Cind Mircea Geoana nu crede o iota din ceea ce spune sau cind ii fuge presul de sub biroul de la partid, are o figura de parca la usa proaspetei fundatii de utilitate publica "Renasterea", bat creditorii de la RAPPS. E sumbru, face gesturi ample, ba cu pumnul, ba cu degetul, ba cu ambele miini, vorbeste rar si cu dictie. Cind Geoana e apocaliptic, te bufneste risul. Asta si pentru ca la el apocalipsa soseste ciclic si e insotita de aceleasi cuvinte.

Anuntul de luni ca PSD nu va mai vota nicio lege in parlament, dara-mi-te o restructurare guvernamentala, pentru ca, vezi doamne, nu are sustinere, e in acest registru. Mai rau, e cel de-al 314,99-lea si publicul l-a invatat deja pe dinafara.

Lipsa sustinerii in parlament este ultima descoperire a lui Geoana, una la care nimeni nu se gindea si mai ales n-o vedea! Pacat ca n-a facut-o atunci cind partidul si-a dat votul la investitura cabinetului Tariceanu II. Sau atunci cind putea sa scape de guvern votind barbateste propria motiune de cenzura sau macar pe a altora. Geoana putea sa dea " romanilor sansa sa aiba un nou inceput" respingind bugetul pe 2008, inclusiv partile generoase pentru judetele in care domnesc baronii locali PSD. Ca sa nu mai discutam ca putea sa fie mai cu grija la marirea pensiilor, alocatiilor si lefurilor, nu de alta, dar daca visul de guvernare deplina si nu in concubinaj i se implineste va miorlai aria tristei mosteniri.

Faptul ca PSD cere "demisia de onoare" unui cabinet de la care, daca e sa te iei dupa atacurile furibunde din ultima perioada, n-ar avea de ce sa se astepte la vreo urma de onoare, este semnul sigur ca baletul "si la guvernare si in opozitie" va continua pina la alegerile la termen. Solutia politica de care vorbeste liderul PSD e foarte la indemnina si ea se numeste motiune de cenzura. Doar ca in acest caz, nenorocirea chiar s-ar putea petrece: guvernul va cadea. Cum nimeni in PSD, de la baron local la Ion Iliescu si Hrebenciuc, nu vrea asta, Geoana este lasat din cind in cind s-o mai ia pe aratura, ca sa se simta si el lider.

Surse din PSD s-au grabit sa sopteasca pe la urechile ziaristilor ca, de fapt, e vorba de o intelegere chiar cu liberalii, iar iesirea lui Geoana este, asa, un efect de scena. Cerindu-le sa-si lase mobilele la usa, evident, ca sa nu afle dictatorul Basescu ce pun la cale, Geoana le-ar fi comunicat la ultima sedinta ca a avut discutii cu liderii PNL sa declanseze alegerile parlamentare anticipate simultan cu cele locale. Scenariul ar fi fost agreat de toata suflarea pesedista, framintata doar de o singura, eterna si insolubila problema: cum se va ajunge concret la anticipate daca PSD nu da o mina de ajutor. Si pentru ca dilema sa fie si mai ingrozitoare, Tariceanu le-a taiat dintr-un condei de pe lista si varianta "demisiei de onoare" si pe cea a restructurarii. Sigur pe situatie, premierul i-a invitat sa depuna o motiune de cenzura. Si el si prietenii stiu de ce.

Geoana nu s-a multumit insa sa cera la televizor demisia guvernului, ci a inceput sa faca vizite de curtoazie pe la partidele prietene. PC i-a promis ca o sa-i sustina proiectele de legi in parlament, uitind ca in plin “blocaj” tocmai i-a votat reducerea TVA la 5%. UDMR a transmis ca deocamdata localele sint in mai si generalele la termenul lor, dar ca, desigur, Basescu a fost, este si va ramine pe veci inamicul numarul 1. Intilnirile cu tema de-a anticipatele si demisia de neonoare par mai mult o forma de petrecere a timpului liber.

In rest, faptul ca Geoana isi umfla de citeva ori pe luna pectoralii cam distrofici si azvirle cu rosii rascoapte in Guvern nu impresioneaza pe nimeni. In tot cazul, nu pe colegii liberali de la guvernare. Acest tip de discurs suna atit de fals, incit ai senzatia ca l-a scris Dan Andronic la dicteul Noricai Nicolai.

PS. Amenintarile lui Geoana au fost puse in practica marti, cind deputatii PSD au votat cu mai multe degetele legile Guvernului. Ca intotdeauna au pus umarul si colegii de la PNL, PRM si PC. Blocajul a functionat la turatie maxima.