Este intr-adevar o adevarata nebunie ceea ce se intampla. Un program de saptezeci de milioane de euro se blocheaza pur si simplu, lasand oamenii care faceau coada pentru a da bani statului pur si simplu cu buza umflata. "S-a blocat serveru'!". Asta a fost explicatia aberanta si sfidatoare pe care au oferit-o bravele noastre autoritati. Ca lucrurile sa para de-a dreptul tragice s-a dat vina pe Oracle care, chipiurile are o problema atat de mare incat softul minune trebuie oprit pana luni. O aberatie mai mare nici ca am auzit. Pai pe logica asta desteapta ne rezulta ca mai mult de trei sferturi din bancile lumii ar trebui sa stea deoarece si ele folosesc baze de date de la Oracle.

Maretul program pentru care s-au aruncat atatia bani face ceva exceptional: este capabil sa spuna daca un individ este sau nu asigurat si tine evidenta retetelor compensate si a diagnosticelor asociate. Intr-adevar, o chestie extrem de complexa; un task pe care i-l poti da unui student ca sa verifici daca a inteles ce-s alea baze de date relationale. Avand in vedere ca firma Siveco nu e la primul contract baban cu statul, as fi si eu curios sa mi se motiveze pe ce s-au cheltuit banii aia, sau, mai bine spus, cum s-a facut taxarea. Sunt curios cat dracu' e pretul pe linia de cod la aceasta firma.

De asemenea, ar fi interesant de vazut cine anume a facut caietul de sarcini, selectia furnizorului si care a fost motivarea. Nu de alta, dar Basescu si Boc se dadeau de ceasul mortii ca e un dezastru la bugetul asigurarilor de sanatate. Mai mult, am inteles ca dezastrul e atat de mare incat mai trebuie inchise niste spitale. Pai daca lucrurile stau atat de nasol, de unde naiba exista banii astia pentru ultraperformantul sistem informatic, girat de insasi maretia sa basescu? Evident, intotdeauna se gasesc bani pentru niste chestii "de calitate". Si pentru ca am ajuns la acest punct, as avea si eu o intrebare subtila: cat a cheltuit pana acum statul roman (incluzand aici si companiile din subordine) cu softurile produse de firma Siveco si cate din aceste softuri sunt inca functionale?

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Dan Diaconu.