De ce le-ar pasa soimilor pesedisti de memoria martirilor comunismului? Mandria de a fi roman nu include, in cazul lor, compasiunea pentru cei care au fost prigoniti in numele unei ideologii pe care mentorul lui Ponta, fostul secretar al CC al PCR insarcinat cu ideologia, Ion Iliescu, a servit-o cu zel, pasiune si fara niciun fel de scrupule. O ideologie liberticida in numele careia oameni ca Iuliu Maniu si Dinu Bratianu, Ion Flueras si Victor Radulescu Pogoneanu, au murit in temnitele regimului. Dupa ce si-au facut capital simbolic din marea palavrageala despre trimiterea in judecata a tortionarilor sub acuzatia rasunatoare si nesustenabila juridic de genocid, Victor Ponta si camarila sa (inclusiv mai mult sau mai putin spasitul negationist al Holocaustului, ministrul marilor proiecte, Dan Sova), au renuntat sa mai sustina cu fonduri guvernamentale actiunea IICCMER de transformare a inchisorii de la Ramnicu Sarat in muzeu memorial. Inca si inca o data, Ponta isi da arama pe față…

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Scrie Mircea Marian in “Evenimentul Zilei”:

“A trecut relativ neobservată știrea că guvernul Ponta a tăiat finanțarea pentru ca fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unde a fost închis Corneliu Coposu, să fie transformată întrun memorial al victimelor comunismului.Fonduri de peste jumătate de milion de euro, destinate special pentru proiectul Memorialului Victimelor de la Râmnicu Sărat, au fost reduse din bugetul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Institutul se află în coordonarea primului-ministru Victor Ponta.

Este o palmă pe care elevii lui Ion Iliescu, guevariștii de carnaval grupați în jurul lui Victor Ponta, o dau memoriei lui Corneliu Coposu, la exact 100 de ani de la naștere. Un gest de scârbă și de dispreț. Nu i-ar fi costat nimic să nu se atingă de o sumă insignifiantă de jumătate de milion de euro, destinată unui memorial Coposu. Dar, ostentativ, guvernul Ponta nici măcar nu a transmis un mesaj public, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștarea fostului preșdinte al PNȚCD, așa cum a făcut Administrația Prezidențială.”

Cred ca, in mod firesc, conducerea IICCMER ar trebui sa se pronunte asupra acestei masuri. Poriectul a demarat inca din perioada cand IICCMER era coordonat de echipa demisa de Ponta in mai 2012. A avut loc un concurs de proiecte, juriul a fost prezidat de Andrei Plesu. Astept, asadar, declaratiile domnilor Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului Stiintific, el insusi fost detinut politic, si Radu Preda, presedintele executiv, respectat analist al fenomenului comunist. Faptul ca premierul plagiator nu a gasit de cuviinta sa omagieze memoria lui Corneliu Coposu nu ma deranjeaza catusi de putin. Este, poate, unul din putinele momente cand a stiut sa nu sara calul in chip demagogic. Decat omagiul fariseic, mai bine tacerea. Dar mai e timp…

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro