Presedintele de onoare al PSD, Ion Illiescu, a criticat miercuri, intr-o postare pe blog, verificarile facute de Parchetul General si DNA in mai multe localitati din tara cu privire la referendum, denuntand "primitivismul feroce al haitelor de procurori care dau navala peste oameni pentru a-i chestiona daca au fost sau nu la vot". Iliescu a precizat ca Parlamentul, in calitate de "«organ reprezentativ suprem al poporului roman» [...] este dator sa intervina energic si sa cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile savarsite".

"Nu credeam ca, dupa Revolutia din Decembrie 1989, imi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce - haite de procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona daca au fost la vot pentru Referendum. In ce lume traim ?!!! De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive ? Dar, mai ales, cine i-a trimis intr-o asemenea misiune, de esenta fascista?", scrie Ion Iliescu in articolul intitulat "Despre procuratura si rolul ei".

Presedintele de onoare al PSD face trimitere la textul Constitutiei care stabileste atributiile Ministerului Public, intrebandu-se cum au aparat procurorii trimisi in aceasta "actiune de intimidare a cetatenilor «drepturile si libertatile cetatenesti», adica dreptul lor elementar de a-si exprima opinia prin vot liber ?". Iliescu considera ca raspunderea ii revine conducerii Parchetului General, "care a actionat la comanda."

"Prin asemenea acte se submineaza autoritatea institutiei in perceptia opiniei publice, a cetatenilor - care vad cum o institutie creata pentru a apara «ordinea de drept, ..., drepturile si libertatile cetatenesti» - se transforma in instrument de intimidare si de actiune impotriva cetatenilor! Dintr-un instrument de aparare a democratiei si a libertatilor cetatenesti, risca sa se transforme intr-un instrument de reprimare a libertatilor, pus in slujba unor interese inguste, in cazul de fata - in slujba unui om cu tendinte autoritare , care a pierdut sprijinul si increderea cetatenilor", scrie Ion Iliescu.

In incheiere, liderul social-democrat arata ca «Parlamentul, ca «organ reprezentativ suprem al poporului roman» - asa cum este definit de Constitutie - este dator sa intervina energic si sa cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile savarsite, sa o determine sa-si respecte atributele conferite de Constitutie!".