Ar putea sa para ciudat ca o universitate care preda medicina dentara si stiinte ale comunicarii sa adauge brusc si un curs sui generis de economie avansata. Universitatea Apollonia Iasi preda asa ceva, prin puterea exemplului, viitorilor sai studenti. Acestia se pot inscrie la cursuri si fara diploma de bacalaureat, cu conditia sa obtina diploma pana la finalul celui de al doilea an de cursuri. Nu stiu daca exprimarea apartine chiar Universitatii, daca e asa e aproape amuzanta prin absurd si nerusinare, scrie Doc pe blogul Inventarul stricaciunilor politice.

E absurda pentru ca vrea sa conditioneze un eveniment de acum (inscrierea la facultate) de unul din viitor (luarea bacalaureatului). E nerusinata pentru ca absolva Universitatea de vreo responsabilitate in situatia in care studentul nu ia bacul : e responsabilitatea lui exclusiva, caci a fost inscris cu conditia sa-l treaca!

Asta e echivalentul unui ”fine print”, conditie bine ascunsă într-un contract, care oferă un avantaj semnificativ celui care îl redactează. Contractul în sine pare să fie unul din categoria exotică a instrumentelor derivate, care au ajuns celebre – într-un sens negativ – odată cu criza financiară începută în urmă cu doi ani. Pe cât pot eu întelege, aceste contracte au în comun faptul că câstigul sau paguba lor depinde de evolutia viitoare a unui indicator. Universitatea Apollonia îi invită să joace la bursa bacalaureatului pe cei care n-au învătat destul ca să-l treacă. Dacă acesta o să aibă o evolutie pozitivă – în sensul că va putea fi trecut – în viitorii doi ani atunci jucătorul devine absolvent de studii superioare cu unul sau doi ani mai iute. Dacă nu atunci pierd nu doar bacul, ci si diploma de absolvire si taxele de studiu. Ar fi trebuit să citească scrisul mărunt din contract.

Însă indicatorul ”usurinta de a lua bacul”, de care e legat acest contract, este echivalent cu altul, considerând circumstantele. Apollonia nu are cum să filtreze candidatii ”care au picat bacul din greseală dar peste un an, doi o să-l poată lua sigur”. Nu are vreun mijloc să tină departe candidatii care nu au luat bacalaureatul pentru că nu sunt în stare să-l ia, în mod cinstit, considerând nivelul de dificultate al examenului si pe cel de pregătire al lor. De asemenea, mă îndoiesc că universitatea ieseană îsi propune să instruiască studentii ea însăsi, să alterneze cursurile de medicină dentară cu cele de analiză matematică. Si atunci, ce alte variabile mai rămân? Trebuie doar să ne reamintim sursa dificultătilor de anul acesta si faptul că, cu doar doi ani în urmă, bacalaureatul era aproape o formalitate. Indicatorul este, de fapt, ”scăderea strictetii examenului”. Mai departe, tinând cont de faptul că această strictete a fost impusă de la vârf, si că dl Funeriu nu are motive si nu arată vreo intentie de-a renunta la ea, indicatorul devine ”înlăturarea ministrului Educatiei”. Universitatea Apollonia invită picatii de la bacalaureatul de anul acesta să parieze 600-1200 de euro/an pe faptul că dl Funeriu îsi va pierde postul ministerial în următorii doi ani.

Bun, citesc azi că Universitatea Apollonia si-a retras oferta, spunând că au fost atacați din toate părtile si că a fost doar o propunere si au sperat doar să genereze o dezbatere serioasă despre această ”generatie necăjită”. N-au precizat dacă se referă la elevi sau la profesorii fabricilor de diplome, am o bănuială că necazul acestora din urmă e mult mai mare. Oricum, cred că vorbim doar de un esec de etapă. Războiul fabricilor de diplome cu ministrul Funeriu o să continue, si mai încrâncenat.

Comenteaza pe blogul Inventarul stricaciunilor politice.