In sfarsit, PDL si Emil Boc incep sa inteleaga conceptul „prezumtie de nevinovatie”. Valabil pentru un cetatean obisnuit, nu are aceiasi semnificatie pentru politicieni. Pentru ca sunt reprezentantii cetatenilor in functii de conducere, pentru ca trebuie sa reprezinte un model, inclusiv pentru sanctionarea infractiunilor si/sau a actelor de coruptie, pentru ca nu pot ramane cu banii tarii pe mana, cand exista suspiciunea ca i-au fraudat.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Teoria, sustinuta inclusiv de catre presedintele Basescu, ca pana la judecata de „apoi” politicienii raman curati si frumosi, inclusiv in functiile din care se presupune ca au fraudat banii publici, a sucombat cu ocazia arestarii lui Sorin Apostu, primarul Clujului. Radu Berceanu a anuntat ca respectivul a fost suspendat din partid si, in cazul arestarii, va fi dat afara.

Aceasta trebuia sa fie de la inceput pozitia PDL, nu dupa ce a suferit deja imense prejudicii de imagine. Dar tot mai bine mai tarziu decat niciodata.

Un arestat pentru 29 de zile prezinta clare suspiciuni de infractiune, pentru ca nu doar procurorii spun asta, ci si judecatorii care il trimit la inchisoare. Cu atat mai mult trimiterea in judecata ar fi fost momentul cand un partid serios se desparte de membri asupra carora planeaza suspiciuni. Sa astepti 5-10 ani, pana la decizia irevocabila si definitiva a unei instante, este o mare capcana, in care tari cu traditie din UE nu cad. Pentru ca tratamentul aplicat unui politician nu este identic cu acela al unui cetatean obisnuit.

Iata in continuare o lista extinsa a membrilor PDL, unii inca in functii de conducere, trimisi in judecata si cu situatie incerta in raport cu PDL. In lumina Codului Etic recent adoptat, asteptam o clarificare a situatiei acestora, daca mai sunt sau nu membri PDL.

Monica Macovei anuntase o evaluare, sub aspectul integritatii si conflictelor de interese, a membrilor PDL cu functii publice sau politice. Desi anticipase si un termen de 10 zile, nu s-a intamplat nimic. A ramas ca in tren!

Sigur, exista si liste asemanatoare pentru PSD si PNL. Dar nu de grija lor ma topesc eu acum. In PDL ne-am pus anumite sperante, care se duc vazand cu ochii. Desi este extrem de tarziu, o schimbare radicala de atitudine fata de proprii penali ar mai putea salva ce mai este de salvat, din „onoarea” terfelita a lui Emil Boc. A, ca se pierd surse importante de bani si voturi pentru partid, poate fi adevarat. Cantarind insa ce atarna mai greu, PDL ar fi trebuit sa inteleaga ca doar integritatea morala si nepenala ar fi facut deosebirea de PSD si PNL. Daca nu a inteles sau nu intelege nici in al 12-lea ceas, cand va vedea rezultatele alegerilor din 2012, va fi prea tarziu.

Lista penalilor lui Emil Boc.

  1. Mantog Ionel. Fost secretar de stat, Fost director  CNLO.
  2. Popescu Cosmin Mihai. Deputat 2008-prezent Fost secretar de stat in MEC, Demisionar din PDL.
  3. APOSTU SORIN, primar al municipiului Cluj Napoca
  4. BIAN SILVIU,  preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă
  5. SÂRB GHEORGHE, secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii
  6. BICA RADU VASILE, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Cluj
  7. CORESCU CORNELIA GHEORGHINA, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş,
  8. DRĂGANCEA RĂDUCU SERGIU GELU, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA – Centrul judeţean Dolj
  9. BACIU REMUS VIRGIL – fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor

10. BODA DANIEL, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale

11.Dutu Stelian, Deputat 2004-2008, Fost presedinte al CJ Constanta.

12.Dobra Nicolae, Senator 2008-prezent. Fost membru al CJ Sebes.

13.Pandele Sorin Andi, Deputat 2008-prezent Fost director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.) Arges

14. Pasat Dan, Deputat 2008-prezent

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro