A mai trecut un rand de alegeri, iar sondorologii romani nu au ratat ocazia de a mai gresi o runda de sondaje la urne. De data aceasta, situatia a fost mult mai usoara pentru firmele de profil: au facut exit-poll-uri doar in orase mari, adica teritoriu limitat, urban, mai usor si mai ieftin de acoperit. Nu au avut de furca cu vestitul vot in strainatate pe care au dat vina la alegerile prezidentiale de acum doi ani. Rezultatul? Esec pe linie.

Patru firme au facut astfel de sondaje: CURS, CCSB, IRES si Geopol, acoperind mai multe orase. Am cules in acest tabel rezultatele oficiale si estimarile la ora 21 (adica estimari finale, dupa centralizarea tuturor datelor) ale celor trei firme. Trebuie spus ca n-a fost usor, niciuna dintre firme - sau clientii lor - nu a publicat, asa cum cere deontologia auto-asumata, caseta metodologica a sondajelor si rezultatele complete; datele sunt risipite prin articole de presa. Daca vedeti erori sau informatii lipsa, va rog sa imi spuneti. Am cules doar datele pentru primari, sa nu complic tabelul; pentru consilii locale sunt situatii similare. Am marcat cu rosu diferentele care ies din marja de eroare de 2%. (la Bucuresti nu avem date finale, ci estimarile BEC de la ora 18. Asteptam si rezultatele oficiale pe sectoare pentru a completa tabloul).

Dupa cum se vede, rosu de sus pana jos, cu doar cateva "scapari". Nici nu stiu sa zic care ar fi mai rasarita dintre cele trei firme. E amuzanta spre tragica situatia CCSB, care de sus pana jos a dat mai bune rezultatele partidului lu' sefu', dar nici ceilalti nu arata mai bine. Ceea ce ii salveaza pe sondori, spre deosebire de alegerile prezidentiale, este victoria fara dubii a USL, aproape peste tot. Asa incat sondajele macar au nimerit invingatorii - nici nu era greu. Insa nu e deloc suficient. Problema se vede la Cluj, singurul loc unde diferenta a fost mica, si unde toate cele trei firme au avut un rasunator esec.

Din punct de vedere al tehnicii lucrurile n-au mers. Inca o data, specialistii celor patru firme nu au reusit sa aplice teoria la contextul romanesc. Situatia se repeta la fiecare runda de alegeri si deja devine o regula. Pana acum, aceiasi specialisti si-au pus rapid palariile de sondorologi-parelologi si au dat navala la televiziuni pentru a ne explica ca e vina sistemului, a poporului, a conditiilor meteo, a divinitatii, in niciun caz a lor. Prin urmare, nu e nevoi de vreo discutie onesta despre cum se face meseria asta. Parerea lor.

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.