Unii o vad deja dusa, dar cred ca se grabesc. Ministerul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat un control de fond la DNA, pe managementul institutiei. In paralel, Inspectia Judiciara a CSM va realiza propriul raport in urma plangerii celor trei procurori in frunte cu Doru Tulus. Aceste verificari nu se pot face peste noapte. Apoi, oricat de grave ar fi acuzatiile cu care se confrunta azi conducerea DNA, un control de fond nu va putea ignora realizarile. Nu sunt deloc putine, institutia a ajuns model european de bune practici, iar toate rapoartele MCV vorbesc la superlativ despre DNA. La randul ei, Kovesi este cunoscuta, apreciata si premiata in afara Romaniei pentru activitatea ei (doar saptamana trecuta a incheiat un protocol de colaborare cu Parchetul Financiar din Franta).
Aici totul depinde de buna credinta a inspectorilor si, evident, de decizia politica. Mai conteaza si cat se umfla scandalul, daca apar noi acuzatii si mai ales probe. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a evitat pana acum miscarile bruste, fapt care l-a facut impopular in PSD si presa mogulilor. Dar ceva pare schimbat in atitudinea lui. Inca de la audierile din Parlament de acum cateva zile, ministrul justitiei pare ca a tinut sa dea satisfactie majoritatii PSD – ALDE minimalizand rolul si importanta procurorilor anticoruptie.
- "Norma penala este ultima bariera la care trebuie sa se apeleze. Avem o strategie nationala anticorutpie, trebuie pornit de la prevenire, de la educatie. Si DNA si Legea 78 (legea speciala privind faptele de coruptie - n.r.) trebuie sa devina ultimul, si nu primul instrument in combaterea coruptiei. Sigur ca trebuie sa ii descoperim si sa ii condamnam pe vinovati. Dar sa ne gandim si la cei care intra in marja erorii judiciare. Sa ne gandim la zilele si noptile petrecute in penitenciar de un roman nevinovat." (Tudorel Toader, la audierile din Parlament de joi, 29 iunie)
Raportul Inspectiei Judiciare nu este insa litera de lege, el poate fi contestat in instanta de Kovesi, caz in care incepe un lung proces cu CSM. Prin urmare, hotarator ramane raportul ministrului Justitiei, decizia luata in urma lui. Repet: raportul nu poate ignora total evolutiile consemnate de oficialii europeni in raportele MCV, chiar daca ministrul Justitiei a declarat ca se simte obligat sa nu vada doar partea pozitiva, ci si pe cea negativa. Este de asteptat, prin urmare, ca raportul ministerului sa acorde mai multa atentie potentialelor erori si abuzuri comise de procurori.
Daca Toader va solicita, totusi, schimbarea sefei DNA, putem fi convinsi de pe acum ca PSD si ALDE, sustinuti de aproape toate partidele politice, vor cauta sa impuna un procuror obedient, de felul lui Ioan Amarie, primul sef al DNA sub Adrian Nastase, care sa deranjeze cu anchetele lui cel mult controlori de tren si functionarasi neinsemnati.
Doar ca schimbarea o ia pe semnatura un singur om: Klaus Iohannis. Nu cred ca presedintele Iohannis va putea accepta ca prin semnatura lui sa puna pe butuci lupta anticoruptie din Romania dupa ce s-a prezentat in America lui Trump si in Germania lui Merkel drept ultimul garant al statului de drept si al independentei justitiei. Daca o va face, sansele la al doilea mandat scad simtitor. Justitia este cam tot ce va putea pune pe masa. Daca pierde si aceasta carte, nu-i raman prea multe de jucat in campania electorala. Publicul care a iesit in februarie masiv in strada impotriva ordonantei 13 va intoarce armele in mod previzibil impotriva presedintelui Iohannis. Potrivit legii, seful statului numeste procurorii sefi la propunerea ministrului justitiei, cu avizul consultativ al CSM.
Apoi, daca se ajunge la neutralizarea DNA, se pierde ceva esential in societatea romaneasca: speranta. Este vorba de ultima reduta institutionala perceptua de public ca se lupta in mod real cu politicienii si functionarii corupti. Marile dosare finalizate cu condamnari au dat speranta multora ca inca nu e totul pierdut, ca tara se mai poate insanatosi candva si ca exista o perspectiva. Speranta este unul din motoarele esentiale in functionarea intregului angrenaj si un factor cheie al coeziunii sociale. O Romanie prabusita institutional, lipsita de orizont si speranta va fi rapid abandonata de cei mai activi si creativi dintre cetatenii ei. Cu totii ne putem imagina viitorul pentru noi sau copiii nostri oriunde in UE.
Oricum se va termina intreaga poveste, DNA va iesi slabita. Oricine va conduce institutia va trebui sa scoata procurorii din starea de demotivare si suspiciune reciproca, sa reia marile anchete care au dat continut institutiei si sa le duca la bun sfarsit in mod profesionist. Doar asa isi mai poate prezerva DNA prestigiul si increderea de care inca se bucura in ochii publicului intern si extern.
