Biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, este locul unde se tranzactioneaza afacerea sfirsitului de an: voturi pentru buget contra bani pentru baronii locali. Dupa Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, Eugen Nicolicea, deputat PSD de Mehedinti, Miron Mitrea si Nini Sapunaru, la usa lui Olteanu au batut si conservatorii, mai exact Codrut Seres.

Codrut Seres a prezentat o lista de "revendicari" primite din partea "colegilor din teritoriu", adica sume pentru acele consilii judetene care au vicepresedinti si presedinti PC. Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a recunoscut luni ca au existat intelegeri cu PSD, PRM si PC. Marti bugetul intra in dezbaterea plenului Parlamentului, in conditiile in care sesiunea se incheie in 20 decembrie.

Conservatorii vor sustine in plen bugetul doar daca li se accepta amendamentele care vizeaza bani pentru repararea unor drumuri, scoli, spitale, camine culturale, sau " sume de echilibrare destinate consiliilor judetene unde alesii PC detin functii de conducere". Surse din conducere ne-au declarat ca, urmind exemplul lui Marian Oprisan si Eugen Nicolicea, care au obtinut banii doriti de la seful Camerei Deputatilor, Codrut Seres a batut si el la usa acestuia pentru negocieri. Sumele cerute nu sint mari, asta si pentru ca alesii PC nu sint prea multi, iar ele au imbracat forma unor amendamente depuse la Comisiile juridice si votate aproape in totalitate. " PC va sustine adoptarea proiectului de buget, cu amendamentele adoptate de comisiile reunite", a anuntat luni Codrut Seres.

Anterior noii intelegeri conservatorii acceptasera sa sustina amendamentele PSD, precum extinderea programului Cornul si laptele pina la clasa a 8 a, majorarea alocatiilor pina la 50 ron si acordarea medicamentelor compensate. Ei au obtinut in schimb sprijinul PSD pentru proiectul privind reducerea TVA la alimentele de baza.

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a admis luni la finalul Biroului Politic Central PNL ca au existat intelegeri intre liberali si PSD, PRM si PC pe buget, dar a refuzat sa precizeze in ce consta acestea. Vosganian a dat insa asigurari ca bugetul si-a pastrat componenta liberala.

Oprisan, Nicolicea si Mitrea au gasit cifrul bugetului

Primul care a calcat pragul biroului lui Bogdan Olteanu, omul care imparte pesedistilor banii bugetari, a fost Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea. Potrivit propriilor declaratii a obtinut 500 de miliarde pentru infrastructura judetului, suma care va fi introdusa in buget sub forma de amendamente. Oprisan a fost insotit la negocieri de Miron Mitrea, deputat PSD de Vrancea, de George Baesu, deputat PSD si finul lui Oprisan, dar si de Nini Sapunaru, deputat PNL.

La rind a urmat Eugen Nicolicea, deputatul PSD de Mehedinti, care i-a cerut lui Olteanu mai multi bani pentru scolile din judet. " Am venit aici pentru ca doresc o suplimentare a fondurilor pentru scolile judetului meu, care este foarte sarac", a declarat Nicolicea. Nici Olteanu, nici Nicolicea nu au precizat despre ce suma este vorba.

Din punctul de vedere al PSD, acest lucru nu este doar normal, dar reprezinta si un "act de dreptate". "Lumea spune ca ni da acum. Abia acum se face dreptate, pentru ca timp de trei ani de zile am fost dezavantajati", au declarart surse din PSD.

Cu sacii in caruta, Geoana critica

Dupa intilnirea de saptamina trecuta dintre Geoana si Tariceanu, cind s-au negociat proiectele sociale mari, seful PSD a declarat ca amendamentele partidului au fost acceptate in proportie de 80%, votarea bugetului devenind in aceste conditii o formalitate.

Geoana s-a arata multumit ca PSD a obtinut extinderea programului cornul si laptele, marirea burselor liceenilor si a alocatiilor pentru copii, dar si acordarea a 3% din PIB pentru agricultura si a 6% pentru educatie, plus promisiunea ca salariul minim pe economie va ajunge la 540 ron.

Geoana si-a facut insa datoria de a critica luni bugetul, pe care l-a etichetat drept " nerealist, bazat pe cifre pe care nici celelalte institutii ale statului in afara Guvernului, nu le iau ca reper"