Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat marti ca prevederile legate de cercetarile speciale ale SRI, cuprinse in proiectul de lege initiat de presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Cezar Preda, au fost interpretate eronat, informeaza Agerpres. Maior a subliniat ca prevederile vizeaza doar cetatenii romani militari care lucreaza in cadrul SRI.

"S-a interpretat gresit la nivelul dezbaterii acea problema legata de cercetarile speciale; ele nu vizau aspecte externe Serviciului, nu vizau aspecte legate de cetatenii romani, ci de cetatenii romani militari care lucreaza in cadrul Serviciului. Acest lucru este in competenta oricarui serviciu de informatii din UE. Chiar mai mult decat atat, multe servicii de informatii din Europa au competente si mai largi inclusiv de aplicare a legii, tari cum sunt Spania, Franta, Polonia, tarile nordice", a declarat Maior dupa audierea sa la Comisia parlamentara pentru controlul SRI.

Directorul SRI sustine ca dezbaterea initiata in jurul propunerii legislative "cade in aceeasi plasa" a trecutului, dorindu-se reinventarea acelei directii "infame" din cadrul SRI. Maior a mai adaugat ca securitatea nationala se afla intr-o noua faza de amenintari, riscuri si vulnerabilitati iar Serviciul Roman de Informatii incearca sa trateze aceste probleme dintr-o perspectiva legislativa, dar si a competentelor Serviciului.

"Serviciul nu are competenta de initiativa legislativa si eu apreciez orice initiativa legislativa care vine in adaptarea vechilor legi ale securitatii la aceste noi fenomene", a declarat directorul SRI.

Maior a indicat ca este necesara si o mai buna concordanta intre diferite actiuni ale SRI si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Printre actiunile vizate se numara si masuri intruzive, precum interceptarile. "Sunt masuri, daca vreti, de crestere a drepturilor cetateanului in raport de aceasta masura intruziva, cum este spre exemplu informarea oricarui cetatean care a fost supus unei interceptari pe probleme de securitate nationala, sa fie informat la sfarsit ca a fost supus acestei interceptari. Eu cred ca este in favoarea cetateanului aceasta dimensiune", a declarat Maior.

Presedintele Comisiei pentru controlul SRI Cezar Preda, initiatorul proiectului de lege, a declarat ca va sustine, in continuare, propunerea facuta, considerand-o corecta.

"Cred intr-un SRI puternic si capabil sa asigure securitatea statului roman si pentru acest lucru astept orice comentariu bazat pe realitati, pe adevaruri si pertinente. Chestiuni cu trimitere in trecut, nu am nici o nostalgie dupa ce a fost in trecut si vreau un stat puternic", a explicat Preda.

Proiect de lege initiat de deputatul PDL, Cezar Preda, presedintele comisiei pentru controlul SRI, propune ca ofiteri anume desemnati de Serviciul Roman de Informatii sa poata fi numiti in calitate de "organe de cercetare penala speciala". Potrivit purtatorului de cuvant al SRI, Marius Bercaru, "este important de spus ca punerea in aplicare a cerintelor legale privind cercetarea penala speciala nu se confunda cu cercetarea penala in registru comun. Adica, deosebirea esentiala este ca cerccetarea penala speciala se refera strict la militarii activi si nu sfera comuna a infractionalitatii."

Redam, in cele ce urmeaza, propunerea deputatului PDL care da posibilitatea ofiterilor SRI sa efectueze acte de cercetare penala.

Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.33 din 3 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza astfel:

(...) Art 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

  • Art 13 - (1) Ofiteri anume desemnati ai Serviciului Roman de Informatii pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.
  • (2) Organele de cercetare penala speciale ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului.
  • (3) Pentru realizarea atributiilor prevazute la alin. (1), in cadrul unitatii juridice a Serviciului Roman de Informatii se organizeaza si functioneaza o subunitate specializata in care isi desfasoara activitatea ofiterii care au calitatea de organe de cercetare penala speciale.
  • (4) Serviciul desfasoara sau indeplineste orice alte activitati de aplicare a legii date in competenta sa, potrivit legii.
  • (5) Organele Serviciului Roman de Informatii nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest.

Vezi aici traseul legii si expunerea de motive

Citeste si: