Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PDL, le cere parlamentarilor cercetati in dosarul Microsoft "sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei". "Anticipez ca 'Dosarul Microsoft' ar putea fi un act de 'distrugere creatoare' in societatea romaneasca. Noi nu am facut un proces al comunismului, dar 'Dosarul Microsoft' ar putea echivala cu un simbolic proces al postcomunismului romanesc. Din aceasta perspectiva, procurorii si judecatorii nu vor face doar un act de justitie, ci un adevarat act istoric", sustine Catalin Predoiu.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

Catalin Predoiu condamna intr-o declaratie politica "orice forma de tergiversare a anchetei din partea Parlamentului", in ceea ce priveste dosarul Microsoft. Prim-vicepresedintele democrat-liberal sustine totodata ca "trebuie facute deconturile la final in cazurile de coruptiesi banii recuperati de la infractori dati inapoi statului".

  • Reactia vine la o zi dupa ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca Biroul Permanent a cerut Comisiei juridice ca in termen de 15 zile calendaristice sa prezinte un raport cu privire la cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale in cazul senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu. Pe de alta parte, conducerea Camerei Deputatilor a dat termen de 10 zile Comisiei juridice pentru un raport similar privind cererea DNA in cazul deputatului Valerian Vreme.

"In aceste zile DNA isi continua o ancheta penala extrem de importanta pentru societatea romaneasca, in ceea ce presa a denumit deja ca fiind 'Dosarul Microsoft'. Putem considera munca procurorilor o proba certa a curajului lor de a ataca coruptia indiferent de culoarea politica a guvernelor si o dovada a capacitatii lor de a demonta si proba operatiuni complexe de coruptie", sustine Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PDL, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Acesta afirma ca "acordarea unui termen de 15 zile de catre Presedintele Senatului pentru incuviintarea urmaririi penale a doi senatori, sub pretextul studierii de catre Comisia Juridica a Senatului a celor 13 volume ale dosarului, arata o pozitionare ostila fata de Justitie. Votul Senatului trebuie sa fie simbolic si automat in favoarea cererii procurorilor, ca un semn clar al vointei politice de a se afla adevarul intreg cat mai repede. Dimpotriva, pretentia Presedintelui Senatului de a se analiza pe fond continutul dosarului, reflecta o mentalitate de cenzura a demersurilor procurorilor".

Fostul ministru al Justitiei precizeaza ca "DNA are un procent de condamnari de aproximativ 90% din totalul inculparilor din ultimii ani, ceea ce reprezinta o dovada a justetei si impartialitatii anchetelor, deci un argument in plus foarte puternic pentru a transforma votul Senatului intr-o formalitate simbolica de sprijin a eforturilor procurorilor de a se afla adevarul. De asemenea, Raportul Comisiei Europene asupra progreselor Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in Justitie arata ca, dupa 2012 Parlamentul a revenit la o politica de obstaculare a anchetelor procurorilor in cazurile de mare coruptie care vizeaza parlamentari".

Catalin Predoiu le cere presedintelui Senatului si tuturor membrilor Senatului "sa incuviinteze deindata cererile procurorilor de incepere a urmaririi penale in orice dosar de mare coruptie, indiferent de persoana senatorului cercetat. O astfel de politica nu ar fi doar una de sprijinire a Justitie, ci si de restabilire a credibilitatii Parlamentului in ochii cetatenilor romani".

"Cer parlamentarilor cercetati in orice dosar de coruptie, inclusiv in 'Dosarul Microsoft', sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei renuntand la orice forma de imunitate. Dincolo de aceste aspecte procedurale, anticipez ca 'Dosarul Microsoft' ar putea fi un act de 'distrugere creatoare' in societatea romaneasca. Noi nu am facut un proces al comunismului, dar 'Dosarul Microsoft' ar putea echivala cu un simbolic proces al postcomunismului romanesc. Din aceasta perspectiva, procurorii si judecatorii nu vor face doar un act de justitie, ci un adevarat act istoric", a declarat Catalin Predoiu.

Potrivit acestuia, "justitia romana va continua sa dovedeasca si celor care se mai indoiau faptul ca este o adevarata Putere in Stat. Trebuie facute deconturile la final in cazurile de coruptie si banii recuperati de la infractori dati inapoi statului, adica romanilor, de la care au fost furati cu cinism de cativa oameni care s-au crezut deasupra tuturor lucrurilor, inclusiv a legii, si au adus Romaniei prejudicii financiare si de credibilitate".

Amintim ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat pe 26 septembrie ca procurorul sef Laura Codruta Kovesi i-a transmis procurorului general solicitarea de a sesiza presedintele Romaniei, precum si presedintii Senatului, Camerei Deputatilor si Parlamentului European, pentru a putea sa inceapa urmarirea penala fata de 9 persoane "care in perioada in care se presupune ca au savarsit infractiunile au indeplinit functia de ministru".

Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita sau spalare de bani, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.

DNA are nevoie de incuviintarea urmatoarelor institutii pentru a incepe urmarirea penala fata de cei 9 fosti ministri:

  • Ecaterina Andronescu (in prezent senator - DNA asteapta raspunsul Senatului pentru incuviintarea inceperii urmaririi penale): ministrul Educatiei in perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008-1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008-2012, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, in perioada in care avea calitatea de ministru.
  • Valerian Vreme (in prezent deputat - DNA asteapta raspunsul Camerei Deputatilor), ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in perioada septembrie 2010 - februarie 2012 ministru, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in perioada in care avea calitatea de ministru.
  • Serban Mihailescu (in prezent senator - DNA asteapta raspunsul Senatului), ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani in perioada in care avea calitatea de ministru.
  • Dan Nica (in prezent membru al Parlamentului European - DNA asteapta raspunsul Parlamentului European), ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani
  • Adriana Ticau - (DNA asteapta raspunsul presedintelui Romaniei) ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani
  • Gabriel Sandu - (DNA asteapta raspunsul presedintelui Romaniei) ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani
  • Daniel Funeriu - (DNA asteapta raspunsul presedintelui Romaniei) ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 - 2012, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu
  • Alexandru Athanasiu - (DNA asteapta raspunsul presedintelui Romaniei) ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 - 2005, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani
  • Mihai Tanasescu - (DNA asteapta raspunsul presedintelui Romaniei) ministru al Finantelor Publice in perioada 2000-2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani

Citeste si: