"Poate in 2014 se va face o rocada, va veni la guvern, nu stiu, cineva de la liberali si vine un presedinte de la PSD. Eu cred ca sigur alegerile la prezidentiale vor depinde de ce se va intampla la parlamentare. (...) Am o foarte mare apreciere pentru Crin Antonescu si eu consider ca, la acest moment, este categoric candidatul nostru virtual pentru alegerile prezidentiale", a declarat deputatul PSD, fostul premier, Adrian Nastase, intr-un interviu pentru EVZ.

Adrian NastaseFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Intr-un interviu acordat ziarului "Evenimentul zilei", fostul premier Adrian Nastase a declarat ca nu sunt excluse rocade de pozitii in USL privind candidaturile la functia de premier si la cea de presedinte. Nastase a declarat ca in 2014, de exemplu, PSD ar putea prelua rolul de candidat la presedintie, iar liberalii sa dea seful guvernului.

  • "Eu cred ca sigur alegerile la prezidentiale vor depinde de ce se va intampla la parlamentare. Pana atunci mai este destul timp, daca nu vom face alegeri anticipate in urma unei suspendari a presedintelui actual. In conditiile astea trebuie sa tinem seama ca o alianta cum este alianta noastra nu poate sa dea avantaje numai unuia dintre partide, ci trebuie sa imparta cumva candidaturile, si atunci, daca noua ne-a revenit responsabilitatea sefului de guvern, atunci in mod firesc PNL-ului trebuie sa-i revina responsabilitatea candidaturii pentru presedinte.
  • Ca o chestiune de principiu, gandind acum cum stau lucrurile. Poate in 2014 se va face o rocada, va veni la guvern, nu stiu, cineva de la liberali si vine un presedinte de la PSD. Discutam despre variante absolut teoretice, dar vreau sa fie foarte clar ca noi nu ne propunem sa-i pacalim pe liberali si vrem cu buna credinta o aplicare rezonabila si corecta a intelegerii pe care am facut-o", a declarat Nastase.
  • Intrebat daca exclude sau nu o schimbare a rolurilor intre PSD si PNL, Nastase a raspuns: "Nu o exclud, dar ramane strict intre noi, pentru ca nu as vrea sa speculati aceasta chestiune pe ideea ca eu nu sunt de acord cu Crin Antonescu. Deci vreau sa fie foarte clar: am o foarte mare apreciere pentru Crin Antonescu si eu consider ca, la acest moment, este categoric candidatul nostru virtual pentru alegerile prezidentiale".

Ponta - premier, Antonescu - Presedinte - formula de lucru a USL inca de la inceput

Crin Antonescu si Victor Ponta

Crin Antonescu si Victor Ponta

Foto: Hotnews

Pe 4 februarie, PSD si ACD (PNL-PC) au semnat Protocolul Uniunii Social Liberale (USL). Potrivit protocolului, candidatul la prezidentale va fi stabilit in urma sondajelor, iar premierul va fi dat de partidul care nu va detine candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei.

Desi in protocolul semnat nu se precizeaza cine va candida din partea celor doua partide, liderii Ponta si Antonescu au repetat public, in repetate randuri, ca functia de premier ar urma sa o ocupe Victor Ponta, iar in cursa pentru alegerile prezidentiale, din partea USL, va candida Crin Antonescu.

In luna iunie, la lansarea modelului USL de reorganizare administrativa si de dezvoltare regionala, Crin Antonescu declara de pe scena Salii Palatului ca "PNL nu va guverna fara PSD si nu va fi Antonescu presedinte, fara Ponta prim-ministru".

Ideea cu Victor Ponta premier a fost reluata recent de lidierul PNL, Crin Antonescu. Acesta a declarat duminica, 23 octombrie, la Consiliul National al PSD, ca este convins ca USL va castiga alegerile, afirmand ca stie cum il cheama pe viitorul premier, transmite Agerpres. "Stiu cum il cheama pe viitorul premier: il cheama Victor Ponta", a spus Crin Antonescu de la tribuna Consiliului National al PSD.

Ludovic Orban: "Ar fi mult mai bine pentru Romania daca pozitia de premier ar apartine PNL"

Pe de alta parte, alte voci din cadrul USL sustin ca lucrurile nu sunt batute in cuie, si pana la alegerile din 2012, lucrurile s-ar putea schimba.

Ludovic Orban (PNL), intr-un interviu pentru Ziarul Ring, declara: "Nu spuneti Victor Ponta, viitorul prim-ministru, pentru ca protocolul USL nu reglementeaza cine va fi premier. Consider ca ar fi mult mai bine pentru Romania daca pozitia de premier ar apartine PNL si daca guvernul ar avea o componenta liberala mult mai puternica. Daca ar fi sa aleg intre Ponta prim-ministru si orice liberal, as alege un liberal".

"Daca, printr-o minune, Dinu Patriciu ar ajunge prim-ministru si ar sta macar doi ani, sunt convins ca ar sti ce sa faca in domeniul economic. Traind in lumea economica reala simte altfel lucrurile decat multi dintre noi, cei care nu ne confruntam cu problemele de pe partea cealalata a baricadei. Noi traim intr-o lume in care primim informatiile filtrate", a mai declarat Orban.

In replica, Alina Gorghiu (PNL), declara la inceputul lunii octombrie pentru e-politic.ro ca o posibila rocada Antonescu-Ponta reprezinta o discutie fara sens.

"Exista un protocol foarte clar al USL si in acest protocol pozitia PNL si PSD sunt armonizate in sensul in care premier din partea USL este Victor Ponta, presedinte din partea USL este Crin Antonescu. Nu spun ca nu se poate discuta despre o schimbare. Spun doar ca la momentul semnarii protocolului discutia a fost alta. Exista intotodeaua posibilitatea rediscutarii acestui lucru in functie de interesele generale de moment. Insa la momentul acesta mi se pare o discutie fara sens. Nici macar nu am ajuns in prag de alegeri cu atat mai putin la impartit functii de premier si presedinte", a spus Alina Gorghiu.

Crin Antonescu, dispus sa faca o rocada cu Ponta: PNL la Victoria, PSD la Cotroceni

Ideea unei schimbari a candidaturilor USL pentru functia de premier si cea de presedinte a abordat-o chiar si presedintele PNL, Crin Antonescu, care a declarat in iunie ca este dispus sa faca schimb cu Ponta.

"Nicaieri in protocolul acela nu scrie ca PNL are candidatul la presedintie, cu atat mai putin ca pe el il cheama Antonescu sau stiu si eu cum, sau ca PSD are pozitia de prim-ministru. Pe ipoteza asta se spune foarte clar insa ca exista o repartitie bipolara a acestor pozitii. Ca sa discutam practic, se intampla in felul urmator: presupunem ca ajungem la alegeri, da Dumnezeu, traim, mai facem alegeri, le castigam si USL trebuie sa desemneze un premier", a declarat Antonescu. (Sursa).