Europarlamentarul PSD Victor Negrescu anunta, intr-un comunicat transmis HotNews.ro, ca vineri, 13 martie, are loc lansarea Fundatiei Stanga Democratica, care reprezinta o platforma de exprimare a intelectualilor de stanga din Romania.

La lansarea, care va avea loc la Institutul Cervantes, vor participa si vor sustine alocutiuni prim-ministrul Victor Ponta, Presedintele Fundatiei Europene de Studii Progresiste (FEPS), Massimo D'Alema, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

De asemenea, la lansare vor lua parte membri ai nou infiintatei FSD, precum si peste 150 de invitati din mediul academic, societatea civila si lumea politica, se arata in comunicat.

Negrescu, unul dintre initiatorii Fundatiei Stanga Democratica, sustine ca evenimentul va reprezenta o prima ocazie pentru a relansa dezbaterile referitoare la valorile stangii din Romania si la politicile sociale care trebuie initiate si implementate in viitor.

"Oameni entuziasti s-au hotarat sa spuna cu voce tare adevarurile stangii, chiar si cu riscul de a nu face pe placul celor care in ultimii ani s-au prezentat ca fiind ideologii Romaniei moderne. Noi ne numim Fundatia Stanga Democratica si suntem cadre universitare, bloggeri, jurnalisti, ONGisti, oameni noi in politica sau persoane care ne dorim pur si simplu o altfel de societate in care si omul sa conteze.

Fundatia Stanga Democratica isi propune, in consecinta, sa promoveze valorile si principiile stangii, oferind astfel o alternativa la hegemonia intelectuala a dreptei. Vrem sa cream un cadru favorabil dezbaterilor ideologice si programatice reale, care sa vizeze totodata si politicile publice, in particular cele sociale. Exista in Romania mai multe voci care isi revendica apartenenta la valorile de stanga. Fundatia isi propune sa le aduca laolalta", subliniaza membrii Grupului de initiativa al Fundatiei Stanga Democratica.

Negrescu detaliaza obiectivele fundatiei precum si cine sunt initiatorii acesteia intr-un articol semnat pe blogurile Adevarul.

"Frumusetea stangii este ca fiecare dintre noi are propria sa poveste despre ce inseamna stanga si care l-a determinat sa devina mai aplecat catre valorile sociale. A mea este legata de modul in care am trait experienta inegalitatii si lipsei de finantare a serviciilor medicale din Romania dar si nedreptatea si discriminarea traita timp de aproape 9 ani cu care noi, romanii, suntem tratati peste hotare. Pentru colegele noastre militante feministe din Grupul de initiativa al Fundatiei, Diana Neaga si Tudorina Mihai, stanga este despre un tratament egal, combaterea abuzurilor si mai ales o afirmare a drepturilor femeilor si egalitatii de gen. Pentru colegii nostri aparatori ai respectului pentru minoritati, Florin Manole si Iulian Stoian, lupta pentru o societate inclusiva este o prioritate, iar afirmarea, sprijinirea si recunoasterea minoritatilor reprezinta o realitate in orice societate care se doreste a fi moderna si progresista. Pentru colegii mei universitari Valentin Nicolescu si Radu Cucuta este important sa facem o analiza critica si curajoasa a politicii noastre externe si europene pentru a pune in prim plan nevoile cetateanului. Pentru alti colegi cu experienta administrativa dar si universitara, Mihai Ghigiu si Alina Duduciuc, trebuie sa regasim mai bine componenta sociala in politicile publice, fie ele din domeniul educatiei sau sanatatii".