Ion Iliescu a anuntat vineri seara, intr-o emisiune la Romania TV, ca il va sustine la algerile parlamentare pe Ionut Vulpescu, consilierul sau. Vulpescu, care este si secretarul executiv al PSD, candideaza pentru Camera Deputatilor in colegiul 13 din Sectorul 3. Vulpescu a fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu si in prezent este secretar executiv al PSD desemnat cu strategiile politice. Un alt protejat al lui Ion Iliescu, tot fost consilier prezidential si aparator al lui Ctalin Voicu - Serban Nicolae candideaza la alegerile parlamentare pentru un mandat de senator in Mehedinti.

Ion Iliescu si Ionut VulpescuFoto: Agerpres

Ion Iliescu a precizat la Romania TV ca a venit in emisiune tocmai pentru "a-si exprima sustinerea directa pentru Ionut Vulpescu".

"Eu cred ca ne aflam intr-un moment important al evolutiei noastre: schimbul de generatii. Am avut perioada de inceput, cand viata politica a avut cateva figuri reprezentative ale unei generatii in varsta - dl Coposu, Diaconescu, Ratiu, Campeanu, Ionescu-Quintus, Ovidiu Gherman, Sergiu Nicolaescu - generatia mea, oameni de 80 si peste 80 de ani.

Concomitent, coabitand cu noi in aceeasi perioada, generatia urmatoare, de 60 de ani, de premieri - Petre Roman, Vacaroiu, Nastase, Stolojan, Tariceanu, care continua sa fie prezenta in acest proces. Vine acum a treia generatie, de oameni de plus/minus 40 de ani - Victor Ponta, Antonescu. Din acest punct de vedere, Vulpescu vine la aceasta generatie, dar fiind si precursorul unei generatii care va urma, a celor in jur de 30 de ani si sub", a spus presedintele de onoare al PSD.

"Nu l-am ales intamplator pe Ionut Vulpescu. Pentru ca, desi la aceasta varsta inca tanara a lucrat cu mine timp de patru ani de zile la Administratia Prezidentiala pentru domeniul culturii si cultelor, dupa aceea, din 2004, am lucrat in continuare si a fost in stafful grupului nostru parlamentar de la Senat si continua sa fie, si a devenit si secretar executiv de partid. Vulpescu reprezinta generatia tanara si vine cu un bagaj - deci nu este un novice in politica - cu o experienta de vreo 12 ani in politica. Este unul dintre tinerii bine instruiti: doctor in filosofie, in domeniul eticii, un om care citeste, care scrie", a sustinut Iliescu.

Ionut Vulpescu a fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu in prezent este secretar executiv al PSD desemnat cu strategiile politice. Pe 26 septembrie a fost numit de catre Victor Ponta membru al consiliului de conducere al ICR.

Tot in septembrie Vulpescu si-a lansat o carte care cuprinde eseuri si cronici sportive "Din tara in care stanga e Cartu si dreapta e Lacatus".

Vulpescu intr-o postare de FB il critica virulent pe Gigi Becali, colegul de Uniune care candideaza din partea PNL in sectorul 6 din Bucuresti. "Modelul antimodel Gigi Becali ne reaminteste amarnic ca suntem o tara latina, rareori capabila de rationalizari si sistematizari.

(...) Gandirea economica a lui Gigi se reduce la o singura expresie: banii mei. Rareori, cand simte nevoia sa dea unele explicatii, el adauga o a doua: fac ce vreau cu ei. Gigi Becali nu e un politician, nu are datele pentru a fi asa ceva, e o stare de fapt. Romanii nu mai reactioneaza, ci feed-Becalizeaza. Se raporteaza, mimetic, naiv sau interesat, la viata si opera lui Gigi", scria Vulpescu pe 23 octombrie pe FB.

Pe blogul personal, Vulpescu scrie ca a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si are un master in Doctrina si Cultura si un doctorat in Filosofie. La capitolul orientare politica, Vulpescu noteaza "la stanga, unde e inima".

Fost consilier de stat al presedintelui Ion Iliescu si secretar de stat in Guvernul PSD-PDL (in 2009), Serban Nicolae intra in cursa pentru un mandat de senator in colegiul 1din judetul Mehedinti sustinut de USL. Nicolae a fost senator PSD de Ialomita in 2004-2008. El a candidat in 2008 pentru un post de senator in colegiul 4 din sectorul 2 al Capitalei, dar mandatul a fost castigat de sefa de sector a PDL, Anca Boagiu.

Nicolae a fost consilier prezidential in 2001-2004, sub mandatul lui Ion Iliescu. De asemenea, Nicolae s-a ocupat de avocatura el consiliindu-l jurdic pe senatorul PSD Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta, dar al carui proces inca nu s-a solutionat.

Un alt protejat al lui Ion Iliescu este europarlamentarul PSD, Corina Cretu. Intre anii 1992-1996 si 2000-2004, Cretu a fost consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Ion Iliescu. Din 2007 este europarlamentar PSD.

La inceputul anilor 90 Cretu a fost jurnalist la cotidianele „Azi”, „Cronica Romana” si „Curierul National” pana cand a fost observata de presedintele de atunci, Ion Iliescu. Acesta a numit-o consilier la Cotroceni. In iunie 2009, a candidat pentru un nou mandat de europarlamentar din partea PSD si a fost aleasa din nou.

Totodata, Iliescu s-a afisat ca sustinator al lui Marian Vanghelie care in 2011 i-a organizat o petrecere la Romexpo pentru a -i sarbatorii ziua de nastere La eveniment Ion Iliescu si-a lansat o noua carte cu tilul "Dupa douazec de ani". Mai multe detalii vezi aici.