Premierul Victor Ponta a declarat ca Romania are nevoie de o viziune de dezvoltare si de disciplina bugetara, de un mod nou de cheltuire a banilor publici pentru ca contextul pentru dezvoltare economica "este mai favorabil ca niciodata", dupa perioada de austeritate suportata. El a mai declarat ca principalele asteptari ale investitorilor straini care vor sa vina in Romania sunt o legislatie predictibila, reformarea sistemului de achizitii publice si stabilirea zonelor de interes pentru investitii.

"Avem nevoie de repere, sa ne propunem ceva pana intram in UE, sa ne propunem ceva pana intram in NATO. In ultima vreme nu ne-am mai propus nimic si de aceea probabil nu am realizat aproape nimic si cred ca ceea ce lipseste Romaniei - si este datoria nu doar a oamenilor politic, ci a tuturor celor care sunt interesati de Romania - este o viziune de dezvoltare pentru urmatorii ani", a afirmat Victor Ponta, la Bucharest Forum 2012, care se desfasoara la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

In opinia sa, contextul pentru dezvoltare economica "este mai favorabil ca niciodata", dupa perioada de austeritate suportata.

"Romania a experimentat in ultimii poate cea mai dura terapie, cea mai dura perioada de austeritate, raportat la celelalte tari europene si nu doar. A supravietuit cu rani cu amintiri, cu responsabilitati politice, insa a fost o perioada in care imi doresc sa cred s-au invatat lectiile cele mai importante. Este nevoie de disciplina bugetara, de un alt mod de cheltuire a banilor publici", a sustinut seful Guvernului.

Ponta si-a exprimat convingerea ca dupa aceasta situatie dificila Romania va trebui sa-si valorifice potentialul pentru a inregistra o crestere.

"Cred ca avem un moment astazi zero cu potential pozitiv, cred ca lucrurile bune, dar si cele gresite facute in trecut trebuie sa ne ramana in minte ca ceea ce trebuie evitat in viitor. Trebuie sa intelegem ca nu vom avea niciodata bani la buget, bani pentru sanatate, pentru educatie decat daca avem un mediu de afaceri performant - si o spune un premier social-democrat -, da, cred ca lumea economica privata este cea care va construi dezvoltarea Romaniei, cea publica trebuie doar sa beneficieze si sa sprijine aceasta dezvoltare. Cred, de asemenea, ca nu poti intr-o democratie sa ai dezvoltare economica pe fondul unei nemultumiri si frustrari sociale fara precedent", a afirmat premierul.

"Am primit semnale referitoare la ceea ce se asteapta de la Romania si de la administratie: o legislatie predictibila si dupa aceea avantajoasa, cei 16% cota de impozitare asumata de toate marile forte politice, un alt sistem privind achizitiile publice - pentru ca intodeauna am distorsionat o competitie reala prin faptul ca in batalia pentru achizitii publice diferenta s-a facut nu pe criterii de competitivitate, ci pe criterii subiective si chiar politice - si o abordare foarte clara asupra prioritatilor si asupra zonelor in care Guvernul considera ca investitiile trebuie sprijinite", a mai spus Victor Ponta.

El s-a referit si la compania energetica Hidroelectrica, aflata in insolventa, afirmand ca batalia in cazul acesteia a fost una simbolica.

"Cred si consider ca modificarile legislative, dar mai ales initiativele concrete din zona energiei au pus bazele unei dezvoltari, la care Romania poate sa spere in mod real. Nu ma ascund in a recunoaste ca batalia de la Hidroelectrica a fost simbolica: poate statul roman sa se bata cu adevarat atunci cand interesele sale legitime si nationale sunt grav puse in pericol. Poate statul roman sa asigure marii jucatori care au venit si vin pe piata romaneasca si ma intreba cineva daca anul viitor sunt optimist referitor la investitiile straine si pomeneam ca o singura asociere - cea intre Exxon si OMV - anul viitor va investi un miliard de euro intr-un singur proiect", a spus premierul.

El a aratat ca un management semiprivat la compania energetica Oltenia a determinat trecerea de la pierderi la profit in cateva luni.

"Sunt absolut convins ca discutiile pe care le avem despre listarea Transgaz, despre Hidroelectrica sunt decizii politice, pe care, daca le luam in mod consecvent, vor deschide un potential pe care Romania nu l-a folosit pana acum", a adaugat seful Guvernului.

In context, premierul a mai afirmat ca el a pledat pentru schimbarea mentalitatii in Romania, sustinand ca, daca va miza pe ajutor extern si investitii mici, tara noastra poate fi "cel mult o statie vamala".

Bucharest Forum 2012 este organizat de Institutul Aspen Romania in colaborare cu American Chamber of Commerce, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si Foreign Investors Council.