Soarta votului uninominal in varianta lui Traian Basescu pare sa aiba tot mai putine sanse in Parlament, desi PD se arata dispus la concesii iar PSD la negocieri. Seful statului a invitat public PD sa sustina varianta PSD iar Emil Boc s-a conformat, cu precizarea ca nu tine la “paternitatea proiectului”. Dar Mircea Geoana a declinat oferta, pe motiv ca voturile PD, PLD si PSD sunt insuficiente si a anuntat ca partidul sau va sprijini initiativele de vot uninominal care intrunesc “o majoritate serioasa”. Care ar putea fi intelesul ascuns al acestor piruete politice?

PD nu vrea vot uninominal iar PSD inclina mai degraba spre proiectul Guvernului, care permite liderilor de partid sa ofere mandate de parlamentar pe post de sinecuri, si nu sustin in realitate varianta “dura” de vot uninominal promovata de Traian Basescu, afirma surse din cele doua partide. Asa se explica, de exemplu, lipsa de implicare a liderilor PD in campania pentru referendum. Pana si Traian Basescu le-a reprosat public varfurilor pediste ca “n-au functionat cu o echipa de campanie” si ca “nu si-au mobilizat electoratul lor, din mediul urban”. “Şi Mircea Geoana are oameni de pus pe liste intocmite la Bucuresti”, afirma surse din PSD. Potrivit acestora, ar fi trei categorii de candidati pentru nu vor sa renunte total la lista de partid:

1) nomenclatura rosie si fostii securisti care trebuie reciclati pe liste

2) tehno-functionarii Parlamentului, “slugile” sau “simpatiile” unor lideri

3) locurile de vazare, care mai aduc ceva bani in campania electorala

Listele ascunse, visul oricarui sef de partid

Sistemul de vot uninominal mixt, pentru care Guvernul si-a asumat deja raspunderea in Parlament, pastreaza listele de partid. Proiectul Guvernului mai prevede ca un numar mic de mandate, cele care revin partidelor la redistribuire, se afla la discretia sefilor de partide (asa numitele liste ascunse). Ei vor pot numi in Parlament pe cine doresc fara ca viitorii parlamentari sa figureze pe vreo lista pentru care alegatorii isi exprima votul.

Or, si liderii PD si cei ai PSD au tot interesul sa-si mentina partial controlul asupra viitorilor candidati, sustin aceleasi surse din partid. Din acest motiv si Mircea Geoana ar fi dispus la randul sau sa renunte la propriul proiect de vot uninominal majoritar, depus in Parlament inca din 2005, si sa opteze pentru varianta sustinuta de Guvern, adica uninominal mixt.

Traian Basescu afirmase, in interviul pentru HotNews.ro si BBC, ca si in proiectul PD, si in cel al PSD sunt mici erori care pot fi corectate. De pilda, proiectul PSD de vot uninominal nu prevede reducerea numarului de parlamentari, in timp ce proiectul depus de PD reduce cu 70 numarul alesilor din viitorul Parlament. In schimb, presedintelui i se pare mai bun proiectul PSD care valideaza din primul tur mandatul viitorului parlamentar, daca obtine jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot. Proiectul PD valideaza mandatul viitorului parlamentar din primul tur daca la vot se prezinta jumatate plus unu din totalul cetatenilor cu drept de vot. “Mi se pare mai rezonabila propunerea PSD”, a declarat Traian Basescu.

Seful statului anuntase joia trecuta ca daca PSD, PD si PLD sunt sincere cu electoratul lor se poate ajunge la o majoritate in Parlament pentru adoptarea unei legi a votului uninominal majoritar.

Geoana spune pas, Boc se executa

Mircea Geoana a spulberat luni sperantele presedintelui afirmand ca va sprijini initiativele de vot uninominal care “intrunesc o majoritate serioasa. Voturile PD, PLD si PSD sunt insuficiente”. Liderul social-democratilor a mai spus ca preferinta PSD este proiectul depus in 2005. “Suntem interesati sa dam tarii o lege de vot uninominal care sa permita ca anul viitor parlamentari sa fie alesi uninominal”, a mai spus Geoana.

Oficial, PD se arata deschis la discutii cu PSD. "Nu tinem la paternitatea proiectului. Colaboram cu oricine este de bună credinta si doreste ca această lege sa fie adoptata", a declarat Emil Boc. Intrebat daca PD este dispus să renunte la propriul proiect, Boc a spus ca "este vorba de compatibilizare, nu de renuntare" si ca democratii sunt dispusi să colaboreze, pentru a gasi soluţiile de compromis. "Propunerea PD si cea a PSD nu se exclud, ci se completeaza reciproc. Vom lua ce este mai bun din fiecare propunere", a mai declarat Emil Boc.

Basescu spera sa treaca proiectul PSD

In interviul acordat duminica BBC si Hotnews, Traian Basescu a atacat din nou varianta de uninominal mixt, simtind probabil ca partidele par dispuse, cel mult, sa sprijine proiectul Guvernului. Publicam integral pasajul in care seful statului a criticat proiectul Guvernului: “Din punct de vedere al legii pe care premierul Tariceanu si-a asumat raspunderea este un fals; deci ea are prevederi de neconstitutionalitate si va pot spune ca am fost obligat sa sesizez una care e strigatoare la cer, dar mai este un element de neconstitutionalitate in lege care vorbeste de declansarea alegerilor parlamentare anticipate daca se face reorganizarea administrativa a teritoriului. Or asta, de asemeni, contravine Constitutiei. Acestea au fost elemente destinate sa blocheze legea, pentru ca nici un presedinte nu poate fi atat de iresponsabil incat sa lase sa treaca o lege electorala care are elemente de neconstitutionalitate. Ar insemna sa puna alegerile urmatoare sub semnul neconstitutionalitatii, ceea ce poate fi extrem de grav. Deci, legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea are elemente grave de neconstitutionalitate, si in al doilea rand este incompleta, n-are circumscriptiile electorale. Deci, a fost un bluff care sa impiedice sau sa-i convinga pe romani ca nu-i nevoie sa mearga la vot. Speranta mea legata de votul uninominal este eventuala intelegere dintre PSD si PD plus PLD pentru trecerea proiectului PSD prin parlament.”

La mana judecatorilor

Pe 21 noiembrie, seful statului a contestat proiectul Guvernului la Curtea Constituionala, pe motiv ca numirea parlamentarilor pe asa numitele liste suplimentare incalca legea fundamentala, care prevede ca senatorii si deputatii se aleg prin vot direct. Judecatorii Curtii Constitutionale se vor pronunta peste trei zile, pe 5 decembrie, asupra proiectului de vot uninominal sustinut de Guvern. Daca judecatorii vor respinge contestatia sefului statului, Traian Basescu va fi obligat sa promulge legea. Daca o vor admite, atunci legea se va intoarce in parlament pentru ca articolele declarate neconstitutionale sa fie indreptate dupa care va fi trimisa din nou Presedintiei spre promulgare.

Altfel spus, exista mari sanse ca anul viitor, la alegerile generale, alegatorii sa voteze dupa modelul de uninominal sustinut de Guvern, asta in cazul in care partidele nu vor ingropa de tot proiectul in Parlament iar schimbarea sistemului electoral sa se produca, eventual, din 2012.