Dan Voiculescu va fi judecat din nou de magistratii instantei supreme in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce Tribunalul Bucuresti a luat act de faptul ca acesta a fost ales senator. Potrivit Mediafax, Tribunalul Bucuresti a luat joi in discutie dosarul lui Dan Voiculescu, constatand ca in Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea privind validarea mandatelor senatorilor alesi in 9 decembrie.

Dan VoiculescuFoto: Rompres

Astfel, instanta a luat act de faptul ca Dan Voiculescu a fost ales senator, iar in acest context si-a declinat competenta de judecare a dosarului privind privatizarea ICA in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dosarul privind presupuse fapte de coruptie in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu este judecat alaturi de Gheorghe Mencinicopschi si de alte 11 persoane, va fi trimis instantei supreme, care va continua judecata.

Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie la Tribunalul Bucuresti, dupa ce in 29 iunie instanta suprema a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, in conditiile in care acesta si-a depus demisia din functia de senator incepand cu data de 25 iunie.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.