Ultima reduta a luat foc si arde in flacari dar e prea devreme sa spunem ca a fost cucerita.
Ce n-au reusit Cristoiu, Udrea, Basescu, Ghita, Ponta si Andronic, comisia parlamentara de ancheta a sindrofiei de sf Nicolae din sufrageria lui Oprea, va reusi, se pare, dl ministru Tudorel, mult schimbat dupa recenta lui reincarnare.
Nu trebuie sa inghitim inca o ticalosie, inlaturarea unui om care a muncit serios, dar a suparat mafia. Nu ne putem ascunde prefacandu-ne ca asistam la o omplozie. Nu e o implozie, este o crima mafiota.
Iar tu vii să susștii că asta face parte din atribuțiile normale ale unui șef, să-și testeze subordonații cu detectorul de minciuni?
Poata țara aia are și altceva mai bun de făcut, decât să se închine la Kovesi.
Pentru primul mandat la DNA Basescu s-a luptat la baioneta cu Ponta. Drept rasplata, Codruta, dupa ce Basescu nu a mai fost la putere, a pornit o vendetta absurda impotriva familiei fostului presedinte ! Cu microfoane in patul fiicei... Cu sicane la eliberare pentru fratele presedintelui...
Cum sa reactioneze Basescu la toate astea?
Daca Laura Codruta Kovesi isi facea treaba onest, TelDrum nu mai era singur firma de asflatari din Romania care nu are niciun dosar la DNA. Dar Kovesi nu-si face onest treaba, iar teldrum a trrecut de miliardul de euro din contracte cu statul, iar Dragnea a ajuns la al doile guvern detiunt pe persoana fizica.
De ce au fost aleși corupții în parlament? Că de aici ni se trage. Pt că acești corupți s-au înconjurat de alți corupți și penali în toate funcțiile alese cu ajutorul partidelor și parlamentului. Nu a existat criteriul competenței ci numai criteriul șantajabilității.
Isi merita conducatorii.
Daca nu i-a iesit in iarna cu OUG 13, acum o ia pe ocolite, dar tot acolo va ajunge: in puscarie.
Ii urez mult succes.
TelDrum-ul lui Dragnea e singura firma de asfaltari din Romania, neatinsa de DNA-ul lui Kovesi.
- oug 13 nu le-a iesit
- debarcarea ei nu le-a iesit
- dezincriminarea nu le-a iesit...
dar ei inca incearca...
este o foarte mare sustinere a justitiei din partea strainilor. cred ca asta face distrugerea justitiei atat de grea...
acum au gasit parghia cu CCR ... care desi , culmea,
incalca constitutia, este mult mai greu de atacat... sa vedem ce le iese cu lacheii de la ccr
dar cert este ca aceasta tara este in pragul dezastrului... si continuarea tampeniilor psd nu face decat sa creasca sansele distrugerii acestei tari
Vrea Haita (si in special masculul Alfa al Haitei) ca L.C.K. sa fie destituita, asa se va intampla. Nu ignorati puterea Haitei!
De asemeni controlul Inspectiei Judiciare a CSM, pornit ca urmare a plangerii celor doi procurori demisi din functie de Kovesi, pt a putea conduce la o propunere de revocare a sefei institutiei ar trebui sa descopere chestiuni grave de genul imixtiunii in dosare. Putin probabil ! Daca ar fi existat ar fi razbatut pana acum astfel de informatii.
Prin urmare, in urma celor doua controale, eu unul, nu cred ca se va ajunge la indepartarea lui LCK de la conducerea DNA.
Ce se va reusi insa, a aratat deja DT : se va vulnerabiliza acest Parchet, i se va bloca deplinatatea vointei de a-si continua activitatea la aceiasi parametrii ca aceia de dinainte de debutul scandalului !
PS. Putem spune ca, intr-un anumit fel, DNA va iesi "timorata"
din acest razboi pe care nici nu il va fi pierdut, nici nu il va fi castigat !
Cand stiu ca in fiecare judet din Oltenia si Muntenia sunt la conducerea aproape a tuturor instantelor de judecata superioare (Tribunal, Curte de Apel), precum si la conducerea parchetelor acestora, persoane inrudite prin sange sau prin casatorii cu sefi locali mai mari sau mai mici ai PSD, chiar cu interlopi locali, deci ca exista deja rezervorul de cadre potrivit cu care PSD sa poata sa acapareze si la nivel central fraiele justitiei (CSM, sefii de instantesupreme si de Parchete Generale nu am cum sa fiu optimist !
PS. Iti multumesc, insa, din pacate, notele pe care ni le dam aici unii altora nu inseamna nimic cata vreme noi nu reusim sa le dam guvernantilor un mare " minus" si sa-i maturam de pe scena !
PPS. O zi buna iti doresc !
În concluzie: dl Tapalagă a scris încă un articol cu unicul scop de a inflama spiritele si de a strânge comentarii cu nemiluita. Halal jurnalism!