O furtună perfectă și uluitoare e pe cale să lovească lumea occidentală,scriam la începutul anului: triada Brexit - Trump - LePen. Păream atunci panicard, dar negânditul a început deja să se întâmple. Tot mai mulți oameni își pun votul în brațele unor populiști radicali, cu discursuri care au la bază un amestec care nouă, est-europenilor, ne e familiar: acești politicieni demenți ajung la putere folosind ura ca program electoral.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

E simplu să-i recunoști: îți spun că vinovații pot fi identificați ușor în funcție de limba pe care o vorbesc, de culoarea sau de credința lor; plantează în tine dorința de noi ziduri, noi granițe, de bariere cât mai înalte și ghimpate. Ei nu lucrează cu ce-i mai bun în tine, mai încrezător, mai curios. Nu. Stârnesc frica din tine, apoi furia, apoi ura. E greu să le reziști: împotriva urii și fricii argumentele raționale și bunul-simț sunt slabe.

Nu ar fi prima dată în istorie când se produc astfel de accidente: se întâmplă uneori pe fondul unei crize economice îndelungate și în prezența unor conducători politici slabi, incapabili să inspire și să ia decizii dificile. Când ați reușit să ascultați/citiți ultima oară până la capăt un discurs ținut de Merkel, sau de Juncker, sau de Hollande? Europa are nevoie nu doar de administratori buni, dar și de lideri care știu să-i spună povestea. Ironia e că niciodată Europa nu a avut o poveste mai bună de spus ca cea a ultimilor 20 de ani.

Dușmanii Europei nu sunt o masă amorfă definibilă în funcție de religia sau de rasa ei. Dușmanii Europei nu sunt musulmanii, așa luați toți la grămadă. Jumătate din ei trăiesc în sud-estul Asiei, dar nu se aruncă în aer prin Europa. Îmi beau cafeaua zilnic în cafeneaua unui musulman, unul dintre prietenii cu care merg la concerte, un chirurg, e musulman. Dar niciunul nu vrea să mă ucidă sau să treacă cu camionul peste mine.

Răul pur, demența diabolică nu are rasă, culoare sau religie. E, din păcate, universal.

Dușmanii Europei au astăzi un nume clar și o poziționare geografică clară: ISIS, statul jihadist de pe teritoriul siriano-irakian, sprijinit de anumite grupuri influente saudite, dar și din Qatar sau Turcia. ISIS, statul jihadist care emană o ideologie criminală și care e condus de oameni identificabili, cu nume și prenume, de criminali care-și filmează crimele. ISIS, statul jihadist a cărui continuă existență rânjește în fața conducătorilor occidentali care clamează că luptă aprig împotriva terorismului.

Dar să pui semnul egal între statul jihadist ISIS și musulmani, așa luați toți la grămadă, e periculos. La fel cum periculos ar fi să punem semnul egal între statul lui Vladimir Putin și ortodocși, așa luați toți la grămadă, doar pentru că Putin folosește ortodoxismul pentru a-și alimenta propaganda de invadator al țărilor vecine. Este periculos pentru că astfel de generalizări sunt combustibilul preferat al politicienilor demenți care au descălecat acum și în occident.

Răului pur nu-i plac nuanțele, victimele lui sunt luate la grămadă: și turiști aflați în vacanță, șifemei musulmane, și studenți creștini și (of Doamne) copii.

E aici. Furtuna perfectă și uluitoare a început și cine știe cum vom arăta la sfârșitul ei?