Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu afirma intr-un comunicat de presa ca democratia este "sub asediu" in Romania astfel ca astazi tara noastra are nevoie "mai mult decat oricand" de comisia pentru evaluarea democratiei pe care a infiintat-o. El a facut aceste precizari dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri, ca neintemeiata, sesizarea PNL privind constituirea Comisiei speciale.

Pe 24 iunie, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a anuntat ca PNL va ataca la CCR hotararea Senatului privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania.

"Am decis sa atacam la CCR hotararea proaspat votata de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial", declara atunci senatorul PNL.

Liberalul preciza ca prin, constituirea acestei comisii, presedintele Senatului si majoritatea parlamentara fac un "abuz".

Redam mai jos declaratia lui Tariceanu:

"Constat cu ingrijorare cum, in ultimele saptamani, au luat amploare atat conflictele dintre institutii, cat si actiunile unor institutii de forta care slabesc democratia. Romania trebuie sa revina la o stare de normalitate si, in acest context, cred ca decizia de ieri a Curtii Constitutionale de respingere a sesizarii PNL prin care s-a incercat blocarea infiintarii Comisiei pentru evaluarea democratiei deschide drumul spre o dezbaterea reala de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului, institutia reprezentativa a democratiei, si la nivelul societatii romanesti in general, cu privire la drumul inainte spre normalitate si constructie democratica.

Romania are nevoie astazi, mai mult decat oricand, de o astfel de comisie. Romania vine dupa 10 ani de regim Basescu care a impus o logica a conflictului institutional si a practicilor la limita democratiei sau chiar antidemocratice. Un regim care a folosit institutiile ca "baroase politice" pentru a transa conflicte politice, chiar cu riscul vadit de incalcare a echilibrului puterilor in stat.

Din pacate, nu pot sa nu constat ca strategiile si practicile nedemocratice specifice regimului Basescu continua. Astazi, exista mari semne de intrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu in Parlament, ci prin actiuni de forta in afara institutiilor alese democratic.

La fel de important, Romania trece printr-o perioada marcata de actiuni necesare in zona justitiei, alterate, din pacate, de o serie de abuzuri si excese care ridica grave semne de intrebare legate de respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Cand drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate, atunci si democratia are de suferit, pentru ca acestia isi pierd increderea in institutiile democratice. Nici un om politic responabil nu poate sa inchida ochii cand vede cazuri de abuzuri asupra cetatenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau cand vede Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in clasamentul rusinos al proceselor pierdute la CEDO.

Cand in Romania democratia este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democratiei este o necesitate, o dovada de responsabilitate si normalitate de care avem nevoie. Relansez invitatia adresata tuturor partidelor si reprezentantilor societatii civile, dar si cetatenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii. Vreau ca aceasta comisie sa nu fie privita ca un vehicul partizan, ci ca o sansa de a aduce Romania pe un drum al normalitatii democratice care va da mai multa incredere cetatenilor in stat si in institutii."