Tariceanu: Romania are nevoie mai mult decat oricand de comisia pentru evaluarea democratiei. Democratia in Romania este sub asediu/ Presedintele Senatului invoca din nou "regimul Basescu"
Pe 24 iunie, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a anuntat ca PNL va ataca la CCR hotararea Senatului privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania.
"Am decis sa atacam la CCR hotararea proaspat votata de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial", declara atunci senatorul PNL.
Liberalul preciza ca prin, constituirea acestei comisii, presedintele Senatului si majoritatea parlamentara fac un "abuz".
Redam mai jos declaratia lui Tariceanu:
"Constat cu ingrijorare cum, in ultimele saptamani, au luat amploare atat conflictele dintre institutii, cat si actiunile unor institutii de forta care slabesc democratia. Romania trebuie sa revina la o stare de normalitate si, in acest context, cred ca decizia de ieri a Curtii Constitutionale de respingere a sesizarii PNL prin care s-a incercat blocarea infiintarii Comisiei pentru evaluarea democratiei deschide drumul spre o dezbaterea reala de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului, institutia reprezentativa a democratiei, si la nivelul societatii romanesti in general, cu privire la drumul inainte spre normalitate si constructie democratica.
Romania are nevoie astazi, mai mult decat oricand, de o astfel de comisie. Romania vine dupa 10 ani de regim Basescu care a impus o logica a conflictului institutional si a practicilor la limita democratiei sau chiar antidemocratice. Un regim care a folosit institutiile ca "baroase politice" pentru a transa conflicte politice, chiar cu riscul vadit de incalcare a echilibrului puterilor in stat.
Din pacate, nu pot sa nu constat ca strategiile si practicile nedemocratice specifice regimului Basescu continua. Astazi, exista mari semne de intrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu in Parlament, ci prin actiuni de forta in afara institutiilor alese democratic.
La fel de important, Romania trece printr-o perioada marcata de actiuni necesare in zona justitiei, alterate, din pacate, de o serie de abuzuri si excese care ridica grave semne de intrebare legate de respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Cand drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate, atunci si democratia are de suferit, pentru ca acestia isi pierd increderea in institutiile democratice. Nici un om politic responabil nu poate sa inchida ochii cand vede cazuri de abuzuri asupra cetatenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau cand vede Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in clasamentul rusinos al proceselor pierdute la CEDO.
Cand in Romania democratia este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democratiei este o necesitate, o dovada de responsabilitate si normalitate de care avem nevoie. Relansez invitatia adresata tuturor partidelor si reprezentantilor societatii civile, dar si cetatenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii. Vreau ca aceasta comisie sa nu fie privita ca un vehicul partizan, ci ca o sansa de a aduce Romania pe un drum al normalitatii democratice care va da mai multa incredere cetatenilor in stat si in institutii."

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
Sluga lui Patriciu si Puie Monta, cel cu nenumarate neveste. du te si lasa ne cu fantasgoniile tale! Dispari!
Păcat ca voi, postăcii de la site-urile care l-au susținut pe Basescu refuzați să acceptați ca în cei 10 ani de domnie a clicii lui Basescu s- a creat acest infect sistem de justiție selectivă.
Îndărătnicia voastră favorizează continuarea sistemului murdar din justiție.Chiar nu vedeți?
Cica chelului, tichia de margaritar este exact itemul ce-i lipseste din recuzita, in rest considerandu-se sub imperiul unei stari paranoide, complet.
Sterlingul il va trece pe celalat mal al Stixului
Justitia da dovada ca este capabila sa isi faca ordine in propria ograda prin depistarea magistratilor corupti.
In acest timp, Parlamentul ascunde coruptii de Justitie.