Plenul reunit al Parlamentului a inceput, luni, dezbaterile pe legea bugetului de stat pentru 2016, dupa ce, duminica, comisiile reunite de buget-finante au dat aviz favorabil proiectului de buget inaintat de cabinetul Ciolos. Bugetul a fost adoptat pe articole, insa un vot pe intregul buget - fara anexe - va fi dat abia marti, dupa ce comisiile de buget-finante vor intocmi un raport suplimentar necesar dupa ce atat Camera Deputatilor cat si Senatul si-au votat bugete mai mari decat cele aprobate de Guvern. Votul final pe legea bugetului va fi dat miercuri.

Camera DeputatilorFoto: Bety Blagu / HotNews.ro
  • Raportul asupra bugetului de stat contine 20 de amendamente admise si 243 amendamente respinse. Cel putin o parte dintre acestea vor fi insa sustinute si in plenul reunit. Vezi cele doua rapoarte in documentele atasate
  • Vezi aici textul proiectului de buget plus anexele.

Ora 19.05 S-a incheiat votul pe articole, apoi proietul a fost retrimis pentru raport suplimentar la comisiile de buget-finante cu termen pentru marti dimineata la ora 10.00.

Ora 18.48: Se reia votul pe articole. In sala sunt 275 deputati si senatori.

Ora 18.06: Dupa adoptarea primelor 18 articole din proiect, liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a cerut apel nominal pentru a vedea "cine este interesat" de buget si cine nu. Se striga prezenta. Pe holul de la plen continua de circa o ora muzica prin care sunt chemati la lucru parlamentarii. Prezenta va prelungi considerabil sedinta.

Amintim ca pentru adoptarea proiectului este nevoie de un cvorum de 274 parlamentari.

Ce spune Art. 52 din Regulamentul sedintelor comune:

(1) În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

(2) Înaintea votului final, ce va fi exprimat asupra iniţiativelor legislative, hotărârilor sau asupra moţiunii de cenzură, preşedintele de şedinţă va verifica, prin apel nominal, întrunirea cvorumului legal, dacă un lider de grup solicită acest lucru.

(3) Dacă în sală nu sunt prezenţi cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor şi senatorilor, preşedintele care conduce şedinţa comună a celor două Camere amână votarea până la întrunirea cvorumului legal.

Ora 17.35: Plenul reunit a inceput votul pe fiecare articol in parte din Proiectul legii bugetului. Vezi aici textul acestuia plus anexele

In sala sunt circa 250 de parlamentari din cei 547

Ora 17.00 Proiectul de buget se intoarce pentru un raport suplimentar in comisiile reunite de buget-finante, dupa ce atat Camera Deputatilor cat si Senatul si-au adoptat bugete mai mari decat cele din proiectul de buget asupra caruia comisiile au dat raport. Sedinta comisiile va avea loc in paralel cu plenul reunit, in jurul orei 17.30.

Bugetul forului legislativ pe anul 2016 votat luni este in valoare de 340.772.000 lei, mai mare cu 27 de milioane de lei fata de forma initiala a bugetului propusa de Guvern.

"Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului vor dezbate din nou proiectul de buget pe anul 2016, avand in vedere votul dvs si votul din Senat pentru proiectul de buget al Senatului", a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Ora 14.20: Sedinta se suspenda. La ora 16.00, atat Camera Deputatilor cat si Senatul vor avea plenul separat, urmand ca reluarea sedintei comune sa se reia la ora 17.30.

Ora 14.08: Ciolos ia cuvantul din nou:

"Suntem constienti ca in conditiile unui buget limitat, transparenta este esentiala, atat din persp increderii contribuabilului dar si din persp noastra a guvernului pt a putea realoca bugetele necheltuite. (¬) Pot sa va asigur ca din acest punct de vedere ne asumam intreaga responsabilitate. Cresterile salarial nu vor avea efect pe termen lung asupra bunastarii daca nu vom veni si cu programe de sustinere a investitiilor, atat din bugetul de stat cat si private. Trebuie incurajat capitalul autohton sa fie mai activ, capitalul strain sa vina in Romania".

Despre infrastructura rutiera: "Faptul ca am bugetizat doar aumite proiecte din masterplan si pentru care s-a inceput executia nu inseamna ca le-am exclus pe celelalte. Sunt cateva proiete nebugetate nu pentru ca nu sunt importante. (¬)

Colectarea de taxe: "Vom lucra ca gradul de informatizare in administratie sa creasca, prin asta va creste si eficienta colectarii de taxe."

El a prezentat si proiectul legii bugetului asigurarilor sociale: "Am prevazut cresterea cu 5% a punctul de pensie. In privinta bugetului pentru ajutorul de somaj, 1,803 mld lei, cu 4,59% mai mari decat in 2015."

Ora 13.52: Negrut Clement, Miscarea Populara: "Aveti in fata un buget preluat de la fostul guvern USL."

Ora 13.48: Nici UDMR nu a spus clar daca va vota sau nu, precizand ca se vor decide miercuri.

Ora 13.38: Varujan Vosganian, senator ALDE: "ALDE isi va respecta statutul de partid de opozitie, din pacate singurul" a inceput el. Vosganian insa nu a precizat daca ALDE va vota sau nu proiectul de buget, spunand ca asteapta pana miercuri.

"Contez pe seriozitatea dvs." i-a spus el lui Ciolos. Vosganian a vorbit despre o prudenta excesiva in privinta investitiilor dovedita in ultimii ani.

Ora 13.16: Liderul de grup al deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, anunta la randul sau ca PNL voteaza bugetul: "Trebuie sa dovediti ca in anul electoral 2016 nu vor fi derapaje, nu vor fi utilizate fondurile publice in scopuri politice, desi unii ministri au dat de inteles ca pot face promisiuni".

Ora 13.00 Deputatul PSD Viorel Stefan, liderul comisiei de buget-finante, anunta ca grupurile PSD-UNPR vor vota acest buget:

"Grupurile noastre parlametnare vor vota proiectul de buget pe anul 2016 asa cum a fost amendat si usor modificat. In opinia noastra, acesta ar fi al doilea vot de incredere pentru acest cabinet in interval de circa o luna" a spus el in plen.

Ora 12:37 Premierul Dacian Ciolos prezinta Bugetul pe 2016:

