia presedintelui, acest lucru "nu este foarte apreciat la noi", fiind preferate mai degraba invocarile demagogice ale viitorului in care totul arata minunat, dar este "dezlanat si irealizabil".

La nivelul societatii nu exista o viziune despre Romania, ci mai multe viziuni, unele concordante si unele aflate in conflict, a apreciat Basescu.

"Daca partidele noastre ar fi mai solide, ele ar trebui sa vada in ce fel pot fi corelate asemenea viziuni.Ca sa faca asa ceva, partidele ar trebui sa fie aproape de cetateni, sa-i asculte, sa le sintetizeze opiniile, pentru a le face apoi accesibile tuturor prin prisma diverselor sensibilitati politice", a adaugat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a participat, marti, la Conferinta "Our vision on Romania" organizata de Camera de Comert Americana din Romania.