Ioan Rus a anuntat luni ca si-a inaintat demisia din functia de presedinte al organizatiei judetene PSD Cluj, dar ramane vicepresedinte la nivel central, coordonand activitatea pe regiunea de nord-vest. Masura lui Rus este o reactie la rezultatele obtinute la alegerile pentru Parlamentul European.

Rus si-a anuntat demisia luni, in sedinta Biroului Permanent Judetean, si a declarat ca va ramane in structura nationala de conducere "pentru a incerca o mai buna coordonare a activitatii partidului la nivel regional". Demisia scrisa a lui Ioan Rus a fost trimisa presedintelui partidului, Mircea Geoana.

Filiala clujeana va fi condusa interimar de fostul prefect, deputatul Vasile Soporan, iar conferinta judeteana pentru alegerea noului presedinte va fi convocata in cursul lunii ianuarie.

Surse din PSD Cluj au declarat pentru HotNews.ro ca Ioan Rus a ales astfel sa-si asume raspunderea pentru rezultatul obtinut la nivel judetean la alegerile pentru Parlamentul European. PSD a obtinut in judetul Cluj doar 14,5%, sub media nationala.

De asemenea, acelasi surse au afirmat ca Rus nu va candida pentru un nou mandat la conferinta de alegeri de anul viitor.

Ioan Rus este perceput ca fiind, in interiorul PSD, liderul grupului de la Cluj, din care mai fac parte senatorul Vasile Dancu si deputatul Vasile Puscas. Si aceastia din urma au renuntat, in 2007, la functii. Dincu a demisionat din functia de vicepresedinte responsabil cu comunicarea, acuzand conducerea partidului ca "ingradeste libertatea de gandire".

La randul sau, Vasile Puscas s-a retras, in acelasi timp, din functia de vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor. In toamna acestui an, Vasile Puscas a avut un schimb de replici cu conducerea partidului, dupa ce a fost plasat pe locul patru pe lista de candidati pentru Parlamentul European. Puscas, care a fost negociator al Romaniei cu UE, fusese asigurat, in primavara lui 2007, ca va ocupa prima pozitie pe lista de candidati.