Un proiect de lege initiat de deputatul PDL, Cezar Preda, presedintele comisiei pentru controlul SRI, propune ca ofiteri anume desemnati de Serviciul Roman de Informatii sa poata fi numiti in calitate de "organe de cercetare penala speciala". "Organele de cercetare penala speciale ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului", se arata in proiectul deputatului PDL, care modifica acte normative in domeniul securitatii nationale. Dezbaterea proiectului de lege, programata pentru marti, a fost amanata pana saptamana viitoare. Contactat de HotNews.ro, Cezar Preda a refuzat sa explice motivele demersului sau pana dupa sedinta comisiei.

Cezar PredaFoto: Rompres
  • UPDATE 20.30 Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI: "Este important de spus ca punerea in aplicare a cerintelor legale privind cercetarea penala speciala nu se confunda cu cercetarea penala in registru comun. Adica, deosebirea esentiala este ca cerccetarea penala speciala se refera strict la militarii activi si nu sfera comuna a infractionalitatii. Fiecare structura militara are competenta limitata. Solutionarea cauzelor revine instantelor militare".
  • Din precizarile SRI se intelege ca serviciul intentioneaza sa-si formeze propriul parchet iar ofiterii sa nu mai fie anchetati, ca pana acum, de parchetul militar, ci de o structura interna care sa aiba competente de cercetare penala. Proiectul de lege initiat de Cezar Preda este insa vag iar din el se intelege ca ofiterii SRI pot efectua acte de urmarire penala in orice dosar, nu doar in cele cu militari activi. Din precizarile SRI se mai poate intelege ca modificarile propuse sunt promovate de serviciu prin intermediul presedintelui comisiei de control SRI, Cezar Preda (PDL).

Deputatii au amanat discutiile pe proiectul de lege motivand ca au fost depuse noi amendamente care trebuie analizate. Conform staff-ului tehnic al Comisiei Juridice, amendamentele au fost depuse de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale la comisia de Aparare si urmeaza ca membrii comisiei sa le primeasca pentru analiza. Sedinta comuna a celor doua comisii a fost reprogramata pentru saptamana viitoare.

Termenul de dezbatere al proiectului de lege in Camera Deputatilor expira pe 19 octombrie si, potrivit procedurii legislative, acesta se considera adoptata tacita si merge spre dezbatere la Senat

Proiectul de lege initiat de deputatul PDL, Cezar Preda, presedintele comisiei pentru controlul SRI, a fost depus in Camera Deputatilor pe 28 iunie 2011. Pe 28 septembrie 2011, a primit aviz, cu majoritate de voturi, de la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale.

"Astazi am dezbatere in comisia de aparare si comisia juridica reunita dupa ce discut cu membrii comisiei va dau toate datele. Pana atunci nu vreau sa comentez", a declarat Preda pentru Hotnews.ro.

Redam mai jos integral propunerea deputatului PDL care da posibilitatea ofiterilor SRI sa efectueze acte de cercetare penala.

Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.33 din 3 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza astfel:

(...) Art 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

  • Art 13 - (1) Ofiteri anume desemnati ai Serviciului Roman de Informatii pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.
  • (2) Organele de cercetare penala speciale ale Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului. 
  • (3) Pentru realizarea atributiilor prevazute la alin. (1), in cadrul unitatii juridice a Serviciului Roman de Informatii se organizeaza si functioneaza o subunitate specializata in care isi desfasoara activitatea ofiterii care au calitatea de organe de cercetare penala speciale. 
  • (4) Serviciul desfasoara sau indeplineste orice alte activitati de aplicare a legii date in competenta sa, potrivit legii. 
  • (5) Organele Serviciului Roman de Informatii nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest. 

Mircea Toader, lider de grup, pentru HotNews.ro: "Nu s-a discutat sustinerea acestui proiect nici in partid, nici la grupul parlamentar. Nu stiu nimic de acest proiect, cred ca este o initiativa personala a domnului deputat. Personal nu sustin aceasta prevedere care ne-ar intoarce in timp la Securitatea dinainte de 89."

Costica Canacheu, presedintele comisiei de Aparare, pentru HotNews.ro: "Este un simplu proiect care intra in dezbatere. Mai mult nu pot sa va spun, nu cade luna de pe cer si nici soarele in ceea ce priveste acest proiect. Il vom dezbate azi. Daniel Buda, presedintele Comisie Juridice, a refuzat sa comenteze acest subiect.

Proiectul de lege, care le da ofiterilor SRI competente in activitatea de cercetare penala, este criticat si de specialistii din sistem. "Este greu de imaginat, intr-o societate democratica, care ar fi ratiunea pentru care ofiteri ai serviciilor secrete sa fie desemnati ca organe de cercetare penala. Din discutiile purtate inca succint cu colegii europeni a reiesit ca o astfel de structura nu doar ca nu exista in sistemele lor de drept, dar este inimaginabila. Urmarirea penala este parte a procesului penal si trebuie sa respecte toate garantiile unui proces echitabil. O unitate aflata sub controlul direct al SRI, ce desfasoara acte de urmarire penala, este incompatibila, din punctul nostru de vedere, cu exigentele statului de drept. Vom urmari atenti mersul dezbaterilor in Parlament", a declarat pentru HotNews.ro judecatorul Dana Garbovan, membru in Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Vezi aici traseul legii si expunerea de motive

Stire in curs de actualizare