Decizia Curtii Constitutionale (CCR) privind desfiintarea oricarui fel de comisie prezidentiala care da aviz privind umarirea penala a actualilor si fostilor ministri ar putea fi publicata de Monitorul Oficial saptamana aceasta. Directorul editorial al Monitorului Oficial, Gheorghe Toma, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca deciziile CCR nu sint printre primele in ierarhia actelor normative care se publica in prima parte a publicatiei.

El crede ca actul mentionat ar putea fi publicat chiar si azi sau maine, in functie de numarul de legi si ordonante de urgenta care "stau la rand", avand in vedere si ca numarul de decizii ale CCR trimise spre publicare inaintea celei cu numarul 1133 este de aproape 30.

Potrivit directorului editorial, actele normative sunt publicate exact in ordinea in care sunt trimise de institutiile emitente si in functie de prioritatea tipului de act. Potrivit Legii privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei, ordinea prioritatilor este actele juridice ale Parlamentului, actele cu carater politic ale Parlamentului, deciziile presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, actele presedintelui, actele Guvernului, actele organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, acte adoptate de autoritatile administrative autonome si alte autoritati publice, decizii ale Curtii Constitutionale, decizii pronuntate de sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acte adoptate de persoane juridice altele decat autoritatile publice si alte acte. Astfel, deciziile CCR se afla pe pozitia a opta intr-o ierarhie de 11 tipuri de acte normative.

"Decizia despre care se vorbeste este la noi, isi asteapta randul la publicare", a precizat Gheorghe Toma, adaugand ca actele normative precum legile emise de Parlament sau ordonantele de urgenta ale guvernului au prioritate in fata deciziilor CCR.

Toma a declarat ca nu este imposibil ca Decizia 1133 sa ajunga la publicare intr-o editie a Monitorului Oficial publicata azi, estimand insa ca este mult mai probabil ca acest lucru sa se intample maine. "Luand in considerare numarul de legi pe care le avem la rand la publicare, as spune ca este mai probabil sa publicam maine", a mai afirmat Toma.

In ceea ce priveste presiunile pe care Administratia Prezidentiala si conducerea Camerei Deputatilor le-ar fi facut asupra Monitorului Oficial pentru publicarea si respectiv intarzierea publicarii deciziei CCR, Toma a declarat ca este prima oara cand vorbeste cu cineva pe aceasta tema. "Mie nu mi-a spus nimeni nimic, sunteti prima persoana care m-a sunat", a declarat directorul editorial al Monitorului Oficial.

Directorul general al publicatiei, Liviu Moraru, nu a putut fi contactat pana la aceasta ora.