Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca a propus in cadrul Comitetului Executiv al PSD crearea, la nivelul Parlamentului, a unei comisii speciale "pentru evaluarea democratiei", respectiv a statului de drept.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Propunerea mea este sa formam la nivelul Parlamentului o comisie speciala pentru evaluarea democratiei, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, dupa o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situam cu statul de drept in Romania su cu democratia. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar din pacate pare ca acei care vorbesc cunosc destul de putin", a afirmat seful Senatului.

El a precizat ca le-a spus celor care au participat la sedinta CEx a PSD ca "statul de drept inseamna in primul rand respectarea catorva principii fundamentale pe care este construita democratia".

"Institutia centrala in orice democratie este Parlamentul, este singura institutie democratica. De echilibrul intre puterile statului - puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca - depinde buna functionare a statului. Si, din pacate, la noi ceea ce constatam in momentul de fata este un dezechilibru major in detrimentul institutiei democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul", a spus Tariceanu.

"Am spus ca, in momentul de fata, independenta si suveranitatea Parlamentului sunt puse in discutie, legislatia actuala permite ca suveranitatea Parlamentului sa fie impartita cu Curtea Constitutionala. Puterea judecatoreasca ataca permanent independenta Parlamentului si deciziile pe care le ia. Si toate aceste lucruri trebuie discutate cu responsabilitate. Puterea judecatoreasca, care este o putere esentiala a statului, trebuie intotdeauna sa tina cont si de responsabilitatea pe care o are pentru a nu produce crize politice de genul celei in care suntem astazi sau in care am putea sa fim", a continuat el.

"Lucrurile acestea trebuie discutate cu toti aceia care sunt factori activi, societate civila, asociatii profesionale si, in acest sens, saptamana viitoare, dupa ce vom trece de motiunea de cenzura, la Senat, ca o continuare a discutiilor pe care le-am avut cu CSM, am propus si cu acordul colegilor mei sa facem si o intalnire cu asociatiile profesionale ale magistratilor, judecatori, procurori si asa mai departe. Tocmai pentru ca vad ca exista serioase preocupari, serioase framantari si as spune, mai mult decat atat, ingrijorari, temeri cu privire la functionarea corecta a justitiei in Romania", a mai declarat Tariceanu.

"Daca nu vom reusi sa redam increderea cetatenilor in actul de justitie atunci sigur ca nu putem sa vorbim de statul de drept si drumul este pavat pentru derapaje de la democratie si instalarea unui regim autoritar asa cum s-a incercat in perioada regimului Basescu", a mai sustinut el.

Intrebat pe ce isi bazeaza afirmatiile privind "lipsa de incredere a cetatenilor in justitie", Tariceanu a spus ca "pe reactiile pe care le-am vazut in ultima perioada ca urmare a cazului unui cetatean arestat pe nedrept". "Din pacate, acest nu este singular si poate zdruncina increderea in justitie", a sustinut presedintele Senatului.

"Parlamentul are dreptul sa decida cu privire la cererile procurorilor, acest drept este inscris in Constitutie. Parlamentul are dreptul sa ia act de aceste cereri sa sa decida in privinta acestora", a mai declarat Tariceanu.

Amintim ca, la sfarsitul lunii mai, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al sefei ICCJ, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

UPDATE Catalin Predoiu, despre comisia speciala pentru "evaluarea democratiei" propusa de Tariceanu: Exista un risc imediat sa se readuca pe masa desfiintarea DNA, dezincriminarea unor infractiuni, amnistia si gratierea