Victor Ponta a sustinut marti ca declaratia politica privind reprezentarea Romaniei la consiliile europene, adoptata marti de Parlament, reprezinta o solutie "inteleapta si functionala" si ca nu isi doreste sa se ajunga la un proces de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in cazul in care acesta nu va respecta declaratia forului legislativ, dar decizia apartine Parlamentului.

"Eu nu pot sa vorbesc despre asa ceva si nu imi doresc asa ceva", a raspuns el, intrebat de ziaristi daca majoritatea care a votat marti declaratia politica privind reprezentarea Romaniei la consiliile europene ar putea declansa suspendarea presedintelui.

"Este decizia Parlamentului in ce fel reactioneaza in privinta mea sau in privinta presedintelui" in cazul in care acesta nu respecta declaratia politica adoptata, a precizat Victor Ponta.

Primul ministru a sustinut ca trebuie invatate lectiile din 2007, cand s-a incercat prima oara suspendarea lui Traian Basescu, si ca el personal nu isi doreste "ca institutiile statului sa fie in conflict".

Intrebat din nou daca va avea o discutie cu Traian Basescu pe marginea acestui subiect, Ponta a raspuns: "Eu imi doresc o astfel de discutie. Evident ca vom avea o asemenea discutie".

Pe de alta parte, primul ministru a subliniat ca "Parlamentul adopta legi si declaratii politice de care poate sa nu tina cont cineva care nu face politica, dar cineva care ocupa o functie politica - premierul si presedintele ocupa o functie politica - nu poti sa nu tii cont de ea".

La insistentele ziaristilor legate de eventualitatea in care Traian Basescu nu va lua in considerare declaratia politica a Parlamentului, Victor Ponta a replicat: "Eu nu pun raul inainte, eu pun binele si cred ca si presedintele, ca si mine, ne dorim o colaborare a institutiilor, si nu un conflict intre institutii".

Acesta a precizat ca a primit invitatia sa participe la summitul UE de la presedintele van Rompuy, dar decizia legata de cine participa este una "nationala".

Victor Ponta spune ca nu vede declaratia adoptata marti drept o victorie personala, ci "o solutie inteleapta, functionala".

El a argumentat ca deciziile de la consiliu se adopta pe marginea documentelor pregatite in reuniunile ministrilor din tarile membre. "Merge presedintele la Bruxelles dupa care eu il astept la aeroport sa imi spuna ce am de facut?", s-a intrebat el, retoric.