Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri, ca neintemeiata, sesizarea PNL privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania, informeaza Agerpres. In consecinta, infiintarea acestei comisii nu incalca Constitutia.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca Hotararea Senatului nr.48 din 22 iunie 2015 privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept este constitutionala in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului", se arata in comunicatul de presa transmis de CCR.

Pe 24 iunie, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a anuntat ca PNL va ataca la CCR hotararea Senatului privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania.

"Am decis sa atacam la CCR hotararea proaspat votata de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial", declara atunci senatorul PNL.

Liberalul preciza ca prin, constituirea acestei comisii, presedintele Senatului si majoritatea parlamentara fac un 'abuz'.

"Senatul are dreptul, Constitutia ii permite sa constituie aceste comisii speciale, in principal pentru a elabora mai usor anumite texte, legi, dar se prevad si alte scopuri care motiveaza constituirea comisiei, care trebuie sa fie in acord cu Constitutia si aici avem de-a face cu o incalcare a textului constitutional", a spus Popa.

El mai sustinea ca scopul comisiei este subiectiv, aratand ca acele concluzii ale acestui for vor fi abuzive. De asemenea, liberalul preciza ca independenta si impartialitatea sistemului judiciar sunt prevazute in doua decizii ale CCR.

Pe 22 iunie, plenul Senatului a adoptat, cu 66 de voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, proiectul de hotarare privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania.

Senatul a fost de acord ca din comisie sa faca parte 9 membri (4 de la PSD, 3 - PNL, unul - PLR si unul - UDMR), dar grupul PNL a votat impotriva constituirii acestei comisii si a refuzat sa isi desemneze reprezentanti, relateaza Agerpres.

Din partea grupului senatorilor PSD, din Comisie fac parte Georgica Severin, Fratean Alexandru, Timotei Stuparu, Gabriela Cretu, din partea PLR - Daniel Barbu, din partea UDMR - Pataki Csaba.

"Noi (n.r. - PNL) consideram cel putin bizar ca intr-o tara care este foarte aproape de a intra in Schengen, care este foarte aproape de a scapa de un mecanism de control si verificare, o tara care are lideri europeni in diverse structuri ale acestei constructii numita Comunitatea europeana, sa isi puna sub semnul intrebarii nivelul de democratie si evolutia democratica de 25 de ani", a afirmat in plen senatorul PNL Tudor Barbu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, prezentase Biroului permanent memorandum privind infiintarea Comisiei speciale pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept, urmand ca liderii grupurilor sa discute aceasta propunere cu partidele pe care le reprezinta in Senat.

In hotararea privind constituirea Comisiei speciale se arata ca, in luna aprilie 2016, Comisia va prezenta Senatului raportul final asupra activitatii desfasurate, insotit de recomandari "de lege ferenda".

"Se constituie Comisia speciala pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept in Romania in scopul de a intocmi si de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti o evaluare amanuntita, analitica si obiectiva atat a calitatii practicilor si institutiilor democratice din Romania, cat si a modului in care puterile in stat functioneaza potrivit principiului constitutional al separatiei, echilibrului si controlului reciproc", se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit hotararii, Comisia speciala are urmatoarele atributii: organizeaza dezbateri publice si consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, intocmeste o documentare extensiva cu privire la tematica aflata sub evaluare.

De asemenea, printre atributiile Comisiei se afla realizarea unui raport care va masura participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii institutionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.

Tariceanu a facut anuntul cu privire la intentia sa de a infiinta aceasta comisie pe 8 iunie, in contextul atacurilor repetate la justitie si la trei zile dupa ce Victor Ponta a fost inculpat de DNA.

De asemeneam, amintim ca la sfarsitul lunii mai, seful Senatului i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al sefei ICCJ, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

Catalin Predoiu (PNL) a criticat aceasta comisie, spunand ca: "Exista un risc imediat sa se readuca pe masa desfiintarea DNA, dezincriminarea unor infractiuni, amnistia si gratierea"