Prezenta la vot in Capitala a fost de aproximativ 40 %, putin mai mult decat la parlamentarele din 2008, dar sub media nationala. Ce au facut locuitorii Capitalei? Multi au fost interesati de altceva. Cel mai mare mall din Capitala era plin, bisericile la fel, in Piata Obor abia aveai loc sa arunci un ac. Oamenii au iesit chiar si la targul de Craciun din Piata Universitatii, in aer liber. De ce este mai importanta slujba de la biserica si vizita la mall decat alegerea viitorului parlament, explica sociologul Barbu Mateescu.

Mall din BucurestiFoto: Hotnews

Ora 12.00 Biserica Doamnei de pe Calea Victoriei

Slujba s-a terminat de cateva minute si luminile din biserica s-au stins. Au ramas aprinse doar cateva lumanari, care isi revarsa lumina calda pe peretii pictatii si pe chipurile smerite ale oamenilor. Biserica este aproape plina. Credinciosii asteapta la coada ca preotul sa-i miruiasca, dupa care se strang in grupuri de trei patru persoane sa schimbe cateva vorbe.Vorbesc despre copii, familie, sarbatori. Locul pare rupt de lumea vazuta la tv, doua lumi paralele. Alaturi, la o cafenea de fite, in alta lumina, cu alta voce, oamenii discuta in fata unei cesti de cafea.

Ora 12.30 Catedrala Sf. Iosif

In fata bisericii stau cativa copii care sar in fata trecatorilor si striga "USL - USL". Dupa usa grea a catedalei, se deschide o alta lume. Imensul edificiu este plin ochi de lume. Credinciosii stau aliniati pe bancile lungi de lemn si asculta predica preotului. Acesta vorbeste despre cum l-a ales Isus pe Ioan Botezatorul si le atrage atentia credinciosilor ca astazi si ei trebuie sa faca o alegere importanta, dupa care continua povestea din Biblie. Oamenii asculta linistiti predica, un copil incepe sa planga, afara ploua mocnit.

Ora 13.30 Piata Obor

In parcarea pietei o precupeata vinde ridichi. Gospodinele roiesc sa cumpere cele necesare pentru masa de Craciun. Desi mai sunt doua saptamani pana atunci, urmariti de fantasmele trecutului, oamenii simt nevoia sa-si faca provizii. "A venit multa lume azi, dar parca nici nu vine Craciunul, nu mai are lumea bani. Vin, se uita, cumpara de 2-3 lei si pleaca", spune suparata o vanzatoare de dulciuri. "Am saracit, mama! E din ce in ce mai greu! Nu merg la vot! Nu conteaza cu cine votam, toti sunt la fel. Ei o duc bine, noi murim de foame", spune o alta vanzatoare. Si in piata de legume-fructe e forfota. "O haina o mai carpesti si o mai porti, dar de mancare nu ai ce face", spune o taranca. "A fost si mai multa lume dimineata", spune femeia.

Ora 15.00 Mall-ul din Cotroceni

Caut de zece minute un loc in parcarea de la mall-ul din Cotroceni. Este plin ochi. Soferii au parcat pe rampele de acces, pe una dintre cele doua benzi din parcare, in fata usilor de intrare in magazin. Pe culoarele luminoase ale mall-ului, multimea se revarsa. Unii intra in magazinele de haine si se bucura de reduceri, altii mananca, altii stau la coada la film. O doamna asteapta la casa si analizeaza pe toate partile o pereche de cizme."Sunt rezistente la apa si acum, ca vine vremea rea, sunt bune, dar parca au pielea cam tare", se plange femeia. Dupa ce a stat un sfert de ora la coada, cand aproape i-a venit randul la casa s-a razgandit si s-a dus sa mai dea o tura prin magazin.

De ce bucurestenii au alte prioritati:

Barbu Mateescu, sociolog: "De cativa ani, romanii incep sa nu mai creada ca politicienii ofera solutii reale. In Bucuresti, unde retelele asistentiale sunt mai slabe decat in restul tarii, iar capitalismul este mai vizibil, politica pare un show mediatic de slaba calitate pentru majoritatea locuitorilor. Bucurestenii opteaza pentru solutii individuale (studii in strainatate, consumerism, locuri de munca in mediul corporatist bazate cel putin teoretic pe meritocratie, credinta religioasa asumata ca mod de viata)".