Nevoia disperata de a recupera in forta fieful pierdut, Bucurestiul, l-a determinat pe Traian Basescu sa apeleze tocmai la cel care l-a refuzat, in 2008, cu o candidatura la Primaria Capitalei: Liviu Negoita. Cu o zi inaintea nominalizarii-surpriza, seful statului a recunoscut public ca a pierut teren in Capitala, fiind la egalitate cu un alt candidat. Problema nu e numai asta. Toate masuratorile credibile arata un tur doi pe muchie. Batalia se anunta stransa intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Vineri, seful statului i-a invitat practic pe bucuresteni sa decida viitorul presedinte al Romaniei.

Pentru amandoi, fiecare vot este vital. Pana acum, au alergat prin tara dupa acelasi electorat. Au executat un ritual electoral identic: pupat cruci si amarasteni, tuns oi, bani pentru fermieri etc.

Traian Basescu a descoperit subit un rezervor de voturi abandonat: Bucurestiul. A facut rapid stanga-n-prejur si a cotrobait prin debaraua partidului.

Aici se bate cu Crin Antonescu, insa candidatul PNL are putine sanse sa intre in turul doi. Speculand voturile din Capitala, Basescu spera sa sprinteze pe ultima suta si sa-i ia fata lui Mircea Geoana. Lupta sa-si corecteze pierderea de altitudine cu un aspirator de voturi construit dupa tehnologia Klaus Johannis. Negoita e un fel de neamt de dambovita, cu discurs clar si credibil, dar sters ca politician si fara vreo specializare de mare finantist.

Calare pe iepurasul Negoita, Basescu se intoarce vioi in campanie cu mana intinsa dupa voturi, dupa ce bucurestenii l-au refuzat pe Vasile Blaga anul trecut, preferand comedia Sorin Oprescu. La mila bucurestenilor, Mircea Geoana nu poate spera. Capitala n-a fost niciodata fief PSD.

Nominalizarea lui Liviu Negoita are explicatii de ordin pur electoral, fara mare lagatura cu interesul public. Urgenta Romaniei este sa aiba un Guvern si un premier in stare sa traverseze criza economica. Pentru asta, mai trebuie sa treaca si de Parlament. Nu e clar daca Liviu Negoita, cu toate performantele sale gospodaresti, are anvergura de premier in vremuri care reclama multa pricepere economica.

Nu e clar nici cum va trece de un Parlament dominat de o majoritate inca functionala. PSD, PNL si UDMR au posibilitatea sa boicoteze Guvernul Negoita si altfel, fara sa riste alegeri anticipate. Sau, chiar daca Guvernul Negoita va trece, sustinerea sa politica va fi extrem de fragila, va putea sa pice in orice moment.

Privita din perspectiva presedintelui, nominalizarea primarului Liviu Negoita poate sa-i aduca voturile de aur. Insa alegerea de azi arata si disperare, nesiguranta si ceva din teama perdantului. A jucat azi o carte decisiva si vom vedea peste doua saptamani daca ea este si castigatoare.

Din perspectiva interesului public, un eventual Guvern Negoita are slabe sanse sa scoata Romania din criza politica si economica, la fel cum nici Klaus Johannis n-ar vi avut vreun atu in plus, in afara unei majoritati discutabile. Geoana si Antonescu se ataca dur la televizor si se prefac ca se inteleg in Parlament, adica exact ce faceau Basescu si Tariceanu, Boc si Geoana. Ce garantii ne da coalitia PSD-PNL-UDMR ca Guvernul Johannis i-ar fi impacat?

Apoi, nominalizarea unui personaj politic aflat in conflict cu propriul partid risca sa amplifice frustrarile si tulburarile din interiorul PDL, tinute sub capac doar de campania electorala. Acum vreo o luna de zile, greii PDL se plangeau pe la intalniri de taina de modul in care Negoita se ocupa de Capitala din punct de vedere politic, ca partidul e ca si mort in Bucuresti din cauza lui. Insa acestea devin deja detalii nesemnificative in raport cu interesul general. Cui ii pasa acum de macelul pedelistilor?

Mizand aproape totul pe cartea Liviu Negoita, presedintele-jucator-de-poker-politic a chemat bucurestenii sa decida scorul final. Viitorul presedinte al Romaniei este la mana lor.