  • Acest Guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in 2015 si a inclus prevederi importante de relaxare fiscala si cresteri salariale.
  • Prevederile mentionate nu sunt deloc de neglijat, totalizand 20 miliarde lei impact bugetar, tinand cont ca veniturile scad cu circa 10 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cresc cu peste 9 miliarde lei.
  • Acestea nu se pot compensa cu cresterea economica, care acopera circa 9 miliarde lei.
  • Solutia a fost dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt, dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.
  • Pe proiecte cu impact real nu incepem mai mult decat putem termina.
  • S-a avut in vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un numar limitat de proiecte cu rezultate concrete.
  • In ce priveste transparentizarea, avem ca obiectiv publicarea contractelor de achizitii publice si raportarea sistematica a constructiei bugetare pentru a pregati realocari de fonduri neconsumate.
  • Eficienta e o conditie cheie ca oamenii sa inteleaga de ce colectam venituri.
  • Prudenta e un factor crucial in executia bugetului.
  • Cu un deficit de 2,95% e clar ca trebuie sa fi extrem de prudenti.
  • Guvernul mizeaza pe o rezerva de crestere de venituri ca urmare a efectelor de runda a doua a relaxarii fiscale.
  • Predictibilitatea - guvernul va avea in vedere doar doua rectificari, asa cum prevede cadrul legal.
  • In comparatie cu executia finala estimata a bugetului pe 2015, vor exista alocari mai mari la sanatate cu 3,1 mld lei, 2,3 mld la educatie si 508 mil lei la cercetare.
  • Continuam ce a fost inceput si daca lansam proiecte noi sa avem siguranta ca ne putem apropia de finalizarea lor.
  • Guvernul va aloca la autoritatile publice locale o suma suplimentara pentru reabilitarea scolilor.
  • Investitiile in cercetare cresc cu 23% in 2016, pentru ca plecam de la faptul ca cercetarea e esentiala pentru relansarea durabila a economiei.
  • Prioritatea pe infrastructura de transport e accelerarea proiectelor agreate in Master Plan.
  • E important sa pregatim conditiile sa putem semna contracte de executie la inceputul lui 2017.
  • Ma refer la tot ce inseamna exproprieri, studii, contracte.
  • Alocarea pe proiecte de infrastructura de transport va putea fi suplimentata printr-un mecanism comvenit cu ministerul, in functie de ritmul de executare a lucrarilor.
  • Prioritatea in Aparare e respectarea obligatiilor de membru NATO, UE si parteneriatele strategice in care e parte.
  • Guvernul isi asuma decizia CSAT de crestere graduala a bugetului alocat apararii la 2% pana in 2017.
  • Fata de executia estimata in 2015, cand investitiile nu au depasit 4,7%, in special din lipsa de proiecte finantabaile, pentru anul viitor alocarea e de 5,1% din PIB.
  • Pe langa aceste cresteri, bugetul seteaza o ambitie sporita in zona dezvoltarii locale, unde alocarea pentru investitii e mai mare cu circa 2 mld lei.
  • Vom evita finantarea scolilor fara elevi sau a terenurilor de fotbal in panta.
  • E vital ca sectorul privat sa fie solidar cu exrcitiul bugetar pe 2016.
  • Prin respectarea codului fiscal adoptat, Guvernul lasa intr-o anumita masura sectorului privat gestiunea unor sume de 10,2 mld lei.
  • Guvernul are in vedere sa colaboreze strans cu sectorul privat.
  • Sper ca Parlamentul sa adopte propunerea de buget pentru a putea trece la treaba, la implementarea masurilor pe care le-am prevazut pentru eficientizarea actului guvernamental si pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economica pe termen mediu si lung.

Ora 10:52 Premierul Dacian Ciolos va prezenta bugetul in Parlament, la ora 12:00.

UPDATE Cele doua rapoarte ale comisiilor reunite de buget au fost finalizate. Acestea contin amendamentele admise si respinse in anexe.

Raportul asupra bugetului de stat contine 20 de amendamente admise si 243 amendamente respinse. Cel putin o parte dintre acestea vor fi insa sustinute si in plenul reunit.

Raportul asupra bugetului asigurarilor sociale nu are amendamente admise, ci doar unul respins.

Vezi aici raportul dat asupra bugetului de stat

Vezi aici raportul dat asupra bugetului asigurarilor sociale de stat

Proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2016 au fost transmise, miercurea trecuta, Parlamentului, cu propunerea de a fi dezbatute si adoptate in procedura de urgenta. Bugetul ar trebui sa fie votat miercuri, potrivit calendarului prezentat de Parlament. Astfel, legea bugetului de stat ar putea sa fie adoptata inainte de plecarea premierului Ciolos la reuniunea de iarna a Consiliului European, care se desfasoara in perioada 17-18 decembrie.

Cel mai probabil, dezbaterea in plen o sa inceapa in cursul zilei de luni, daca vor finaliza comisiile reunite de buget-finante raportul asupra celor doua proiecte de lege. Votul final o sa fie, cel mai probabil, in cursul zilei de miercuri, daca se va finaliza dezbaterea in plen, pentru ca s-a stabilit sa lucram cu program prelungit", a anuntat, saptamana trecuta, Ludovic Orban.

Bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2016 au primit, duminica, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finante, cele mai multe amendamente depuse de parlamentari fiind respinse.