Ceva nu merge. Sistemul e prost, nu neaparat e de vina cineva anume. Basescu a fost prost inspirat cand l-a numit pe Boc? Opozitia a fost prost inspirata ca nu a stiu sa fie mai flexibila atunci cand interesele tarii cereau un premier capabil? Bancile nu mai dau credite de teama ca firmele vor intra in insolventa si ca vor ramane cu banii. Companiile ezita si ele sa se imprumute, de teama viitorului incert. In plus, au aparut si clientii nemultumiti de tratamentul pe care bancile il aplicau si care vor razbunare. Eventualele procese intentate ar putea slabi capacitatea unui sistem inca fragil, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Pe plan economic, stam inca si mai prost. Statul nu are bani nici macar sa isi achite ratele la fostul imprumut de la FMI si ar putea sa isi rostogoleasca datoria pentru la anul. Ce va fi dupa, vom vedea.

La Finante, Vladescu a fost schimbat. Nu stiu daca argumentul este cel care circula ca zvon prin piata (ba ca nu era de gasit atunci cand Boc il voia aproape, ba ca nu voia sa numeasca in administratiile locale oamenii ceruti de Partid), dar in locul lui a fost adus in mod cert o persoana cu o anvergura mult mai mica.

Am discutat cu oameni din tot spectrul economic (banci comerciale, banca centrala, analisti, profesori de economie, oameni din Guvern): Ialomitianu nu a impresionat pe nimeni pana acum. Singurul care il sustine si il recomanda este Mihai Tanasescu, fostul ministru de Finante, angajat in prezent al FMI. “Il cunosc bine pe dl. Ialomitianu. In perioada 2000-2004 dansul a fost director general al directiei finantelor publice Brasov. Am avut o colaborare corecta, dansul fiind un bun manager si aplecat in principal pe o colectare cit mai buna. In acea perioada dansul a avut o activitate aplecata si asupra unor restructurari care au avut loc la unele intreprinderi mari din Brasov (Tractorul). In general este un economist bun cu un potential mare. Nu are o activitate externa foarte bine cunoscuta, dar cu putin ajutor sunt convins ca o sa reuseasca”, imi spunea dl. Tanasescu.

Parerea mea este ca dl. Ialomitianu a fost numit acolo pentru a respecta intocmai ceea ce Partidul o cere. Desigur, in limitele intelegerilor internationale la care Romania este parte (in principal, acordul cu FMI, CE etc). E posibil sa ma insel, iar domnia sa sa fie un “Pele” al finantelor, inca nedescoperit.

Nimic bun nu vad pe orizontul de timp de un an, din pacate. Cine vorbeste ca in 2011 vom avea crestere economica, am impresia ca se joaca cu vorbele. De unde sa vina cresterea? Nu e irational sa fii un abonat al optimismului public, cand totul in jur arde?

Nu am auzit pe nimeni nici din fosta conducere a Finantelor si nici din cea actuala sa propuna unor oameni de afaceri sa intre in Guvern (Minister). Cei de acum sunt cu siguranta buni finantisti, dar teoria nu se mai pupa demult cu practica. Cei doi ani care au trecut au demonstrat suficient ca mentalitatea lor nu are nicio treaba cu functionarea economiei, singura filosofie fiind: ”Vrem bani la buget, ca n-avem!”.

Puneti niste oameni de afaceri respectabili sa faca niste planuri de redresare, pentru ca ei stiu cel mai bine unde si de ce merg prost lucrurile. Colaborati mai strans cu BNR, chiar daca solutiile propuse de ei dor la inceput. Lui Isarescu i se pot reprosa unele lucruri (excesul de prudenta in anumite momente, de pilda) dar nu ca ofera solutii hazardate sau nefundamentate.

Cat despre banci, Cristi Hostiuc a scris un foarte bun text in ZF, dupa ce Dan Pascariu a trimis si el ziarului un punct de vedere.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa