Initial, problema era a bancilor si a activelor lor toxice. Apoi, problema a devenit una globala, a statelor. S-a ajuns ca Statele sa ia credite cu buletinul. Mai toate s-au trezit cu deficite bugetare uriase pe care nu le pot acoperi. Americanii, spaniolii, britanicii (mai putin China) constata dintr-o data ca au bugete nesustenabile pe care musai e sa le opereze. Economia este insa un joc cu suma nula. Daca cineva pierde, altcineva castiga. In cazul acesta, cine castiga?, se intreaba Dan Popa pe blogul lui.

Au fost bani multi in piata, facuti din mouse. Bani speculativi, neancorati unor active reale. Nu aveau in spate, nimic. Erau simple cocoloase de hartie, pe care scria dolar, euro sau lira sterlina. Era clar ca la un moment dat se va rupe totul.

In Romania, treburile stau prost. Nu doar pentru ca politicianismul ieftin de la noi face ca bisturiul sa taie orice altceva decat organul bolnav, ci si dintr-un alt motiv. Vin din urma scadente de plata ale unor imprumuturi mai vechi. E ca si cum, vorba unui prieten, te-ai trezi brusc ca in 10 ale lunii mai ai de achitat o rata, in 11 iti mai apare o scadenta, in 12 trebuie sa returnezi alti bani samd. Nu ai banii astia pentru ca nu produci. Sau produci, dar ineficient.

Guvernul avea exces de personal si o groaza de pensionari care au obtinut smechereste pensia si carora nu mai ai ce le face, degeaba te pui acum cu controale pe ei. Ce a facut, in schimb? A taiat salariile cu 25% si a mai urcat si TVA-ul cu 5 pp, ca sa fie totul ok.

Ai avut politici prociclice, iar din prociclicitatea asta se iese al naibii de greu, mai altfel spus. E (comparatia nu imi apartine) ca atunci cand intri intr-o hazna si dupa ce cu mari eforturi iesi de acolo, e clar ca puti ingrozitor.

Dar nici macar asta nu e relevant. Sa ne inchipuim ca maine, Romania face eforturile necesare sa se incadreze in parametrii Maastricht. Ca isi duce deficitul bugetar la 3%, ca isi regleaza problema inflatiei samd. Credeti ca sentimentul investitorilor (care o fi ala, care or fi aia?) se va schimba ? Teama mi-e ca investitorii judeca dupa alte percepte decat scrie la carte. Daca vor sa ti-o traga, ti-o trag. Daca vor sa iti dea bani ieftini, iti dau.

Sa presupunem, cum ziceam, ca ne vom incadra de maine in macroindicatorii unanim acceptati pe glob. Vor munci romanii mai eficient de a doua zi? Vor fi politicienii mai coerenti si vor sustine masurile economic corecte? Sau vom asista la aceleasi coterii debile, prin care inainte de alegeri se dau bani (tot din mouse, sa fim clari) pentru lucrari de partid (spagi electorale) care nu de putine ori raman nedecontate si formeaza celebrele arierate care inflameaza inflatia. Sa dea Domnul sa fie asa, dar am mari dubii. Cu cate ne va merge mai bine, cu atat se vor gasi unii care sa ne faca sa ne mearga mai prost. Nu stiu daca o idee ca Statul sa se imprumute direct de la populatie nu ar fi una buna. Trebuie gasita insa o formula mai sofisticata, intrucat simplul titlu de stat nu stiu daca ar avea succes.

Uitati-va la tot ce e in lume. In Franta, Guvernul Fillon incearca o reforma (la cat sunt ei de ne-reformabili…). Esueza si demisioneaza. Irlanda e presata sa faca noi imprumuturi. Grecia vrea prelungirea maturitatii imprumutului de 110 miliarde de la FMI, ca nu mai are bani. Spania traieste din imprumuturi. Elvetia vrea impozitarea marilor averi (ca acolo chiar e de unde sa scoti bani). Marea Britanie vede o reintoarcere a recesiunii. Cititi discursul guvernatorului Mervyn King de la prezentarea Raportului privind inflatia. Doar Germania o duce bine, dar pana la urma, intr-un spital plin de bolnavi, nu poti sa ramai mult timp singurul pacient sanatos.

Razboiul se duce intre SUA si China. Momentan, China e favorita, dar si acolo inflatia incepe sa suie. Or, o inflatie in China, atata ar mai lipsi bolii economiei globale. E o nebunie ceea ce se petrece momentan in lume. Nu mai zic de faptul ca o planta (care se gaseste pe platoul tibetan- ii zice caterpillar fungus) a ajuns la fel de valoroasa ca aurul. Mai tineti minte nebunia bulbilor de lalea? Nebunia este cuvantul elegant. Cel mai putin elegant este rahatul.

Toate statele sunt, foarte pe scurt, in rahat. Punctul lor comun asta e in acest moment. De aceea vorbeam de etalonul rahat.

PS Nu am vorbit despre capitalizarea crizei de catre nationalisti sau de ceea ce se intampla in regiunile cu probleme din zona Israelului. Sinn Fein a anuntat ca va candida in Irlanda, asta fiind cel mai recent exemplu.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa