Dupa doi ani de tacere, Octav Cozminca, omul care conducea cu mina fier campaniile electorale si filialele, a decis sa se reintoarca in prim planul scenei politice. Intr-un interviu acordat codianului" Jurnalul National, Cozminca ataca dur actuala conducere a PSD, "niste cozi de topor cu veleitati politice", pe care o considera vinovata de scorul obtinut la europarlametare.

Ca si Ion Iliescu, Cozminca crede ca se impune un Congres extraordinar la care sa se fie schimbata actuala conducere. Altfel, prevesteste Cozminca, PSD se indreapta spre un dezastru la alegerile locale si parlamentare. "Decit un partid condus de Geoana, Dragnea si grupul de la Cluj, mai bine unul condus de Ion Iliescu", este solutia pe care o vede Octav Cozminca.

PSD se indreapta spre dezastru

Octav Cozminca il urmeaza pe Ion Iliescu in aprecierile pe marginea rezultatelor de la europarlamentare, sustinind ca PSD se afla in cel mai prost moment al sau pentru ca dreapta a preluat conducerea pe scena politica. "De la prima citire se vede că rezultatul nu e nici pe departe bun, ci slab, foarte prost chiar. De la cei peste 4 milioane de votanţi în 2004, am ajuns la 1,1 milioane. E vorba de aritmetica simplă. Orice explicaţie voit savantă e mai mult decât penibilă". Cozminca sustine ca la retragerea sa in 2005, PSD avea 600.000 de membri cu carnet de partid, ceea ce presupune circa 1,8-1,9 milioane votanti, care au insa au fost demotivati de campanie foarte slaba. PSD se îndreaptă spre un dezastru, spre un eşec de proporţii la alegerile viitoare".

Cozminca se intoarce

Cozminca crede ca va avea de jucat din nou un rol in PSD , de aceea s-a hotarit sa revina in politica de prima scena. "Deşi sună pompos, m-am hotărât să revin la rugăminţile oamenilor din teritoriu, ale unor lideri de organizaţii judeţene, cei care au contribuit în 2005 la schimbarea garniturii de conducere a PSD şi cărora, de altfel, încerc să mă şi adresez. Dar, chiar dacă revin în arena politică, să nu vă asteptaţi să mă transform într-o vedetă de talk-show. Nu e genul meu de atitudine, iar în plus, după cum am promis, nu voi mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. Şi nu mă mai interesează nici o funcţie; nici în partid, nici într-un prezumtiv viitor Executiv". Ca si inainte de 2004, Cozminca doreste sa fie omul din umbra.

Cozile de topor cu veleitati de lideri politici

Dupa parerea lui Cozminca, principalii vinovati de situatia partidului sint cei din actuala conducere care " au comis o serie de erori grave, care s-au repercutat asupra nucleului nostru dur şi au generat dezastrul electoral. În loc să se lupte cu puterea, actuala conducere a început lupta cu trecutul, în fapt cu cei care sunt fondatorii acestui partid". Fostul sef de cadre al PSD eticheteaza "partea reformatoare" din conducerea PSD drept " niste cozi de topor care au ţinut să-şi etaleze calităţi şi veleităţi de lideri politici, deşi, în realitate, sunt nişte neica-nimeni", oameni fara valoare, lipsiti de calitati politice. Cozminca ii enumera aici pe Mircea Geoana, Dragnea si grupul de la Cluj. "Decât să fiu într-un partid "reformat" condus de Geoană, Dragnea şi de aşa-zisul grup de la Cluj, care are perspectivă să facă sub 20% la alegerile viitoare, mai bine rămân într-un PSD condus de Ion Iliescu, dar cu 30%-40%".

Trei greseli

Octav Coszminca spune ca trei sint greselile majore facute de conducerea partidului: referendumul pentru demiterea presedintelui, presiunile facute pentru introducerea motiunii de cenzura si sustinerea uninominalului. De toate acestea au profitat Traian Basescu si PD, in schimb PSD a fost parasit de electoratul sau traditional din cauza ca nu s-a plasat clar in opozitie,. "Un partid serios nu ne poate compromite în asemenea hal pentru satisfacerea intereselor meschine ale unor aşa-zişi lideri politici care sunt în stare să facă orice pentru a deveni miniştri, pentru a urca pe scara parvenirii", spune Cozminca.

Solutiile: congres extraordinar, opozitie de durata si aliante de conjunctura

Ca si gruparea condusa de Ion Iliescu si Cozminca considera necesar un Congres extraordinar, dar cu parcurgerea etapelor procedurale. Desi da de inteles ca inlaturarea lui Mircea Geoana ar fi solutia cea mai buna, Cozminca spune ca totusi nu e vorba atit de tăiat capete, "ci de stabilire a unei strategii clare: opoziţie sau putere, transparenţă sau negocieri pe sub masă". Scopul este, bineinteles, revenireaPSD la putere. Mai precis, bararea "accesul dictaturii", adica a presedintelui Basescu. "Trebuie blocat de Parlament, de partide şi de Guvern, de români", spune Cozminca.

Nastase, pe bara. Puscas sa se uite in ograda lui

Octav Cozminca ii poarta o doza de ranchiuna lui Nastase, care a "uitat" de contributia lui la alegerile locale si parlamentare din 2004. Aceasta, plus deficitul de imagine, il determina pe Cozminca sa afirme ca " trebuie in continuare circumspecţie şi foarte multă grija. Varianta Năstase trebuie analizată atât prin prisma situaţiei politice, cât şi a celei personale".

In ce priveste grupul de la Cluj, Cozminca sustine ca acesta nu poate ridica glasul atita vreme cit rezultele la europarlamentare au fost mediocre. Lui Vasile Puscas ii recomanda sa " se uite in orgrada proprie, la Cluj, la rezultatele obţinute de organizaţia celor trei corifei, care nu doar că nu mai reprezintă Ardealul, dar nu ştiu dacă mai reprezintă judeţul"

Replica lui Puscas: Vise de tinerete

Vasile Puscas i-a replicat imediat lui Cozmanca, spunand intr-un comunicat de presa remis redactiei HotNews.ro ca dorinta acestuia de a face parte dintr-un partid condus de Ion Iliescu, cu 30-40%, este "un vis de tinerete".

Puscas a mai spus ca Octav Cozmanca nu a avut niciodata Ardealul la inima.